Başbakan Recep Tayyip Erdoğan canlı yayınlanan NTV-Star ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Erdoğan, Uludere'de hayatını kaybeden 34 sivil için "Daha netice ortaya çıkmadan terör örgütü ve uzantıları kalkıyorlar bize 'illa özür dileyeceksin' diyorlar. Gerekirse özür dileriz." diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kuvvetler ayrılığı prensibini en güçlü savunan partinin lideriyim. Bu konuyu bir defa altını çizerek güçlü bir şekilde ifade edeyim. Kimse bunu eğip büküp sağa sola çekmesin" dedi.

367 ÖRNEĞİ

Ülkemizde öyle olaylar yaşandı ki. Yargı yasamanın da yürütmenin de alanına girmiştir. Özellikle 367 olayında yargı, yürütmenin alanına müdahil oldu. Yargının yerindelik değerlendirmesi yapması doğru değildir.

Biz hükümet olarak adım atıyoruz. Galataport'un satışı olayını yargı engelledi. Bizim yapmamızı engelleyen yasama maddesi yok.

'YETKİ İHLALİNE KARŞIYIZ'

Bu engellemelerde kaybeden millet oluyor. Bizim burada karşı olduğumuz yerindelik kararıdır. erkler arası yetki ihlaline karşıyız. Biz kuvvetler ayrılığını en güçlü savunan ülkeyiz. Çünkü bunun bedelini ağır ödedik.

Yargının yasalara aykırı olduğu karar varsa denetim hakkı vardır. Kent hastaneleri diye projemiz var. 5 yıldır bunu bürokratik engellemeler nedeniyle hayata geçiremiyoruz. Konya'daki konuşmamda ben bu sıkıntıları dile getirdim.

Bu engellemeler maliyetleri artırıyor, önemli projeleri hayata geçirmemizi engelliyor, kredi kuruluşlarının kredi vermesinin önüne geçiyor.

Bu her zaman olmuyor ama zaman zaman olması bile bize çok şey kaybettiriyor. Muhasır medeniyetler seviyesine ulaşmadaki yarışta geri bırakıyor.

'GÜNDEM OLUŞTURMALIYIM'

Başbakan olarak öyle bir başlık oluşturmam gerekir ki bu gündem oluşturmalı. Bu tartışmalar olmazsa ben Başbakan olamam.

'TUTUKLAMA SAYISI ARTMAYA BAŞLADI'

Şu anda cezaevlerine giriş tutuklama sayısı artmaya başladı. Bunun nedeni, adalet sisteminin hız kazanmasıdır."

TSK İMTİHANLARDAN GEÇTİ

Bu ülkede TSK bazı imtihanlardan geçti. Yeditepe'yi yaşayan komutanla dalga geçtiler. Uludere'ye ilişkin görüntülerde sadece hareketler görünüyor. Burada iki geçek var; bir kaçakçılığı meşrulaştıralım, iki terör adına yapılıyorsa buna göz yumalım.

'DERSİM YANLIŞINA DÜŞMEK İSTEMEDİK'

Uludere'yi bu kadar basite indirgemeyelim. Sonuçta terörist de sivildir. Biraz sabredelim ölen 34 kişiyle ilgili yargı kararını bekleyelim. Sürekli sivil denmesini bir beyin yıkama hamlesi olarak görüyorum. Uludere konusunda biz adım attık, Dersim yanlışına düşmek istemedik.

Daha netice ortaya çıkmadan terör örgütü ve uzantıları kalkıyorlar bize 'illa özür dileyeceksin' diyorlar. Gerekirse özür dileriz.

Bir Dersim olayını yaşamış olan CHP'nin oralı olan başkanı yaşananları neden konuşamıyor? Dersim olduğu zaman onlar tek partiydi alternatifleri bile yoktu.

ERGENEKON DAVASI

Ben Sayın Kılıçdaroğlu kadar cesur değilim. Anayasanın ilgili maddesini göz göre göre çiğneyemem. Şuanda bir Yargı süreci vardır. Yargı'ya bir müdahalem yok. Silivri cezaevi bir açık hava hapishanesi değildir. Konuyla ilgili yargı ne karar verirse ona saygı duyarız. Şuanda bizim gündemimizde bir af yok. Sayın savcıyı takip ediyoruz. Savcının söylediklerinden nasibini alan alır. Yüce divan kararının Ergenekon'a emsal teşkil etmesi mümkün değil.

Silahlı Kuvvetlerin kendisiyle olan durumlarda rahatsızlığı var. Bu ülkede kaçma şansı olmayanlarla ilgili benim kişisel yaklaşımım tutuksuz yargılanmadır. Ben bunu tavsiye etmişimdir. Bunun ötesine geçemem.

TUTUKLU VEKİLLER

Biz milletvekillerinin tutukluluk hallerine son verilmesi yönünde bir söz vermedik. CHP Genel Başkanı verilmemiş bir sözü verilmiş gibi yaparak bizi zan altında bırakıyor. Bu insanlar seçilldiklerinde tutuklu muydu, değil miydi? Siz dışarda hiç mi aday bulamadınız da bunları aday gösterdiniz? Bu CHP ve MHP'nin mantığını ters çalıştığını gösterir.

'DEVLET TEMİZLENDİ' DİYEMEM

Devletteki 'derin yapı tamamen temizlendi' diye bi ifade kullanamam. her geçen gün bir şeyler olabilir. Dünyada da hiçbir ülke 'derin yapı'nın sıfırlandığını konuşması mümkün değil. Amerika da Rusya da dahil... Bu kalıcıdır. Bu insan vücudundaki zararlı virüsler gibidir.

Geçmişte bizde çok büyük yaralar meydana getirdi. Biz bu yapıyı aza indirgedik. Mafya, çete bunlarla olan başarımız, toplumu rahatlatmıştır. Diyelim ki bürokrasi de belli yerlere atamaları onlar yaparken, şimdi onlar yapamıyor.

Yolsuzlukla mücadelede başarılı olmuşsak bunun tek sebebi çeteler ve mafyalarla olan mücadelemizdir. Nimet Hanım'ın ifadesiyle ilgili olarak bunları duyduk. Komisyona öyle tipler geldi ki, milletkili arkadaşlarımıza edep dışı sözler söyledi. Çünkü o insana işkence yapmıştı. O işkenceyi ben de gördüm.

Belediye Başkanlığı dönemimde hapishaneye gittiğimde bir çok arkadaşımız işkenceye uğradı. Bunlar hep ailece gece yarısı alınıp işkence yapıldı.. 98-99-2000'li yıllar...

CUMHURBAŞKANI'NIN ODTÜ'YE DAVET EDİLMEMESİ

Bu TÜBİTAK'ın davetidir. Bizim dışımızdadır. TÜBİTAK Cumhurbaşkanımıza bir davet gönderseydi... Medya bunu da bilmiyor. Sanki bizim tarafımızdan bu şey yapılmış. Organizasyon TÜBİTAK'a aittir, onun vesaiyetinde yapılmıştır. TÜBİTAK'ın bir ihmalidir bu.

KILIÇDAROĞLU'NUN GÜL'Ü DESTEKLEMESİ

Bu tür basit tartışmaların içerisine Başbakan girmez. Kılıçdaroğlu'nun bu atışmasıdır. Biz Kılıçdaroğlu'nun önünde satranç taşı olmayız. Cumhurbaşkanı da ben de yerimizi biliriz.

Baykal mı Kılıçdaroğlu mu etkili sorusunu Kılıçdaroğlu'na sorun. Ben cevaplayamam. Baykal'ı ziyarete gittiğimizde aday değilim demişti. Ertesi gün ne oldu? Gitti aday oldu. Bu bir karakter tespitidir. Olduğun gibi görün... Mevlana'nın sözünü söylemek, Mevlana'nın özünü sunmak değildir. Bunu yaşamına uygulayacaksın

'CUMHURİYETLE HESAPLAŞMA İÇİNDE DEĞİLİZ'

Son 10 yılın 79 yılla muhayesesini yapıyoruz. Bizi Cumhuriyet'le hesaplaşma yapıyor diyorlar. Ne alakası var. Tabi ki 79 yılın içerisinde de bir yerlere gelindi. Savaş dönemine girildi, başka şartlar oldu.

Biz 79 seneyi tümüyle içerisine alıp son 10 yılda nereye geldiğimizi hesaplıyoruz. Bunu yapmak bizim hakkımız değil mi?

IMF'ye 5 milyar dolar borç verecek duruma geldik. Bankalarımız iflas ediyordu, biz kamu bankalarının borçlarını ödedik. KEY denilen ödemeleri yaptık. Bunları anlatmayalım, anlatınca Cumhuriyet'le hesaplaşıyorlar deniliyor. Biz cumhurun sahibiyle bir alıp veremediğimiz yok.

Muhafazakarlaşma konusunda ise, ben hala muhafazakarım, bunda değilen bir şey yok.

ZENGİNLERDEN DAHA FAZLA VERGİ ALINMASI

Çok kazanan çok verecek... Az kazanandan daha az almanın hesabı bu. Gelişmiş ülkeler böyle yapıyor biz de süratle gelişmekte olan 7 ülkeden bir tanesiyiz. İnşallah bu atacağımız adımlar ve ataklarla çok daha süratle gelişeceğiz. Çok kazananlar bundan biraz rahatsız olacak gibi ama rahatsız olmasınlar. Türkiye kazanacak.

KADINA ŞİDDET KONUSU

Biz tabi insan olarak alınabilecek tedbirler nelerse azamisini alıyoruz. Şunu söyleyebilirim. Buna şaşırabilirsiniz. Türkiye kadına şiddette oran itibari ile artmıyor. Eksiliyor. Geçmişte bunların medya takibi yoktu. Şuan görünürlüğü arttığı için öyle bir algılama var. Çok ciddi bir takip var. Bu tür şiddeti uygulayacak olanların geçmişteki yayınları, istatistikleri yoktu. Biz bu işin takipçisiyiz. Ne tedbir alınacaksa bunları alıyoruz.

Biz Müslümanız. Hele hele bizim dinimizde kadına el kaldıramazsın. Kadın da erkeğe vuramaz tabi. Bunu yapıyorlarsa bunun yeri farklı. Biz bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını bunun için kurduk.

ASKER İNTİHARLARI

Asker intiharlarının birçok sebebi var. Ağırlık daha çok er, erbaş arasında oluyor. Bununla ilgili olarak edindiğim bilgiler, Türkiye aslında çok çok gerilerde. ABD, 1 numara. Konu ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanı ile ilgili konuşma yaparken hassasiyetini gördüm. Bu olayları A'dan Z'ye incelettiğini söyledi. Bu olayların son 10 yılda yarı yarıya azaldığını görüyoruz. İlk dönemlerde binin üzerindeyken şuan 100 civarında.

Hava askeriyede değişmiş durumda. Ordumuzun toplamını aldığınız zaman... 750 bin kişilik bir ordu.Medyada bazı yaklaşıkları doğru görmüyorum. Asker üzerindeki bir oyun olarak görüyorum. Askerde intihar oluyor da, dışarıda intihar olmuyor mu?

KÖPRÜ OTOYOL İHALESİ

Arkadaşlarımızın bana verdiği fiyatlar, Telekom'dan sonraki en iyi fiyat diyorlar. Devletçilik ve bu devletteki özelleştirme ile ilgili olan konunun en önemli ispatı budur. Halk Bankası'nın %23'ünün özelleştirmesi de diğer bir örnektir.

"TÜP GEÇİT 29 EKİM 2013'DE AÇILIŞI YAPILACAK"

29 Ekim 2013'de tüp geçitin açılışı olacak. Yıllık 100 bin uçuş kapasiteli havaalanı yapılıyor. Lutfhansa ile THY arasında önümüzdeki günlerde netleşecek çalışmalar var.

"ESED'E HİÇBİR ZAMAN SİYASİ ÖMÜR BİÇMEDİM"

Esed'in siyasi ömrü ile bir tarih vermedim ama gidicidir dedim. Bir halk sizi kabullenmiyorsa siz orada iktidarda kalamazsınız, er veya geç böyledir. Demokrasilerde de böyle antidemokrasilerde de böyle. Artık karada Esed'in hiçbir gücü kalmadı. Esed halkın yüzde 85'i sünni olmasına rağmen yüzde 15'le kontrol altına alan birisidir. Orada azınlığın çoğunluğa tahakkümü vardır.haberler.com

Editör: Wan Haber