Van'ın Edremit ilçesinde, 30 Mart yerel seçimleri ile Edremit Belediyesi yönetimini yeniden devralan DBP'li Edremit Belediyesi, ilklere imza atmaya devam ediyor. Edremit Belediyesi çok dilli belediyecilik esası gereği ilçede bulunan tabelalarda Kürtçe, Ermenice, İngilizce ve Türkçeyi kullanmak yönünde aldığı karar doğrultusunda belediyeye ait tabelaları bu şekilde hazırlıyor. Edremit Belediyesi yol kenarlarına diktiği yön tabelalarında da üzerinde Ermenice 'Edremit Belediyesi' yazılan tabela hazırlayarak bir ilke imza atmış oldu.

Edremit Belediyesi'nden yapılan açıklamada, yeni dönemde ilçenin giriş çıkışlarında hazırlatacağı yön tabelaları, ilçe girişlerinde üzerinde 'hoş geldiniz' yazılarının yazıldığı karşılama tabelalarında da yine Kürtçe, Ermenice, İngilizce ve Türkçe yazılarak çok dilli belediyeciliğin pratikte de yaşatılacağı belirtildi. Açıklamada, “Ermeni halkının yoğun yaşadığı şehirlerden biri olan Van'da, Ermeni halkına ait izler bir bir resmi devlet ideolojisi gereği silinirken; DBP'li Edremit Belediyesi'nin başlatmış olduğu bu çalışmayla Ermeni halkına dönük topluma empoze edilmeye çalışılan Ermeni düşmanlığı da bir nebze de olsa kırılması hedefleniyor” denildi.

Tabelalarda çok dilli belediyecilik gereği Ermeniceye de yer verilmesini değerlendiren Edremit Belediyesi eş başkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan ise, Kürt halkının tarihte beraber yaşadığı Anadolu’nun kadim halklarından biri olan Ermeni halkıyla tarihsel, kültürel, toplumsal bir birlikteliğinin olduğunu belirtti. 1915 Ermeni tehciri öncesinde Van şehrinin Ermeni halkının en yoğun yaşadığı kentlerin başında geldiğine dikkat çeken eş başkanlar, Edremit'te de Ermenilerin yoğunca yaşadıklarını bildikleri için böylesi bir çalışmayı yaptıklarını söyledi.

Edremit Belediyesi meclisi olarak başta köylerin eski isimlerinin iade edilmesi ve kamusal alanda çok dilli belediyeciliğin yaşatabilmesi amacıyla hazırladıkları tabelada Ermeniceyi de Ermeni alfabesiyle yön tabelalarına yazdıklarını belirten eş başkanlar, ilçeye girişlerde kullanılacak tabelalarda da yazılacak olan 'Edremit’e hoş geldiniz ' karşılama yazısının Ermenice yazılacağını belirtti. Bölgede şu an itibariyle fazla bir Ermeni nüfusu olmasa da tarihte Kürtlerin beraber yaşadığı Ermeni halkının anısına da saygı duyması gerektiğini belirten eş başkanlar, Edremit Belediye meclisi olarak her zaman halkların kardeşliğini, birlikteliğini esas alan bir anlayışla hizmet üreteceklerini aktardı.

Editör: Wan Haber