Bakan Davutoğlu, “Suriye’deki gelişmeleri büyük bir kaygı ile takip ediyoruz. Suriye’deki o topraklar uluslar hukuk nezdinde Türk topraklarıdır. Dolayısıyla güvenliği için her türlü tedbiri alma hakkına sahibiz. Her türlü saldırı karşılık bulur. Türkiye hiçbir tereddüt göstermeden koruyacak. Toprağımızın güvenliği için her türlü ihtimali göz önünde bulunduruyoruz. Zaten Suriye’deki gelişmelerden dolayı silahlı kuvvetlerimiz teyakkuz halinde olmuştur. İlgili bütün birimlerle toplantılar yaptık ve Başbakanımız ile Cumhurbaşkanımız da bilgilendirildi. İhlal söz konusu değil, Her türlü tedbir alınacak şekilde hazırlıklıyız. Her ihtimali göz önünde bulundurarak tedbirimizi almışız” şeklinde konuştu.


İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mehmedyarov ve Bakan Ahmet Davutoğlu, Rescate Otel’de yapılan üçlü zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk olarak konuşan Ahmet Davutoğlu; Türkiye, İran ve Azerbaycan üçlü mekanizmayı üç sene önce hareke geçirdiklerini hatırlattı. Çıkan olaylarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Bakan Davutoğlu, “Ümit ederiz ki ülkemizde bundan sonda böyle acılar yaşanmaz, barış ve kardeşlik hakim olur” dedi.

Üçlü görüşmede birçok konuyu ele aldıklarını ifade eden Bakan Davutoğlu, “Van doğunun incisi. Bu güzel ilimizde dostlarımızı ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Daha önce Urumiye ve Nahçivan’da toplanmıştık. Birlikte ülkelerimizin geleceği için önemli kararlara imza atmıştık. Asırlarca bu topraklarda birlikte yaşadık” diye konuştu.


Ulaştırmadan enerjiye kadar çok geniş bir eylem planı üzerinde mutabık kaldıklarını dile getiren Bakan Davutoğlu, “Hem sınır hem gönül kapılarımız açık olsun. Yaptığımız görüşmelerde birçok alanda atılacak adımları gözden geçirdik. Bölgesel sorunları da gündemimize aldık. Öğleden sonra da bu sorunlar üzerinde konuşacağız. Güney Kafkasya’daki sorunları ele aldık, almaya da devam edeceğiz. Yakın bir temas halindeyiz. Ukrayna gibi konularda da istişare ettik. Gelecek sene inşallah İran’da toplanacağız” diye konuştu.


Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mehmedyarov, üçüncü kez görüştüklerini hatırlatarak, “Van'da böyle bir toplantı çok önemlidir. 2014 - 2016 eylem planını kabul ettik. İlk sırada eylem planı gerçekleştirmek önemli oldu. Teşekkürlerimi bildiriyorum. Azerbaycan'ın önemli sorunu olan Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili Azerbaycan'ın arazi bütünlüğü sağlanmalıdır. Ermenistan askerleri Azerbaycan arazisini terk edip gitmelidir. Bu gibi görüşler çok önemli, fakat aynı zamanda bizim bölgemize barış ve refah seviyesini arttırır ve ekonomik gelişimi sağlar. Bu formatta kültür ve farklı konular hakkında da konuşarak bunu genişlettiğimiz zaman Türk ve Azeri halklar en yakın temasla olmalıdır” şeklinde konuştu.


İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ise, üç yıllık eylem planı hazırlandığı için memnuniyetini dile getirerek, “Bunlar üç ülke halkına yararlı olur hem de barışın, istikrarın sağlanmasına yararlı olur. Bölgenin gelişmesine yardımcı olur. Enerji, ulaştırma, turizm konuları konuşuldu. Bunlar önem verdiğimiz konulardır. Seneye inşallah İran’ın güzel şehirlerinden birinden dostlarımızı ağırlamak onur verici olur” dedi.

 

“TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KONUSUNDA ÇIKAN KARARI DESTEKLERİZ”
Yapılan açıklamaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Kırım parlamentosunun bağımsızlık ilanı kararıyla ilgili yöneltilen soruya yanıt veren Davutoğlu, “Kırım konusunda yoğun bir diplomasi yürütülüyor. BM gelen sekreteriyle konuyu ele aldık. Görüşmeler yaptık, kaygı verici bir durum. Biz en başından itibaren ilkeli bir politika takip ettik. Kırımdaki bütün etnik ve kültürel grupların barış içerisinde yaşaması önemli. Ümit ederiz ki Kırım Parlamentosu Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunu korur. Biz Karadeniz bölgesinin esenliği, Ukrayna’nın barışı için bütün tarafları barışçık bir yöntem içerisinde soruna çözüm bulmasını istiyoruz. Toprak bütünlüğü konusunda çıkan kararı destekleriz” dedi.


Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mehmedyarov ise, Azerbaycan’la Ukrayna ilişkilerinin stratejik bir durumda olduğunu ve her şeyin barış yoluyla çözülmesi ve Ukrayna anayasası çerçevesinde olması gerektiğini kaydetti.

 

“İRAN CUMHURBAŞKANI 1-2 AY İÇERİSİNDE TÜRKİYE’YE GELECEK”
İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ise, bir soru üzeri, geçen yılın sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı İran’da ağırladıklarını hatırlatarak, “Ben size söz veriyorum. Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde İran Cumhurbaşkanı Türkiye’ye gelecektir. Türkiye ile aramızdaki ilişkiler çok geniş ilişkilerdir” dedi.

 

NEÇİRVAN BARZANİ YARIN VAN’A GELİYOR
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Necirvan Barzani’nin yarın bölge valileriyle Van’a geleceğini ifade eden Bakan Davutoğlu, “İki hafta önce Süleymaniye’de görüşmeler yapmıştık. Yarın da Van’da ekonomik ilişkiler konusunu görüşeceğiz. Neçirvan Barzani, Başbakanımızla Ankara’da görüşecekler” dedi.

Dış İşleri Bakanları Van'da Üçlü Zirve Yaptı

uclu-zirve.jpg

uclu-zirve-001.jpg

uclu-zirve-002.jpg

Editör: Wan Haber