Adının “Demokrasi ve Atılım Partisi” (DEVA) olacağı öğrenilen yeni partisinin kuruluş başvurusunu bugün yapan Ali Babacan 4 Nisan 1967 yılında Ankara’da doğdu. Babacan, TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra ODTÜ’de endüstri mühendisliği okuyarak bu bölümü birincilikle bitirdi.

Ardından Fulbright bursu almaya hak kazanan Babacan, ABD’deki Northewstern Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansı yaptı. Babacan, çalışma hayatına da yine bu ülkedeki Şikago kentinde bulunan “QRM Inc.” isimli danışmanlık şirketinde başladı.

Ali Babacan 1994 yılında Ankara’ya döndü ve Şereflikoçhisarlı ailesinin tekstil sektöründe çalışan şirketinin başına geçti. Aynı dönemde Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek’e danışmanlık da yapan Babacan, belediye projelerinin finansmanı konusunda Dünya Bankası ve diğer finans kuruluşları ile pazarlıkları yürüttü.

2001 yılında kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kurucu üyesi olan Ali Babacan 22, 23 ve 24’üncü dönemlerde Ankara Milletvekili seçildi. 2002’de Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atanan Babacan, 35 yaş ile dönemindeki “en genç bakan” oldu. Babacan’a 2005 yılında Avrupa Birliği Başmüzakereciliği görevi de verildi. Babacan, 2007 yılında Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturdu. 2009 yılında ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yardımcılığını yapan Babacan, bu görevine Ahmet Davutoğlu döneminde de devam etti. Babacan, 2015 yılından sonra kabinede aktif görev almadı.

2007 yılında Dışişleri Bakanlığı’na getirilen Ali Babacan hakkında gizli bir rapor hazırlayan dönemin ABD Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson, raporunda siyasetçi hakkında çoğunluklu olumlu yorumlarda bulundu. Wilson’ın Wikileaks tarafından sızdırılan raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Babacan ile AB müzakereleri sırasında yakından çalışan Ankara’daki Avrupalı diplomatlar onun zeki, hızlı öğrenen ve çalışkan olduğu görüşünde. Türkiye’nin liderleri arasında belki de en küresel görüşlere sahip olan ve yabancıların düşünce tarzlarını anlayabilen kişi Babacan. Küresel sermayenin ne duymak istediğini biliyor ve genelde pazarlamacı gibi davranıyor. Ama bazen ‘insani yanının’ eksik kaldığı da belirtiliyor. Ayrıca Babacan’ın AKP içinde bağımsız siyasi temele sahip olmadığı ve Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül’e yönelik ‘evet efendimci’ itibarının uluslararası politikada karşısına çıkabilecek bir engel olduğu ifade ediliyor.”

Raporda ayrıca ABD geçmişi hatırlatılan Babacan’ın Washington ile yakın ilişkiler kurmak isteyebileceği belirtildi.

Babacan ayrıca tüm dünyadan devlet yöneticilerini ve etkili iş insanlarını bir araya getiren ve çok sayıda komplo teorisine konu olan ‘Bilderberg’ toplantılarına da bir çok defa katıldı.

Adı uzun süredir yeni bir parti kuracağı iddiaları ile anılan ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le birlikte hareket ettiği belirtilen Babacan, temmuz ayında AK Parti’den istifa ettiğini açıkladı. İstifa gerekçesi ise “kendi ilkeleriyle AK Parti arasında derin farklılıklar” olmasıydı.

Babacan, en son katıldığı televizyon programında Gül’ün de kendisine dışarıdan destek vereceğini açıkladı. Ancak bugün yapılan başvuru ile birlikte kulislerde Gül ve ekibi ile kuruluş sürecinde anlaşamadıkları bu nedenle eski cumhurbaşkanına yakın Beşir Atalay ve Haşim Kılıç gibi isimlerin DEVA’da yer almadığı iddia edildi.

Zeynep Babacan’la evli olan Ali Babacan’ın Kerem, Dilara ve Hilmi Emir isimli üç çocuğu var. DUVAR

Editör: Wan Haber