TBMM’de partisinin grup toplantısında konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, konuşmasına Hrant Dink’i anarak başladı. 

Genel Kurula sevk edilen HSYK düzenlemesi ile ilgili eleştirilerde bulunan Demirtaş, “Bugün şikayetçi olduğu HSYK için oy isteyen Başbakan bu HSYK’nın mimarıdır. O dönem muhalefette bu değişikliğe karşı çıkıyordu. Bağımsız bir yargı için görüşlerimizi ortaya koyduk. Biz BDP olarak Anayasa düzenlemesine hazırız. Neden ısrarla tasarıyı Genel Kurala getirmeye çalışıyorsunuz? Biz bu düzenlemeyi asla kabul etmeyeceğiz. Bu haliyle Genel Kurul’dan geçerse Cumhurbaşkanı’nın veto etmesi gerekir, buradan açıkça çağrı yapıyoruz. İktidara çağrı yapıyoruz, HSYK ile ilgili düzenlemeyi zaman kaybetmeden durdurmalısınız, Anayasa konusundaki teklifimiz geçerlidir, partiler kabul etmedi yalanının arkasına sığınmayın” ifadelerini kullandı.

FRANSA CİNAYETLERİ
Fransa’da 3 kadın PKK'lının öldürülmesi olayında ortaya çıkanların Türkiye-Fransa işbirliğini ortaya koyduğunu söyleyen Demirtaş, “Bugün devlet sizsiniz, ama hep siz olmayacaksınız, bir gün siz iktidardan alaşağı edileceksiniz, bir gün cemaatinizle pılınızı pırtınızı toplayın alaşağı edileceksiniz. İşte o gün bunların hepsinin hesabını vereceksiniz. Paris’te yaptığınız katliamlarla ilgili hesabı vereceksiniz. İlk günden bu yana Türkiye ile ilişkili olduğunu biliyoruz. Zanlının Türkiye’ye giriş çıkışları, Türkiye ile ilişkileri açık bir şekilde Türkiye-Fransa işbirliğini ortaya koyuyordu. Şimdi ortaya çıkan belgeler ve ses kayıtları meselinin Ankara’da üst düzeyde planlandığını ortaya koyuyor. MİT Başbakanlığa bağlıdır, MİT’den daha fazla Başbakan’ın açıklama yapması gerekir. Şaibeler şüpheler artık Başbakan’ın ve MİT Müsteşarı’nın üzerindedir. Bu konunun derhal açıklığa kavuşması lazım. MİT Müsteşarı’nın bu zandan kurtulması, bizzat talimatı yoksa kimin bu işleri yaptığının ortaya çıkartılması konusunda bir sorumluluğu vardır. Kendisi değilse kimdir? Paris cinayetleri ortada dururken hiçbir şey yokmuş gibi bu görüşmeleri sürdürmek Kürt hareketinin onurlu duruşuna ders olur” açıklamasında bulundu.

“ESAT SON GÜNLERİNİ YAŞIYOR”
“Esat kendi zulmünde boğulmaya mahkum bir diktatör olarak son günlerini yaşıyor” ifadelerini kullanarak Suriye’de yaşanan iç savaşa değinen Selahattin Demirtaş, Esat kadar acımasız olan radikal gruplar Suriye’de olduğunun altını çizdi. Radikal grupların Suriye halklarını canice katlettiğini belirten Demirtaş, “Esat zulmünden şikayetçi olanlar, zulümden şikayet etme hakkınız var, öbür zalimleri desteklemekte en az Esat kadar suçlusunuz. El Kaide’nin oraya yerleşmesini sağlayan Türkiye’nin diplomatik-lojistik desteğidir. Rojova’da Kürtler statü kazanmasınlar diye oradaki grupları destekleyen Türkiye, bugün kendi kazdığı kuyuya düşmekle karşı karşıyadır. O TIR’larda yardım olsaydı böyle gizli gizli mi götürülürdü? Bir torba makarnayı bile mitinglerle tanıtan AK Parti yardımı böyle gizli gizli götürür mü? O TIR’larda yardım yüklü envanter olmadığının herkes farkında. Suriye’de çetelere silahların gittiğini dünya alem biliyor. MİT’in kanunda böyle bir şey yazmıyor, Suriye’deki çetelere gizli gizli yardım yapar diye bir şey yok. Paralel yapılar sizin kirli işlerinizi ortaya çıkartıyor, onlar kirli, siz kirli. Cenevre 2’de Kürtler temsil edilmesin diye bütün bu olayları tezgahlayan bu hükümettir. Bunlar netleşmeden içeride yürüyen Çözüm Süreci’nin gerçek sonuca ulaşması mümkün değildir” dedi.

PARALEL YAPI
Hükümetin paralel yapıya karşı kendi yapısını kurduğunu belirten Demirtaş, “Şuanda bir paralel yapı tasfiyesine doğru gidilmiyor. Derin devlet geleneği hala aktiftir, AK Parti gerçek bir yüzleşme yerine kendi paralel yapısını inşa etmeye çalışıyor. Yeni HSYK tasarısı ile bir kez daha cemaat yapıları yerine AK Parti paralel yapısını inşa etmeye çalışıyorlar. Bu ülkenin şirket gibi yönetilemeyeceğini bu iki yapının da öğrenmesi lazım. Paralel devletten, paralel ekonomiden hesap soracağız. Bu ülkeye kan kusturmuş derin devlet yapılarından da hesap soracağız. İkisi de kirlidir. Ekonominin içine düştüğü durum da bunların ülkeyi şirket gibi yönetmelerinden kaynaklanıyor” diye konuştu.

Editör: Wan Haber