Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kapılarla ilgili en kısa zamanda adım atılması için mutabık kaldıklarını ve bunun da iki ülke halkı için nevruz hediyesi olduğunu dile getirerek, “Irak’ın refahının artması önceliğimizdir. Bu çerçevede Irak’ta petrol ihracatı ve ihtilafların bir an önce çözülmesi en büyük temennimizdir” dedi. 


Sabah saatlerinde Van’a gelen Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki valilerle Bakan Davutoğlu başkanlığındaki Van, Hakkari ve Şırnak valilerinin katılımıyla yapılan görüşmeler sona erdi. Rescate Otel’de yapılan heyetler arası görüşmelerin ardından Davutoğlu ve Barzani ortak basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Davutoğlu, bugün çok değerli bir dostunu ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Davutoğlu, “Sayın Neçirvan Barzani ve beraberindeki İmar ve Kalkınma Bakanı ile valilerle Van’ı ziyaret ediyorlar. İki hafta önce Süleymaniye ve Erbil’e yaptığım ziyaretlerde gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederim. Orada çok verimli görüşmeler gerçekleştirmiştik. Sabah saatlerinde de Van Valimizin ev sahipliğinde kahvaltıda bir araya geldik. Bu gerçekten bizim açımızdan çok önemli bir ziyaret. 1932 yılında Şeyh Ahmet Barzani Türkiye’ye sığında Van’a gelmişti. Her vesileyle Sayın Mezut Barzani ve Neçirvan Barzani, Van halkına her zaman teşekkür etmişlerdir. Bu ilişkilerimiz açısından son derece önemlidir. Tarihi bağlarımız anlamında köklü olan ilişkilerimiz daha da önemli bir ivme kazandı” dedi.


Bakan Davutoğlu’nun tercüme edin demesine görevlinin ‘sesinizi duymadım’ demesi üzerine salondakiler arasında kısa süreli gülüşmelere neden oldu. Neçirvan Barzani’nin sık sık Türkiye’yi ziyaret ettiğini de dile getiren Davutoğlu, “Sayın Mesut Barzani de Diyarbakır’da Başbakanımızla görüşmüşlerdi. Bu dostane ziyaretler çok önemlidir. Bende Süleymaniye’den gördüm ilgiden çok etkilendim. Bu ilişkileri ileri seviyeye götürmek için önemli görüşmeler yaptık. Irak, Türkiye’nin en önemli ticaret ortağıdır. Almanya’dan sonda ikinci en büyük ihracat yaptığımız ülkedir. Bu ilişkinin yaklaşık yüzde 70’i de Irak Kürdistan bölgesiyle yapılıyor. Bunun için Erbil ve Süleymaniye bizim için Irak’ın diğer bölgelerine açılan kapılardı. Halil İbrahim Sınır Kapısı’nda üçüncü bir köprü inşa edilmesi ve 5 ayrı noktada da geçişler yapılması için önemli görüşmeler yaptık. Kapılarla ilgili en kısa zamanda adım atılması için mutabık kaldık. Bu bölgelerimizde yaşayan vatandaşlarımıza nevruz hediyesidir. İnşallah bu görüşmeleri en kısa sürede bitirerek adımlar atarız. Daha önce Irak’la yaptığımız görüşmelerde Irak hükümetiyle prensipte anlaşmıştık. Bundan sonra Türkiye Irak arasındaki ilişkiler zenginleşerek gelişecektir” diye konuştu.


Irak’ta terör olaylarından dolayı hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Davutoğlu, “Türkiye, Irak’ın bütün kesimleriyle dostluğunu, kardeşliğini pekiştirecektir. Irak’ta herhangi bir kardeşimizin kanının dökülmesi bizi üzüyor. Ümit ederiz ki Irak huzur ve güvene en kısa sürede kavuşur. Irak’ın refahının artması önceliğimizdir. Bu çerçevede Irak’ta petrol ihracatı ve ihtilafları bir an önce çözülmesi en büyük temennimizdir. Irak; insan ve doğal kaynak olarak bölgenin en zengin ülkesidir. Hem Irak halkının bütün kesimi mutlu olacak hem de Irak bu bölgede yükselen bir ülke olarak Türkiye ile birlikte ileriye yürüyecek. İşbirliğimizin ve verdiğimiz taahhütlerimizin her zaman arkasındayız. İnşallah geleceğe hep beraber yürürüz” şeklinde konuştu.


Neçirvan Barzani ise, Bakan Davutoğlu’na söylediği sözlerden dolayı teşekkür ederek, “Bugün burada olmaktan çok mutluyum. Sayın Bakan bizi misafir ediyor. İlk kez Van’ı ziyaret ediyorum. Şükranlarımı Van, Şırnak ve Hakkari halkına iletmek istiyorum. Halkımızın başına gelen olaylarda kapılarını sonuna kadar açtılar. Tabi Sayın Bakanın da söylediği gibi ilişkilerimiz iyi bir mesafe aldı. Bu ilişkileri geliştirmenin alanları var. Sayın Bakanın da söylediği gibi köprünün yapılması ve diğer kapıların açılmasıdır. Umudumuz bu dur. Tüm alanlardaki ilişkilerimizi geliştirmek için bir adım olur bu. Son yıllarda Türkiye’nin elde ettiği güzel gelişmeler olarak değerlendiriyoruz. Dileğimiz kalıcı bir çözüme gitmesidir” diye konuştu.


Yapılan ortak açıklamanın ardından Neçirvan Barzani Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Van’dan ayrılırken, Bakan Davutoğlu ise Van’ın Erciş ilçesine geçti.
 

galeri.PNG

Editör: Wan Haber