Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'ın, NATO tarafından Türkiye'ye konuşlandırılacak Patriot füze savunma sistemine yönelik eleştirilerine ilişkin, "Türkiye, kendi topraklarını korumak açısından ne tür tedbir alınması gerekiyorsa bunu ulusal kapasitesi ve üyesi olduğu ittifak sisteminin kapasitesiyle yapma hakkına sahiptir bu tartışılamaz" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj ile Dışişleri Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, yaptığı açıklamada, Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve sağlıklı bir seyir takip etmesinin Balkanlarda kalıcı istikrar için önemli bir gelişme olacağını söyledi. Kosova'nın tanınması konusundaki son gelişmeleri de ele aldıklarını anlatan Davutoğlu, bu konuda da atılan adımların karşılıklı olarak teyit edildiğini ve bundan sonra atılacak adımların da yaptıkları görüşmede konuştuklarını ifade etti. Davutoğlu, "Kosova, uluslararası toplumda hakettiği yeri alacaktır. Türkiye, her zaman Kosova'ya dönük desteğini her zeminde olduğu gibi bundan sonra da sürdürmeye devam edecektir" dedi.
Davutoğlu, açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, İran'ın, NATO tarafından Türkiye'ye konuşlandırılacak Patriot füze savunma sistemine yönelik eleştirilerini hatırlatması üzerine Davutoğlu, "Sayın Firuzabadi'nin daha önce de gerçekten Türk-İran kardeşliğine yakışmayan bazı açıklamaları olmuştu. Bu konuda da Sayın Ahmedinejad ve Salihi bize bunların kendi düşüncelerini de yansıtmadığını ifade etmişlerdi. Türk-İran dostluğu köklü temellere ve komşuluk ilişkilerine dayanır. Herkesin de bu dostluk anlayışı içinde açıklamalarda bulunması bizim en tabi hakkımızdır. Sayın Salihi'nin açıklaması ise bu noktada bizi gerçekten üzmüştür. Çünkü konuyu yakından takip edenler 'Patriot sistemi'nin özelliklerini bilenler ve bizim İran'a yaptığımız açıklamaları bilenler farkındadırlar ki 'Patriot sistemi' defansif bir sistem yani bir savunma sistemidir. Bu sistemin yerleştiği bölgeye dönük olarak bir saldırı olmadıkça da harekete geçmezler. Bu konuda gerek NATO gerek Türkiye olarak biz defalarca açıklamalarda bulunduk ve bunun tamamıyla savunma amaçlı olduğunu birçok kereler vurguladık. Tekrar teyiden bunu ifade etmek istiyorum. Türkiye, kendi topraklarını korumak açısından ne tür tedbir alınması gerekiyorsa bunu ulusal kapasitesi ve üyesi olduğu ittifak sisteminin kapasitesiyle yapma hakkına sahiptir bu tartışılamaz" şeklinde konuştu.
Davutoğlu, Türkiye'nin İran'dan beklentisinin, 'savunma nitelikli olan böyle bir sistemin' gelmesi konusunda açıklamalar yapmak yerine, Suriye rejime çok açık mesaj vererek 'Suriye'deki zulmün durmasını temin etmek üzere etki gücünü kullanması' olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Aynı şekilde hiçbir kışkırtıcılık taşımayan bu sistemin gelmesini değiştirmek yerine, sürekli kendi halkına karşı zulmeden, halkına hava gücü kullanarak tasfiye harekatı yapan ve Türkiye'ye karşı da geçmişte birçok kereler sınır ihlali dolayısıyla kışkırtıcı faaliyetler içinde bulunmuş olan Suriye rejimine 'dur' demesidir. İran'ın artık Suriye rejimine dönük olarak bu net mesajları vermesinin vakti gelmiştir. Bugün bölgede eğer bölge barışını tehdit eden bir unsur varsa, bu Suriye rejiminin yürütmekte olduğu saldırgan politikadır" dedi.
(EY-ÖZ-Y)

18.12.2012 16:28:44 TSI

Editör: Wan Haber