TBMM Darbe Komisyonu Başkanı Nimet Baş, 28 Şubat darbesinin mimarlarından Çevik Bir'i görülmekte olan davanın tutukluları ile görüşmeme kararı aldıkları için dinlemediklerini söyledi.
Bu hafta raporu teslim eden Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş ve bazı komisyon üyeleri basın mensupları ile bir araya geldi. Bir pastanede düzenlenen toplantıda Baş, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, komisyon üyeleri çalıştıkları sürece yaşadıkları anılarını da anlattı. Nimet Baş, komisyon çalışması sırasında zaman zaman duygulandıklarını, öfkelendiklerini ve etkilendiklerini söyledi. Sohbet sırasında milletvekillerinin yaşadıkları olaylar da gündeme geldi. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, 28 Şubat darbesi kapsamında dinlenen Seyhan Soylu lakaplı eşcinsel Sisi'nin dinlenmesinde içeride ancak 1 dakika 32 saniye kalabildiğini söyledi. Yeniçeri'nin bu sözleri herkesi güldürdü. Konuşmasını sürdüren Yeniçeri, "Estetik ve adap değerlerinde dumura uğrama ihtimali yüksekti. Hemen çıktım" dedi.
Yeniçeri, komisyon üyeleri göstererek, "Bunlar kaldılar" diyence Nimet Baş, "Mecburduk" ifadesini kullandı. Komisyon üyeleri 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i hazır cevaplılığına karşı hazırlıklı gittiklerini söyledi. Baş, bir soru üzerine komisyon çalışmaları sırasında kendilerine herhangi bir siyasi baskının olmadığını söyledi. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın komisyonu terk etmesinin anımsatılması üzerine Baş, şunları söyledi:
"Bu konunun üstünde durmuyorum. Geçti gitti. Biz çok güzel bir rapor ortaya koyduk. Gerçekten geçmişte kaldı. O bir şey yaptı biz bir şey söyledik. Bitti. Böyle kişiler üzerinden sürekli şahsi değerlendirmeler de bulunmayı doğru bulmuyorum."
Çok dinlemek istedikleri olduğunu belirten Baş, "Çok büyük bir liste vardı. Zaman menfumu nedeniyle dinleyemedik. Ama komisyonda dinlenmek isteyen insan sayısı çok fazlaydı. Bizim düşündüklerimizin dışında çok başvuru oldu. 'Bizim dinleyin' diyen oldu. Aslında herkesin söyleyecek o kadar çok sözü var ki" dedi. MHP'li Yeniçeri, ise darbelerin mağduru olan kişilerden çok trajik mektuplar aldıklarını ifade etti.
28 Şubat'ın mimarı Çevik Bir'in neden dinlenmediğine ilişkin soruya Baş, "Özellikle görülmekte olan davanın tutukluları ile görüşmeme kararı aldık. Gündemde vardı. Bazı basında 'İşte bu komisyon üyeleri 28 Şubat davasında bir takım kişileri suçlu olarak gösterecek. Bazı insanların tutuklanmasını isteyecekler. Bu aslında bunun için yapıldı' dediler. Bir kısım basın ise 28 Şubat soruşturmasını akamete uğrattırmak çabasındalar' dedi. Biz bütün bu iddialardan uzak kalma adına. Kaldı ki hukuki anlamda muallak olan bir konuyu netliğe kavuşturmak değil bizim görevimiz. Biz siyaseten anlamaya çalıştık o çatı altında. Onu başardığımızı düşünüyorum" karşılığını verdi.
Baş, cezaevinde kesinleşmiş hüküm giyenlerle görüştüklerini söyledi. 'Savcılığa suç duyurusunda bulunacak mısınız?' yönündeki soru üzerine Baş, adli makamların istediklerini gönderdiklerini, savcılığa suç duyurusunda bulunma görevlerinin olmadığını belirterek, "Rapor ortaya koyulduktan sonra sorumluları tespit edecek makam zaten savcılık makamıdır. Bazı suçların zaten takibi şikayete bağlı değil, re'sen takip edilir. Darbeyi yardım ve yataklık gibi böylesi önemli bir suçta komisyonun çalışması alıp değerlendirme yapıp bir takım girişimlerde bulunabilirler. Ama bizim ayırıp buna suç duyurusunda bulunalım bir insani suçlayacak bir şey içerisinde olmadık. Zaten dedim bizim böyle bir görevimiz yok" dedi.
(EDA-ÖZ-Y)

30.11.2012 14:09:26 TSI

Editör: Wan Haber