Köşk seçimleri siyasetçilerin de en önemli gündem maddesi oldu. İktidar kanadı Başbakan’ın ilk turda Köşk’e çıkacağından emin. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Erdoğan’ın aday olması durumunda Gül’ün ‘saygı göstereceğini’ söyledi. BDP Başbakan’a şartlı destek verirken, MHP cumhurbaşkanında olması gereken 5 kriteri sıraladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Köşk seçiminin konuşulma vakti geldi.’ şeklindeki sözlerinin ardından bu konu siyasetin bir numaralı sıcak gündemi oldu. 30 Mart seçimlerinin ardından ilk resmî ziyaretini Azerbaycan’a gerçekleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan, seyahat öncesi Köşk adaylığıyla ilgili yaptığı açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ‘Bu konuyu müzakere ederiz.’ kararını ben de paylaşıyorum.” dedi. Genel seçimle, cumhurbaşkanı oylamasının birleştirilmesine ise kapıyı kapattı: “Seçimlerin birleştirilmesi söz konusu değil. Bu hususta partimizin ilke kararı vardır. Bize kadar 16 ayda bir seçimler olmuştur. Böyle bir ülkede istikrar olur mu?” 

Yaklaşan seçimler konusunda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan da çarpıcı değerlendirmeler geldi. “Erdoğan, ‘Köşk’e adayım’ derse, Gül saygı gösterecektir.” diyen Arınç, bu durumda Başbakanlık koltuğunda görmek istediği kişinin Abdullah Gül olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Halkın sevdiği, takdir ettiği bir insan olarak tarihe geçti. Dolayısıyla tekrar siyasete bu en tecrübeli çağında dönmesi ve kendi kurduğu partisini tekrar başarılara götürmesi ve tekrar başbakanlık noktasında görev yapmasını kalben arzu ederim.” 

Cumhurbaşkanı seçimi tartışmaları beklenenden erken ve hızlı başladı. Siyasilerin birinci gündem maddesi ilk turu 10 Ağustos’ta yapılacak olan Köşk seçimleri haline geldi. İktidar kanadının temsilcileri Başbakan Erdoğan’ın aday olması durumunda Çankaya’ya ilk turda çıkacağından emin. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 30 Mart yerel seçim sonuçlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Çankaya yolunu açtığını savundu. NTV Televizyonu'nda gündeme ilişkin soruları cevaplayan  Arınç, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması durumunda 2015'e kadar kimin başbakan olacağı, 2015'te nasıl bir şekillenme yaşanacağı gibi konuların da birbiriyle bağlantılı olduğunu hatırlattı. Arınç, “Temel konu Recep Tayyip Erdoğan mı cumhurbaşkanı olacak Gül mü? Üçüncü bir isimden hiç bahsetmiyoruz. Başbakan'ımız aday olmak isterse bence Gül buna saygı gösterecektir ve destekleyecektir. Birbirlerine soracaklardır, birisi de ifade edecektir. 30 Mart gösterdi ki (Başbakan’a) Çankaya yolu açık. Ben rahatlıkla birinci turda yüzde 51'i bulabileceğimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Arınç, Gül’ün en tecrübeli çağında partiye dönmesi gerektiğini savundu. 

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise tartışmaları Meclis'te düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Muhalefetin hata yapmaması durumunda Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasının ise mümkün olmadığını söyledi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçiminde muhalefetle ortak hareket edebilecekleri yönündeki açıklamasını, “Önemli olan işbirliğinden önce, toplumun yüreğini tutabilecek bir adayın çıkartılmasıdır.” diyerek yorumladı. Böyle bir adayın çıkması halinde ikinci turda bu isim üzerinde birleşmenin kaçınılmaz olacağını vurgulayan Yeniçeri, ardından, cumhurbaşkanlığına aday gösterilecek kişide olması gereken 5 kriteri şöyle sıraladı: “1- Milliyetçi olacak. Türkiye’nin çıkarlarını başka ülkenin çıkarlarının üzerinde tutacak. 2-Muhafazakar olacak. Dininden, imanından,  kitabından kimsenin şüphesi olmayacak. 3- Yolsuzluğa, harama bulaşmamış olacak. 4-Ülkesini iyi tanıyan biri olacak. 5- Belagat sorunu olmayacak.”

Editör: Wan Haber