Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri ailesinin her gün geliştiğini belirterek, "Şuanda dış temsilcilik itibariyle 209 sayısına ulaştık. Büyükelçiliğimiz de 124'e ulaştı, daimi temsilcilikler dışında. Bu sayılarla dünyanın dokuzuncu büyük temsil kapasitesine sahip kesimi konumuna ulaştık" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Büyükelçiler Konferansı'na katılmak üzere Ankara'ya gelen büyükelçilere öğle yemeği verdi. Yemekte bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Gül'ün Dışişleri camiasını yakından ve şahsen tanıdığını belirterek, büyükelçileri kabulü dolayısıyla kendisine teşekkürlerini iletti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisine yemeğin "Köşk'te verilen en geniş katılımlı yemek" olduğunu söylediğini ifade eden Davutoğlu, "Bu da bizim açımızdan Dışişleri tarihine geçecek olan bir özelliktir" dedi. Dışişleri ailesinin her gün geliştiğini belirten Davutoğlu, "Şuanda dış temsilcilik itibariyle 209 sayısına ulaştık. Büyükelçiliğimiz de 124'e ulaştı, daimi temsilcilikler dışında. Bu sayılarla dünyanın dokuzuncu büyük temsil kapasitesine sahip kesim konumuna ulaştık. Cumhuriyetimizin 100. yılı için ekonomimiz ve diğer alanlarda da tespit ettiğimiz ilk 10'a ulaşma hedefine, Dışişleri camiası olarak temsil kabiliyeti bağlamında ulaşmış buluyoruz" diye konuştu.
Büyükelçiler Konferansı'nda temelde dört hedef çerçevesinde durulduğunun altını çizen Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Birincisi, dünyanın her bir köşesinden gelen ve merkezde görev yapan büyükelçilerimizin katılımıyla bir 'ortak akıl platformu' oluşturuyor. Tarih hızla akıyor, uluslar arası konjonktür değişiyor. Biz bu konjonktürü her yıl bütün büyükelçilerimizin derin tecrübelerinden, bilgi birikimlerinden istifade ederek bir platformda bir araya getirmeye çalışıyoruz. İkincisi, dış politika ve ulusal stratejiler, sadece çevreler ve dışişleri bakanlıkları tarafından yürütülmüyor. Dışişleri Bakanlığı'nın koordinasyonuyla bir bakanlık ve kurumumuzun katılımıyla birlikte eşgüdümle yürütülüyor. Bu çerçevede de ilgili başbakan yardımcılarımız, bakanlarımız, kurum temsilcilerimizin katıldıkları daha geniş katılımlı 'istişare platformu' oluşturuyoruz."
Büyükelçiler Konferansı'nı uluslararası bir platform haline getirmeye çalıştıklarını söyleyen Davutoğlu, bu çerçevede bir kaç dışişleri bakanını misafir ettiklerini kaydetti. Konferansın, büyükelçilerin Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yüz yüze talimat alma konusunda bir fırsat olduğunu belirten Davutoğlu, "Gerek Ortadoğu'da gerek Avrupa'da büyük dönüşümlerin yaşandığı süreçte, 2013 yılı sizin rehberliğinizde ve büyükelçilerimizin çalışmalarıyla Türk diplomasisi için bir başarı yılı olacaktır diye ümit ediyoruz" dedi.
(TB-OK-Y)

03.01.2013 17:26:02 TSI

Editör: Wan Haber