Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü ile görüştü. Cumhurbaşkanı Gül, Adalet Komisyonu’nda görüşülen ve Genel Kurul’a gelmesi beklenen HSYK Kanunu değişikliği ile ilgili parti liderleriyle yapacağı görüşme çerçevesinde Halkların Demokratik Partisi(HDP) Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, “HSYK yasası eğer yürütme ve yasama arasındaki kategorik ayrımı bozuyorsa Cumhurbaşkanı da bu konuda kendi yetkisini kullanacağını ima ediyor ama bu konuda daha fazla bir şey söylemediğini ifade edebilirim” dedi. ’ünde bir araya geldi. Görüşmenin ardından gazetecilere değerlendirme yapan Kürkçü, Cumhurbaşkanı Gül ile makamında görüşme fırsatı bulduğundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları dedi:
“Görüşmenin gündeminin HSYK ile ilgili kanun teklifi oldu. Teklifin gerisindeki süreç ve bununla ilgili düşüncelerimizi aktardık. Bütün bunları tetikleyen Türkiye'deki demokratik standartların, çatışmasızlıktan barışa bir türlü geçemeyişin yol açtığı sorunlarla ilgili düşüncelerimizi aktardık. Anlayışla karşılandığımızı düşünüyoruz. Daha doğrusu kendimizi anlatabildiğimizi düşünüyoruz. Endişelerimizin kavrandığından eminiz.”

Sabahat Tuncel ise "Meclis’te artık 5 parti var. Dört partiyle görüşmüştü kendisi. Biz de bu çerçevede görüşmemizi yaptık" dedi. Tuncel, HDP olarak Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmelerinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Türkiye'nin demokratikleşmesi, çözüm süreci, özellikle hasta tutuklular konusundaki görüşlerimizi kendisiyle paylaştık. Bu konuda kendisini daha pozitif gördüğümüzü ifade edebilirim. Özellikle demokratikleşme süreci konusunda, Türkiye'nin mutlaka demokratik standartlara ulaşması gerektiği konusundaki yaklaşımının önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül’ün cezaevlerinde bulunan hasta ve yaşı ilerlemiş kişiler için sürecin hızlandırılacağı talimatı üzerine somut bir işaret verilip verilmediğini soran bir gazeteciye Tuncel, “Bu konunun hassas olduğunu, direk kendisinin müdahale edemeyeceğini bir prosedür gerektirdiğini ama bu konu da kendilerinin de bir hassasiyetleri olduğunu ifade ettiler. Biz umuyoruz ki bu durum pozitif yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanı Gül, ‘HSYK yasa tasarı meclisten çıkarsa ne yapacağımı görürsünüz. Önümüzdeki günlerde Türkiye’de önemli gelişmeler olacak’ demişti. Bunlar ile ilgili sizinle bazı satır başları paylaşıldı mı?" sorusuna ilişkin Kürkçü, şöyle konuştu:

“Anayasa ve demokratik standartların uygulanmasında ısrarlı olduğunu, kendisinin anayasa mahkemesi yerine koymayacağını bu standartların mevcudiyetini bütün yasalarda arayacağını söyledi. HSYK yasası eğer yürütme ve yasama arasındaki kategorik ayrımı bozuyorsa Cumhurbaşkanı da bu konuda kendi yetkisini kullanacağını ima ediyor ama bu konuda daha fazla bir şey söylemediğini ifade edebilirim.”

Cumhurbaşkanlığından davet gönderilirken genel başkan olarak Ertuğrul Kürkçü'nün isminin geçtiğine dair haberlerin sorulması üzerine Tuncel, "Türkiye'de genelde eş başkanlıkta sadece resmi olan dikkate alınıyor ya, bence bu yıkılmış, eş başkanlık sistemi var. Yakında da yasa çıkacak. Bizim partimizin iki tane genel başkanı var, Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü" diye ifade etti.

Editör: Wan Haber