CHP’li Atıcı, arkadaşlarıyla birlikte TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi. Önergede, Türkiye’de “çocuk gelin” sayısının giderek arttığı ve toplam evlilikler arasındaki oranının da yükseldiği belirtildi. Türkiye’de çocuk istismarının en somut göstergesi haline gelen “çocuk gelin” olgusunun gelenekselleşmiş ve kurumsallaşmış ilkel bir toplumsal davranış haline geldiği ifade edilen önergenin gerekçesinde, “Çocuk istismarı, dünyanın her yerinde görülmekle beraber, ülkemizde ciddi toplumsal yaralara sebep olacak boyutlarda devam etmektedir. İstismarlar arasında, üzerinde en çok durulması gereken ‘çocuk gelinler’ sorunu ülkemizde, insanlığın utancı olarak evliliklerin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. TÜİK rakamlarına göre, kız çocuk evlilikleri azalmış görünmesi aldatıcıdır. Çünkü kayıtsız evlilikler, başka isimde evlilikler, yaş büyüterek evliliklerin ülkemizde yaygın olduğu bilinmektedir” denildi.

Hükümetin, çocuk istismarı sorununu çözmekten uzak kaldığı öne sürülen önergede, bu nedenle “çocuk gelin” ve çocukların istismarı konusunu TBMM’nin ele alması ve çözmesinin zorunlu ve acil bir hal aldığı kaydedildi. Bu gerekçelerle meclis araştırması açılması istenen önergede, şu ifadelere yer verildi: 

“Çocuklarımızın ruhsal ve fiziksel sağlığını koruyarak, toplumsal sağlığı ve geleceği güvenceye almak konusunda hükümet ve yasalar yetersiz kalmış, uygulamalar sözde kalmıştır. Bu sebeplerle çocuklarımızı koruma görevi TBMM tarafından ele alınmalıdır. Araştırma komisyonu kurularak sorunların tespiti, çözüm için gerekli yasaların çıkarılması ve uygulamaların tavizsiz yerine getirilmesi, insan hakkının korunması ve toplumun geleceği açısından gerekli olduğu açıktır.”

Editör: Wan Haber