Cumhuriyet Halk Partisi Van il Başkanı Mehmet Kurukcu, çevre yolu konusu ile ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında çevreyolu mağdurları adına İsmet Durmaz ve Mustafa Sevimli de hazır bulundu.

Kurukcu, yaptığı açıklamada; "Vanın Otogar, Stadyum, Toki, İmar, esnaf mağduriyeti, ekonomi ve  işsizlik gibi çok büyük sorunları var. Bunun yanında ayrıca çevreyolu sorunu ve bununda beraberinde getirdiği Çevreyolu mağdurları sorunu var" dedi.

“SIKINTILARIN GİDERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Kurukcu, konunun  takipçisi olduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Mağdurların kendi haklarının arayışı içerisinde ve amaçları da biran önce çevre yolunun açılmasıdır. Medyaya yanlış aks edildiği gibi kendilerinin  bu yola karşıda olmadığını belirtiyorlar. 18.madde  düzenlemesinin yarattığı mağduriyetin giderilerek ilimizi kalkındıracak olan çevre yolunun bir an önce açılmasını istediklerini belirtiyorlar. Talepleriyse bu işin çözüm noktası çevre yolunun kamulaştırılması veya Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) oranlarının düşürülmesi olduğunu ifade ediyorlar. Ancak bu şekliyle yapılan uygulamanın kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm olacağını belirtmişlerdir. Burada yaşanan mağduriyetler söz konussudur. Biz de CHP Van il Örgütü olarak, yetkililerden Çevreyolunun biran önce yapılmasını ve bu Çevreyolunda mağdur olan vatandaşlarımızın sıkıntılarının giderilmesini talep ediyoruz.”

“KAMULAŞTIRMA YAPILMAMASI MAĞDURİYET YARATIYOR”

'Çevreyolu Mağdurları' adına söz alan İsmet Durmaz da şunları söyledi: “10 yılı aşkın bir süre önce şehrimiz olan Van’a çevre yolu yapılacağı haberini alıp, hepimiz ilimizin kalkınması ve gelişmesine katkısı olacak bu proje için mutlu olduk. Projenin açıklandığı günden bu günlere geçtiğimiz zaman hepimizin yaşadığı mutluluk ne yazıkki üzüntü ve mağduriyete dönüşmüş bulunmaktadır. İş bu çevre yolu imar kanunu’nun 18. Maddesi kapsamında yapılacak olup, 40’ın üzerinde kesintiler yapılarak taşınmaz sahiplerine hiçbir bedel ödenmeyecektir. 18 düzenlenmesi ülkemizin hiçbir bölgesinde çevre yollarında yapılmazken ilimizde uygulanacak olması ve kamulaştırma yapılmaması tüm vatandaşları mağdur etmekte ve toplum vicdanını sızlatmaktadır. Tüm Türkiye’de ki benzer ve emsal çevre yollarına baktığımız zaman kamulaştırma yapıldığı ve hiçbir vatandaşın mağdur edilmediği görülmüş olacaktır. Misal olarak yakın zamanda ilimizin çevre yolunun devamı niteliğinde olan Bitlis ili Tatvan ilçesinin çevre yolunun kamulaştırma ile yapıldığı görülecektir. Çevre yolunun geçtiği araziler birçok insanın geçim kaynağıdır. Bu arazilerde vatandaşlar tarım yaparak evlerine ekmek götürmektedirler. Arazi sahibi için tek geçim kaynağı olan, böylesine önemli bir yerin bedel ödemeksizin, kesinti yapılarak elden alınması kabul edilebilir bir durum değildir..."

Durmaz, son olarak; "Çevre yolunun 18. Madde kapsamında inşa edilmemesi için bölgede arazisi olan yüzlerce insandan imza topladık. Yani bölgede yaşayan vatandaşların hiçbiri çevre yolunun bu şekilde yapılmasına rıza göstermemektedir ve herkes mağdur olmaktadır. Mağdur olan bizler, kamu kurum ve kuruluşları ile siviltoplum kuruluşları tarafından belirlenecek makul kamulaştırma bedeline razı olarak imza atacağımızı beyan ederiz. İyi niyetimiz göz önüne alınarak yetkililerden yardımcı olmalarını saygılarımla arz ederim” ifadelerini kullandı. Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber