Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Kürt meselesinin çözümü konusunda hükümete destek verdiklerini ancak sürecin 'başkanlık' sistemine doğru gittiğini iddia ederek, "CHP olarak desteğimizi gözden geçiririz" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcıları Umut Oran ve Erdoğan Toprak, iş dünyası ve STK'lar ile görüş alışverişinde bulunmak için Adana'ya geldi. Heyet, Adana'da ilk olarak CHP İl Teşkilatı'nı ziyaret ederek partililerle bir araya geldi. Erdoğan Toprak, burada yaptığı konuşmada, CHP olarak Adana'yı önemsediklerini belirterek, "Bundan 1,5 yıl önce Adana'ya geldiğimde bir öngörüm vardı. Bizi Suriye batağına çekerek, Adana'nın ihracatını düşürdüler; 4. büyük ekonomiye sahip Adana, şimdi büyük ekonomi sıralamasında 16. sırada. İlk hedefimiz CHP bayrağını Adana'ya dikmek" dedi.
Kürt sorununun çözümünde hükümete destek verdiklerini söyleyen Toprak, "Başbakan Erdoğan Kürt sorununu çözmek yerine, başkanlık sisteminin yolunu açıyor. Sen bizim desteğimizi alıp, başkanlığın önünü açmak için kullanırsan CHP olarak verdiğimiz desteği gözden geçiririz" şeklinde konuştu.
Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ise iş dünyası ve STK'lar ile buluşmak, görüş alışverişinde bulunmak için Adana'ya geldiklerini yineleyerek, 1950'lerde sanayileşmenin en yoğun olduğu kentlerden biri olan Adana'nın bugün işsizlik, yoksulluk ve göçle boğuştuğunu ileri sürdü. Adana'nın yerel yönetim ve imar sorunları yaşadığını savunan Oran, "Un var, şeker var, yağ var ama helva yapılmıyor çünkü işin başında usta yok; Türkiye'de de usta sorunu var. Adana son 10 yıl boyunca teşvikte hep gol yedi. Şaibeli yerel seçimlerde siyasi müdahale ile oylarımız çalındı" diye konuştu.
Oran, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un, protestocularla polisin çatışması sonucu 25 kişinin yaralanmasının ardından 'Polisin insanları dövdüğü bir hükümette yer almayacağım' diyerek istifa ettiğini hatırlatarak, Silivri'de yaşanan arbedeler üzerinden hükümete göndermede bulundu. Açıklamaları sırasında 28 Şubat sürecini de değerlendiren Oran, Adalet Bakanlığı'na "28 Şubat'ı bir rövanş olarak görmeyin" çağrısında bulundu.
Oran, Deniz Feneri soruşturması kapsamına tutuklanan RTÜK eski Başkanı Zahid Akman'ın, 3 ay tutuklu olarak kaldığını ve bunun cezasına sayıldığını söyleyerek, "Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal da 5 yıldır içeride. Hakan Fidan'a, Zahit Akman'a hukuk nasıl çalışıyorsa, her vatandaşa da öyle çalışmasını istiyoruz" dedi.
(SZP-AŞ-Y)

21.02.2013 12:32:01 TSI

Editör: Wan Haber