TBMM’de Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında yeniden yargılama sürecinin Türkiye’nin ana gündemi olmadığını belirten Engin Altay, Türkiye’nin asıl gündeminin yolsuzluk olayları olduğunu ifade ederek, AK Parti’nin yeniden yargılanma konusuyla ilgili olarak içine girdiği anlayışın kendileri için memnuniyet verici olduğunu belirtti. Yeniden yargılanma süreci ile ilgili yapılacak çalışmalara hazır olduklarını belirten Altay, “Bu konuda biz hazırız. Çok basit, teknik olarak çok kısa sürede çözümü mümkün. AK Parti ve Başbakan bunda samimiyse bu TBMM’nin sadece 2 gününü alır. Bu konuda Başbakan bir samimiyet testinden geçiyor” dedi.

Kendilerinin başından beri gizli tanık ve dijital verilerin kanıt sayılıp hüküm verilmesine itiraz ettiklerini belirten Altay, “TBMM Başkanlığı’na sorunu çözücü, adaleti sağlayıcı yeni bir paketi sunacağız. Bu pakette özetle Terörle Mücadele Kanunu’nun savunma hakkını sınırlayan bazı düzenlemelerinin iptalini öngörüyoruz. Gizli tanık uygulaması ve tanık korunmasında kimi düzenlemeleri öngörüyoruz. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili düzenleme tabi hakimlik ilkesine aykırılıktan dolayı yine bizim önerimizin içinde yer alacak. Bu mahkemelerdeki dosyaların olağan mahkemelere devredilmesiyle ilgili düzenlemeyi bu paketin içine koyacağız. Yargıtay’da temyiz incelemesinde bulunan dosyalar tabi hakimlik ilkesinin gereği olarak yasanın yürürlüğe girecek tarihte bozulacak şekilde bir düzenlemeyi öngörüyoruz. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını, Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesine göre kurulan mahkemeler içinde aynı talebi yineliyoruz. Yargıtay’da kesinleşmiş dosyalar için ise salt dijital verilere dayalı deliller delil başlangıcı niteliğinde sayılacak, dijital veriler hükme esas alınmayacak ve yeniden yargılanma sebebi sayılacak diyoruz teklifimizde. Hükümlü milletvekillerinin infazının yasama dönemi sonuna bırakılması öngörülerimiz arasında” diye konuştu.

Özellikle Balyoz davasına ilişkin olarak bir çözüm yolunun daha olduğunu söyleyen Milletvekili Ömer Süha Aldan ise, “Balyoz’da bilirkişi incelemesi talepleri reddedildi, savunma tanıkları dinlenmedi. Bu taktirde şuanda Balyoz hükümlüsü olan kişilerin avukatları tarafından Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı kullanıldı. Eğer Anayasa Mahkemesi Başkanı biran önce bunu gündeme alırsa ve bir adil yargılamanın ihlaline yönelik bir karar verirse, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararları yeniden yargılamayı gerektirecek hükümler içermektedir. Madem ortada bir sıkıntı var, bunu esas alarak Anayasa Mahkemesi’nin biran önce Balyoz’a ilişkin başvuruyu inceleyerek, yeniden yargılamaya ilişkin bir karar vermesinin yolu açıktır. Bu da pek çok sorunun biran önce çözülmesi açısından yararlı olacaktır” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber