Son günlerde döviz kurlarında yaşanan olumsuzluklar Van esnafını da ciddi bir şekilde etkiledi. Özellikle pandemi döneminde ciddi sıkıntılar yaşayan Van esnafı döviz kuru ve altının tırmanışa geçmesiyle kepenk indirme noktasına geldi. Van'da 11 ay içerinde 743 esnaf kepenk indirmek zorunda kalırken, 2760 iş yeri açıldı. Kiraların artmasıyla da can çekişen Van esnafı, destek bekliyor. Konuyla ilgili Wan Haber'e konuşan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (VESOB) Başkanı İsa Berge, Van esnafının perişan halde olduğunu ve gidişatın iyi olmadığını dile getirdi. Berge, ekonomik krizin sadece ülkemize has olmadığını belirterek, “Pandemiden bugüne kadar dünya ekonomik krizle boğuşuyor. Bu sadece ülkemize has olan bir durum değil. Küresel enflasyon dediğimiz ekonominin tarumar olduğu bir dönemin içerisine girdik. Üretim adına özellikle otomotiv sektörüne baktığımızda 40 bin TL olan bir araç bugün 120 bin TL’ye çıktı. Bu anlamda bu çarkın tümünü Türkiye ekseninde değil de bütün dünya eksenini düşünmemiz gerekiyor” dedi. 

‘Esnaf zor günler geçiriyor’  

Esnafın vergi ve SGK’sını ödeyemez duruma geldiğini ifade eden Berge, “Ülkemizdeki esnaf sanatkarımız zor ve kötü günler geçiriyor. Vergisini, SGK’sını, BAĞ-KUR'unu, kiralarını ödeyemez duruma geldi. İnşallah umudumuz önümüzdeki kısa bir zaman içerisinde Cumhurbaşkanımızın yeni bir formül ile ekonomiyi dizayn etmesini bekliyoruz. Yoksa bu gidişat hoş değil. Bu süreç belirsiz bir süreç, ucu açık bir süreç” diye konuştu. 

‘Fırıncı esnafı bitmiş durumda’  

Berge, fırıncıların yaşadığı sorunlara da değinerek sözlerine şöyle devam etti:  

“Özellikle fırıncı esnafı bitmiş durumda. Girdiler çok fazla. Maliyetler olağanüstü artmış. Esnafımızın 2.50 istek rayiçi var. Biz maalesef fırıncı esnafımızla her gün tartışıyoruz. Esnafımız haklı olarak kepenk kapatma noktasına geldi. Birçok esnafımız şu an yanında bulunan personeli çıkardı. Bu da yarın devlet için bir yüktür. Bu istihdamı sağlayan bizim esnaf ve sanatkarımızdır. Esnafımız kepenk kapattığında belediyenin, İŞKUR’un önü dolacak. Bu esnaf sanatkarımızı durdurma noktasında bir çabanın gösterilmesi gerekiyor. Esnaf sanatkar şu an perişan durumdadır.” 

‘Esnafların desteklenmeye ihtiyacı var’ 

Esnafların desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Berge, “Biz ricacı kurumlarız. Biz esnaf sanatkarımızın olan sıkıntısını kamu önünde dile getirip, ilgili kurumlarla görüşüp, çözüm noktasında ne yapabileceğimizi, görüş alış-verişi itibariyle bir neticeye bağlayan kurumlarız. Türkiye’de tüm esnafların desteklenmeye ihtiyacı var. Van özelinde ise KOSGEB kredisi ile faizsiz bir kredi desteği sunulmalı. Varsa vergi ve SGK borçlarımızın affedilmesi gerekiyor. Özellikle vergi ve SGK’ların alınma dönemi. Esnaf zaten perişan durumda. Kesinlikle vergi ve SGK borçları en az 6 aya ertelenmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Fatma Polatcan / WanHaber.com

Editör: Wan Haber