BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, görüşmelerin müzakerelere dönüşerek Kürt sorunun çözülmesinin Türkiye halkaları tarafından beklendiğini belirtti. Kapsamlı açıklamanın parti eş başkanları tarafından birkaç gün içinde yapılacağını belirten Tuncel "Öcalan'la görüşmeler yapılırken, bir yandan ise özgürlük talep edilen kişiler tutuklanması çelişkidir" dedi.
ODTÜ'ye verilen destek eyleminde Kocaeli'nde gözaltına alınan 12 üniversite öğrencisinin savcılık sorguluları devam ederken, aralarında BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in de bulunduğu bir grup adliye önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasında gözaltındaki öğrencilerin serbest bırakılması istendi.
Basın açıklamasının ardından burada konuşan Sebahat Tuncel, gözaltındaki öğrencilerle görüştüğünü belirterek, "Türkiye'de demokrasiden söz edilecekse gözaltındaki arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır" dedi.
"Öcalan'la görüşmeler yapılırken bir yandan ise özgürlük talep edilen kişilerin tutuklanması çelişkidir" diyen Tuncel "Kürt Sorunun çözümü için siyasi irade gereklidir. Halen ana dilde savunma meselesi kriz. Burada olmalarının temel sorunlarından biri Kürt sorunu. Bir yandan AK Parti hükümeti Öcalan'la görüşme yapıldığını ifade ediyor. Diğer yandan ise özgürlük talep edenler tutuklanıyor. İnsanlar beğenmedikleri şeyleri ifade edecekler. Bu mücadele edenleri terörist ilan edemezsin. Dünyada en çok teröristi olan ülke Türkiye. Bu kadar teröristi olan bir yerde demokrasi çıkar mı?" şeklinde konuştu.
Kürt sorunun çözülmeden demokratikleşmenin mümkün olmadığını belirten Tuncel, Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu'nun 'her yer normalleşti sadece sokaklar kaldı sözlerine' atıfta bulunarak "Kusura bakmayın sokaklar bizimdir. Adaletsizlik olduğu sürece sokaklar bizim olacaktır" dedi
Tuncel daha sonra basın mensuplarının İmralı adasında tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'la yapılan görüşmelere ilişkin soruları üzerine, "Eş başkanlarımız bu konuyla ilgili kısa sürede kapsamlı bir açıklama yapacaklar onu bekleyelim" dedi.
Görüşmelerin müzakereye dönüşmesi Kürt sorununun çözümüne vesile olmasının Türkiye halklarının beklediği şey olduğunu belirten Tuncel "Bizim beklediğimiz şey bu. 30 yıldır bu ülkede yeterince savaş gördük. Türkiye çözümsüzlük konusunda yeterince deneyime sahip. Bir kez daha çözüm yolunda önemli bir adım olur bu. Böyle bir beklentimizi ifade edebiliriz, onun dışında eş başkanlarımız bugün yarın kapsamlı bir açıklama yapacaklar" dedi.
"Şu an çözüme daha yakınız diyebilir miyiz?" şeklindeki bir soru üzerine ise Tuncel, "Öyle bir hava var. Türkiye'de çok umut ettik ama umutlarımız kırıldı. Biz bu olumlu havanın somut bir şeye, müzakereye dönüşmesini umuyoruz. Türkiye"nin ihtiyacı bu. Türkiye'de ve Ortadoğu'da barış bizim temel stratejimiz. Umarım 2013 yılı Ortadoğu'da barış yılı olur" ifadelerini kullandı.
(YM-ET-Y)

04.01.2013 15:49:11 TSI

Editör: Wan Haber