BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suriye dış politikasının temel hedefinin şiddet karşıtlığı değil, Kürt karşıtlığı olduğunu savunarak, "Cilvegözü'nde 13 insanın yaşamını yitirmesi de bunun sonucudur" dedi.
Demirtaş, partisinin grup toplantısında Cilvegözü Sınır Kapısı'nda dün yaşanan patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi. Yaşananların, Türkiye'nin yanlış Suriye politikasının sonuçları olduğunu belirten Demirtaş, çetelerin Türkiye tarafından örgütlenip Suriye'ye gönderildiğini savundu. Demirtaş, "Suriye'deki dış politikanın temel hedefi şiddet karşıtlığı değil, Kürt karşıtlığıdır. Asıl dert budur, Kürt fobisidir, 90 yıldır bu devleti yönetenlerin hücrelerine kadar işlemiş olan Kürt fobisidir. Bir yandan 'etle tırnağız' dediği Kürtler orada hak elde etmesin diye ülkeyi adım adım Suriye bataklığına götürmüştür. Cilvegözü'nde 13 insanın yaşamını yitirmesi de bunun sonucudur. Sayın Başbakan 'Bu olay Suriye politikamızın ne kadar haklı olduğunun göstergesidir' diyor. Yani Suriye bataklığına düşmüş olmanın sonucu olarak görmüyor halen bunu. Bütün dünya ülkeleri Suriye'deki yangına başından itibaren temkinli yaklaşırken, Türkiye bataklığın dibine dalmış, Şam yönetiminde söz sahibi olmak adına herkesten hevesli davranmış, ama bu yanlış politika Türkiye'ye ağır bir fatura çıkarmıştır" diye konuştu.
Demirtaş, 15 Şubat'ın da Öcalan'ın yakalanmasının 14. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Devlet şimdi resmi olarak Öcalan ile görüşüyor. 14 yıl kaybedildi, sadece 14 yıl değil; binlerce can kaybedildi. O zaman fırsat değerlendirilmiş olsaydı, bugün silahtan, gözyaşından konuşmuyor olacaktık" dedi. Kürt halkının 15 Şubat'la ilgili hassasiyetinin bulunduğunu belirten Demirtaş, "Diyarbakır'da protesto yapılırken, Şahin Öner'in, elinde bomba patladığı için öldüğü açıklandı. Ancak otopsi raporları, panzer tarafından ezilerek öldürüldüğünü gösteriyor, elinde patlayıcı yoktu. Öner, panzerle ezildikten sonra sonra karakol bahçesinde götürülmüş, orada yarım saat bekletildikten sonra ambulans çağrılmış ve yaşamını yitirmiştir. Devlet bir kez daha katil olmuştur. Devletin valisi, emniyeti katliamı gizleme telaşına girmiştir. İçişleri Bakanı'ndan acil açıklama bekliyoruz. Bu mudur sizin barış sürecine yaklaşımınız? İmralı ile görüşeceksiniz ama Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişini protesto eden 19 yaşındaki genci öldüreceksiniz. Bunu halka biz anlatamayız, siz anlatacaksınız Diyarbakır Emniyeti, Valisi, İçişleri Bakanı, Başbakan, bunu nasıl izah ediyorsa etsin" şeklinde konuştu.
'Silahlar sussun siyaset konuşsun' ifadesine canı gönülden katıldıklarını kaydeden Demirtaş, "Silahlar sussun ama siyaset de özgürce konuşsun. Kimse kimsenin siyaset tarzını, çizgisini belirleyemez, en fazla eleştirir" dedi.
(MÜG-YHY-Y)

12.02.2013 14:54:45 TSI

Editör: Wan Haber