Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile sürpriz bir görüşme yaptı. CHP Antalya Milletvekili ve Geçici TBMM Başkanı olacak Deniz Baykal görüşmenin ardından, “Sayın Cumhurbaşkanı her türlü koalisyona açık. Erken seçim söz konusu değil. Benim koalisyon çalışmalarıyla ilgili bir girişimim söz konusu olmaz” dedi.

ChP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaklaşık 2 saat süren görüşme sonrasında açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Görüşme talebi Cumhurbaşkanı’ndan”
Baykal, “Seçimlerin tamamlanmasından sonra, yeni TBMM’nin açılışından önce Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu Meclis’e geçici başkan olarak görev yapacak bir milletvekili olarak Meclis çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme yapma ihtiyacı çerçevesinde bugün bu buluşma gerçekleşmiştir. Aniden gerçekleşmiştir. Bu sabah bu şekillendi. Sayın Cumhurbaşkanı’nın böyle bir görüşmeyi gerçekleştirmek istediği ifade edildi. Onun üzerine ben Antalya’dan geldim ve Cumhurbaşkanı ile ayrıntılı kapsamlı tahmin edeceğiniz şekilde, önümüzdeki siyaset döneminde TBMM’nin gündemi, çalışma konuları, Türkiye’nin önündeki sorunlar ayrı ayrı kapsamlı bir şekilde konuşuldu” dedi.

“Koalisyon konusunda girişimim olamaz”
Gazetecilerin “Koalisyon konuşuldu mu” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Baykal, “Burada benim bir koalisyon görüşmesi yapma konumum yok, olamaz. Ben milletvekiliyim. Partiler var, partilerin genel başkanları, yetkili organları var. Onlar çeşitli hazırlıklar yapıyorlardır, umarım, tahmin ederim. Benim o çalışmaların herhangi birisiyle ilgili somut girişimim söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.

“Kemal Bey’in bilgisi dahilinde”
CHP’li Baykal, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde olduğunu belirterek, bugün Kılıçdaroğlu ile de bir görüşme yapacağını bildirdi.

“Erdoğan, AKP’siz bir hükümete karşı değil”
Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her türlü koalisyona açık olduğunu söyledi. 7 Haziran seçimlerinin ardından hiçbir partinin tek başına hükümet kurma çoğunluğunu elde edememesi üzerine gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dönmüştü. Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini kime vereceği kadar, kime vermeyeceği de Türkiye’de tartışma olmuştu. Baykal, Erdoğan’ın “muhalefetin kendi arasında koalisyon oluşturmasına karşı olmadığı izlenimini edindiğini” söyledi.

Baykal, “Cumhurbaşkanı’nın her türlü koalisyon çözümüne açık olduğunu gördüm. Muhalefetin kendi arasında koalisyona karşı olmadığını gördüm”

“Erdoğan, hükümetin bir an önce kurulmasından yana”
Baykal’ın görüşme sonrasında dikkat çeken bir başka cümlesi ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “hükümetin bir an önce oluşması anlayışı içinde olduğu”nu söylemesi oldu. Baykal, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın koalisyonu oluşturma konusunda özel çaba içinde olduğuna ilişkin bir izlenim almadım” da dedi.

Baykal sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özel bir talebi yok, ama ben bazı tespitler yaptım tabi. Bir an önce istikrarın sağlanması, bir çözümün bulunması gerektiği konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğumuzu gördüm. Ben de bir an önce Türkiye bu belirsizlik dönemini aşmalı anlayışındayım. Her türlü koalisyona açık bir durumda olduğunu gördüm. Muhalefetin koalisyon oluşturmasına itirazı olmadığını gördüm. Ben bu aşamada olması gerektiği gibi sayın Cumhurbaşkanı’nın bir an önce hükümetin oluşması anlayışı içinde olduğunu, olası bütün modelleri değerlendirmeye oluşlu yaklaşacağı izlenimini edindim.

Genel siyasi bir sohbet oldu. Türkiye’deki büyük projelerden tutunuz, ülkenin iç dış sorunları, hepsiyle ilgili bir görüşme gerçekleştirdik. Koalisyonu kurması gereken siyasi partilerdir. Siyasi partililer kendi aralarında uzlaşmayı gerçekleştirdikleri takdirde, bunun Cumhurbaşkanlığından engellenmesi gibi bir şey söz konusu olmaz. Koalisyon oluşturma konusunda, Cumhurbaşkanı’nın özel çaba içinde olduğu izlenimini almadım.”

“Erken seçim söz konusu değil”
Erken seçim tartışmalarını da hatırlatan gazetecilere Baykal şu cevabı verdi:

“Erken seçim tercih edilen bir çözüm değil. Bu herkes için böyle. Türkiye bir seçimden yeni çıktı. Seçimde millet iradesini ortaya koydu. Şimdi çözüm oluşturma ihtiyacı var. Herkes bu ihtiyacın farkında. Bunun gereğini yerine getirmek lazım. Bu deneniyor. Şu anda gündemde erken seçim söz konusu değil. Şu anda gündemde koalisyon oluşturulması söz konusu olmalıdır.”

Yetkin: Davutoğlu’nun istifası sonrası olması önemli
CNN Türk canlı yayınında konuşan Radikal yazarı ve Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin görüşmeyle ilgili şunları söyledi:

“Bu görüşmede tabi meclisin açılışına dair konular değil, onun daha ötesine geçmesi de beklenebilir. Bu talebin dün Davutoğlu’nun istifasını verdiği AKP’nin meclis çoğunluğunu kaybetmesi doğrultusunda, sonraki saatlerde yapılmış olması da önemli.

Yani siyaset ayrı mecralarda ısınmaya başlıyor.

Sayın Davutoğlu, henüz hükümeti kurma görüşmelerine başlamış değil. Kendi önceliğinin dışardan destekli azınlık hükümeti olduğu biliniyor. Bu desteği kimin vereceği belli değil.

İkinci tercih tabi koalisyon görüşmeleri olabilir. Bir başka parti ile koalisyon olabilir. Burada AKP Genel Merkezi’ndeki ağırlıktaki havanın MHP ile koalisyona girmek olduğu anlaşılıyor.

Fakat burada da MHP’nin Kürt meselesinde çok kesin bir tutumu var. Bahçeli tarafından bu kırmızı çizgi olarak adlandırılıyor.

Hem Erdoğan, hem Davutoğlu seçim kampanyalarında çözüm sürecinin devam edeceğini söylemişlerdi. Bu sözü vermişlerdi.

2002-2003 görüşmeleri vardı, o siyasetin seyrini değiştirmişti. O zaman meclis dışındaydı Erdoğan, Meclis’e girebilmiş ve başbakan olabilmişti.

Bu görüşme de siyasetteki düğümü çözebilecek bir görüşme olacak mı, olmayacak mı ileriki saatlerde anlaşılacak.

Seçimlerden sonra yaptığı ilk siyasi hamle diyebiliriz buna. Yeni Meclis’in en kıdemli üyesi Sayın Baykal ile görüşmeyi tercih etmiş.

İlginç bir görüşme olacak. Siyasetin akış yönünü değiştirecek bir görüşme olabilir Erdoğan-Baykal görüşmesi. Bu ilk defa olan bir şey. Çünkü şu ana kadar cumhurbaşkanlarının koalisyon süreçlerine müdahil olduğu görülmüş bir şey değildir.

Erdoğan, söz verdiği üzere ‘ben farklı bir cumhurbaşkanı olacağım’ sözünü dayanak alarak hep aktif pozisyon alıyor.

Burada sayın Davutoğlu’nun görüşmeye başlamasından önce, Baykal da CHP’nin genel başkanı değil. O da Kılıçdaroğlu’ndan onay alarak bu görüşmeyi kabul etmiş ama, ne Erdoğan ne Baykal ne AKP’yi ne CHP’yi resmi olarak temsil niteliğinde değil.

Eğer Sayın Baykal, meclis başkanı seçilirse, aday olup olmayacağını da bu görüşmeden sonra anlayacağız. Bu kıdemli üye sıfatıyla Meclis’i açması tabi meclis başkanı seçilene kadar olan bir süreç.

Meclis başkanı seçilişi zaten bir nevi koalisyon görüşmelerinin modellemesi, sınavı olarak adlandırılmıştı.

Bu daha önce örneği görülmemiş önemli bir gelişmedir, siyasetin akışını değiştirebilir.” (Hürriyet, ZETE)

Editör: Wan Haber