Anayasa Uzlaşma Komisyonu öncesi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ve CHP Milletvekili Rıza Türmen gazetecilerin başkanlık sistemine ilişkin sorularına cevap verdi.
Başkanlık sisteminin müzakere edilip edilmeyeceği konusu tartışılırken, Anayasa Uzlaşma Komisyonu öncesi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, başkanlık sistemine ilişkin, "Bir kriz yok, her parti kendi görüşünü birbirine bakmadan hazırlıyor. 'Biz böyle verdik, siz niye böyle veriyorsunuz' demek siyasete aykırı. Deniliyor ki, 'AK Parti başkanlık sistemini bizim kabul etmeyeceğimizi bile bile verdi.' Bu çok komik bir şey. CHP'de klasik parlamento sistemini AK Parti'nin kabul etmeyeceğini bile bile verdi. Hiç kimse 'niye bu öneriyi veriyorsun, kabul etmeyeceğiz' diyemez" dedi.
Şentop, CHP'nin başkanlık sistemini müzakere edilemez bulmasına ilişkin olarak, "Müzakere edilemez bulmaları komisyon açısından geçerli değil. Kararlar CHP'ye bakılarak verilmez" diye konuşurken, anayasa taslağının ortaya çıkışı noktasında tarih öngörülüp görülmediğinin sorulması üzerine, "Bence Aralık sonu hala mümkündür" ifadelerini kullandı.
CHP Milletvekili Rıza Türmen de, AK Parti'nin başkanlık sistemine değişik öneriler verdiğini belirterek, "Diğer 3 parti parlamenter sistemi önerdi, müzakereler parametreleri değiştirdi, ortak bir parametre bulmalı, bu toplantı o amaçlı. Türkiye'nin gelenekleri parlamenter sisteme uygundur. Ne önerirsek önerelim aynı dili konuşmayacağız" şeklinde konuştu.
(SPS-ÖZ-Y)

06.12.2012 16:43:44 TSI

Editör: Wan Haber