AK Parti’nin Van Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılan Van 5. Olağan İl Kongresi’ne Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Mustafa Bilici ve Gülşen Orhan, Muş, Ağrı ve Bitlis milletvekilleri, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı. AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda’nın Kürtçe ‘Hoş geldiğiniz’ sözüne Kürtçe ‘Hoşbulduk’ diyerek konuşmasına başlayan Ahmet Davutoğlu, “Sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu yıl birkaç kez sizlerle birlikte olduk. Gerçekten de bütün güzel şehirlerimiz gibi Van da gönüllere hitap eder. 1999 yılında Van Kalesi’nden Van Gölü’ne, Süphan Dağı’na baktım. Süphan’a bakarken süphanallah bu ne güzelliktir dedim.


Türkiye genelinde oynanan o tuzaklara karşı milli idareye sahip çıktınız. Görevi aldığımızda bu ağır sorumluluk omuzlarımıza düştüğünde, vatan toprağının her bir köşesini dolaşma kararlığıyla yola çıktı. Kongrelerimiz vasıtasıyla her hafta sonu bir ildeyiz. Bir gün doğuda bir gün batıda olalım dedim. Bu toprakların üzerinde oyun oynamak isteyenlere, bu ülkenin doğusundan batısını, kuzeyinden güneyini ayırtmak mümkün değildir. Geçen hafta Erzurum, Kars’taydım, ondan sonra Balıkesir ve Kırıkkale’deydik. Dün gece Yunanistan’dan döndükten sonra bugün de Van’a geldik. Şimdi Van’dayız. Öğleden sonra ise Eskişehir’e gideceğiz. Bu ziyaretin takviminde bile bir mesajdır. Sarıkamış’a yürüyen Vanlıları Çanakkale şehitlerinden ayırmak mümkün değildir. Seyitler diyarından tüm dünyaya haykırıyoruz. Biz kardeşlik için yola çıktı. Çözüm süreciyle gerçekleştirmek istediğimiz şey bu topraklar üzerindeki her kardeşimizi muhabbetle sarmaktır. Bütün kardeşlerimize hitaben söylüyorum, inşallah çözüm sürecini nihayete erdirmek içerisindeyken, çözüm sürecine yönelik birileri Kobani’yi bahane ederek bütün doğu ve güneydoğu vandalizme boyun eğdireceklerini sandılar. Kur’an kursu demeden yaktılar. Okulları yıktılar, devleti hedef aldılar. Biz şöyle dedik, yakılan ve yakılan yerlerde muhabbet gülleri yetiştireceğiz dedik. Tekrar imar sürecine başladık. Bir şeyi de vurguladık. Çözüm süreci kesinlikle kamu düzenine alternatif değildir. Kamu düzeni muhakkak sağlanacaktır. Her bölgemizi huzur diyarı noktasına getireceğiz. Bir kez daha Van’dan bütün ülkeye seslenerek yine söylüyoruz. Bu toprakların her bir köşesinde kamu düzeni ve milletimizin mutluluğu mutlaka sağlanacaktır. Hiçbir şekilde şiddete, vandalizme boyun eğmeyeceğiz. Çözüm süreci bizim için kutlu bir süreçtir. Derdimiz bu milleti bir ve beraber kılmaktır. Araya ekilmek istenilen fitne tohumlarına karşı biz muhabbet tohumları ekeceğiz ve büyüyecek, bir ülkeyi kuşatacak” dedi.

basbakan-ahmet-davutoglu.JPG


‘Dik dur eğilme’ sloganlarına ‘hiçbir şekilde eğilmedik eğilmeyeceğiz’ diyen Davutoğlu, “Aramızdaki fark bu, daha önce Van’a geldiğimde iki kavrama atıfta bulundum. Tarihdaşlık ve vatandaşlık dedik. Tarihdaşlıktan bahsederken güzel Türkçemizle Kürtçemiz muhabbet dili olsun diye yola çıktık. Biz bunu yaparken birileri ‘Sizin tarihiniz ve eski inancınız farlıdır’ dedir. Bizim tarihimiz de, kıblemiz de, derdimiz de birdir” ifadelerini kullandı.


Antalya’da yapılan Milli Eğitim Şurası’na da değinen Davutoğlu, “Milli Eğitim Şurası’nda her türlü görüş bildirilebilir. Tavsiye kararları alınır. Bu kararlar daha sonra Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından değerlendirilir. Bunlar yapılmadan kıyameti kopardılar. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘bizi ortaçağa götürmek istiyorlar diyor’, bir başka genel başkan da ‘bize taşların üzerindeki yazıları okutacaklar’ diyor. Bunlar tarih cahili. Bu mezar taşları şehitlerimizin, ecdadın bıraktığı tapu mührüdür. CHP hala tarihimizi anlamış değil, hala orta çağ karanlığından bahsediyor. O orta çağ yüce vahyin geldiği aydınlık çağdır. Bizim tarihimizde orta çağ karanlığı yok, bizim tarihimizi de Van’ı ilim tarihi yapan aydınlık vardır” diye konuştu.

basbakan-ahmet-davutoglu-001.JPG


Sanatçı Yavuz Bingöl’e de destek veren Davutoğlu, “Biz çözüm süreci dedikçe birileri mahalle baskısını arttırıyor. Birileri sadece kendi hitap ettiği kesimlere dönüyor. 6-7 Ekim olaylarında olduğu gibi, buralarda şu veya bu bölgede ‘bizim dışımızda düşünenlere yaşam hakkı yoktur’ diyorlar. Şimdi coşkuyla yapılan AK Parti kongrelerindeki coşku diyor ki kim ne yaparsa yapsın biz AK Parti ve al bayrağı dalgalandırmaya devam edeceğiz diyor. Biz son 12 yıl içerisinde eşit vatandaşlıkta devrim niteliğinde adımlar attık. Kürtçe üzerindeki yasakları kaldırdık. 24 saat Kürtçe yayın yapan trt-6’yı kurduk. Bu toprakların her köşesinde kim olursa olsun, onurlu eşit vatandaşlar olarak yaşaması için zemin kurduk. Bundan sonra da kimse inancından, mezhebinden dolayı ötekileştirilemeyecek” dedi.


Yolunu kesen Diyarbakır anneleriyle Van’da yaptığı görüşmeye de değinen Davutoğlu, “Vanlı kardeşlerimiz nezdinden sesleniyorum, hiç merak etmeyin vandalizme karşı her türlü tedbiri alarak çözüm sürecini başarıya ulaştırmak için mücadele edeceğiz. Yola çıkarken gözü yaşlı bir anne baba yolumuzu kesti, indim. Çünkü tanıyordum, Diyarbakır annelerinden. ağlayarak başını göğsümüze koydu, Efe ve Sinem’i sordular. Ben de buradan bütün bu vandalizme destek verenlere, bu gencecik çocukları dağa kaldıranlar neyin mücadelesini veriyor. Neden dağa kaldırmaya çalışıyorlar. Bütün anneler sesinizi yükseltmeye devam edin. Bu çocuklar bizim çocuklarımızdır. Tek bir canımızı kaybetmek istemiyoruz. Bu bütün provakasyonlara rağmen inadına barış, inadına kardeşlik diyoruz. Onun için önümüzdeki dönem kritik bir dönem. Bu coşkuyla kongrelerimizi yapacağız ve bu kongrelerden sonra 2015 seçimleri kader seçimlerdir. Hep birlikte milli idareyi gerçekleştirmek için sandığa gideceğiz. Kim ne talep ederse etsin, demokrasiyle talep etmelidir. Halkımızın huzurunu bozanlar, demokrasi düşmanıdır. Biz bunlara izin vermeyeceğiz, vatandaşlarımızın güvenliği için ne gerekiyorsa yapacağız” şeklinde konuştu.

basbakan-ahmet-davutoglu.jpg


‘Türk Kürt kardeş, ayrım yapan kalleştir’ sloganları üzerine Ahmet Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İşte biz bu inançla yola çıktık. Sayın Cumhurbaşkanımızda ‘çözüm sürecinin takipçisi olacağız’ dedi. Her türlü gayreti göstereceğiz, çözüm süreci tek taraflı yürüyen bir süreç değildir. Çözüm süreci milletimizin malıdır, milletimizin bütün kesimleriyle birlikte yürütülecektir. Önümüzde kararlı bir şekilde takip ettiğimiz bir yol haritası var. Bir daha anneler ağlamasın, bir daha kardeşi kardeşe kırdırmamak için hep birlikte yürüyeceğiz. İkinci hedefimiz milletimizin topyekun kalkınmasıdır. 1999’da Kocaeli’nde deprem olduğunda ülkenin başbakanı Ankara’dan Kocaeli’ye gidememiştir. Ama biz Van’da depremi yaşadığımızda, 9 Kasım depreminde Van’daydım. 25 binden fazla konutu inşa ettik, yepyeni bir Van inşa ettik. Van bunu anlar. Bilgelik Van’dadır bilge olmak isteyen vana gelsin. Bilgelik Seyit Fehim Arvasi’dedir, bilgelik Fekiye Teyran’dadır, bilgelik Saidi Nursi’dedir, bilgelik Seyit Abdulhakim Arvasi’dedir. Biz onlardan ders aldık, onların izinden yürüyoruz.”
Van’ın bugünkü nüfusu deprem öncesindekini geçtiğini ifade eden Davutoğlu, “Depremde göç edenler geri döndükleri gibi Van tekrar göç almaya başladı. Biz Van’ı İpekyolu’nun merkezi haline getirmeye kararlıyız. Van hep ilmin, iktisadın, siyasetin, mimarinin merkezi olmuştur. Bütün şehirlerimizi kalkındırmak için projelerimizi hayata geçirdik. Birileri de bunu yok etmek için 6-7 Ekim’deki gibi yatırımları durdurmak istiyor, ama biz onlara rağmen Van’ı kalkındıracağız, Van’ı tekrar medeniyetler merkezi yapacağız. Bizim diğer partilerden farkımız bu, biz Van için de rüyalar, hedefler görüyoruz. Konya için ne hedefliyorsam, Allah şahittir Van için hedefliyorum. Eğer bir gün Konya’yı Van’dan ayırırsam yediğimiz lokma haram olsun. Onlarda çıksınlar ve söylesinler, Van ile Edirne arasında bir fark yoktur desinler, o zaman Türkiye partisi olurlar” diye konuştu.


6-7 Ekim olaylarında Diyarbakır’da kurban eti dağıtırken göstericiler tarafından öldürülen Yasin’in katillerini yakaladıklarını hatırlatan Davutoğlu, “Katilleri yakaladık, gereğini de bundan sonra yapacağız. Diyarbakırlılar, Hakkarililer, Vanlılar ‘dur’ diyecek, kamu düzenini sağlamak için görevli olan bizler de o katilleri yakalayacağız. Bu tür faili meçhulleri de yakalarından tutup adaletin önüne çıkartacağız. Biz ülkemizin her bir gencinin geleceğini rüyalarımızla gerçekleştireceğiz. Herkes Türkiye’nin bütününe seslenmeli. İster Van’da mahalle baskısı yapsınlar, ister elit kesim sanatçılara baskı yapsınlar. Şimdi benimle birlikte Tunceli’de bulunan Yavuz Bingöl’e mahalle baskısı uygulanıyor. Kardeşlik dediği için, buna mahalle baskısı uyguluyorlar. Biz onları tanıyoruz, bunlar mahalle baskılarına boyun eğmezler. Bunlar barış türküleri seslendiriyorlar. Barış türküleri seslendiren herkese selam olsun. Çözüm sürecini başarıya götürmeye kararlıyız. Kim ne derse desin, yatırımları Anadolu’nun her köşesine götürmeye kararlıyız. Baskının olmadığı ,ötekileştirmenin olmadığı, zulmün olmadı yeni bir Türkiye için yola çıktı, bundan da her türlü engele karşı mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

basbakan-ahmet-davutoglu-001.jpg


AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda ise, Davutoğlu’nun Vanlıların kıymetini bildiğini belirterek, “Vanlılar da sizin kıymetinizi biliyorlar. Başımız gözümüz üzerine geldiniz. Yıllardır memleketimiz inim inim inledin. 2002’den bu yana AK Parti her yönden birçok hizmetler yaptı. Van’ımız da bu hizmetlerden yararlandı. Barış sürecini başlattığınız için Vanlılar kıymetinizi biliyor. Kobani olaylarını bahane ederek Van’ı Kerbela’ya çevirdiler. Yanan Kur’an kursları için itfaiye göndermediler. Allah’a şükür imar eden bir AK Parti vardı. AK Parti halkımızın zararını karşıladı” dedi.


Yapılan konuşmanın ardından salondakileri selamlayan Başbakan Davutoğlu, ardından Başbakanlık otobüsüyle Van Valiliği’ne geçmek üzeren alandan inerken yoğun ilgiyle karşılaştı. Tekrar otobüsten inerek halkla tek tek selamlaşan Davutoğlu, ardından Van Valiliği’ne geçti.

Editör: Wan Haber