Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, üniversitelerdeki teknoparkların gelir kapısı gibi görülmeye başlandığını belirterek, böyle giderse sistemi değiştireceklerini açıkladı. Yıldırım, "Bir imtiyaz, bir imkan veriyorsunuz millet hemen kısa günün karına bakıyor. Ayıptır" dedi.
Bakan Binali Yıldırım, Dördüncü Nesil (4G) Haberleşme Teknolojisi Geliştirme Projesi'nin (ULAK) Çırağan Sarayı'nda düzenlenen imza törenine katıldı. Törende konuşan Yıldırım, "Burada dünya ile eş zamanlı olarak yeni bir iletişim teknolojisinin ülkemiz kaynaklarıyla geliştirilmesi, Türk insanının akıl teriyle ortaya çıkarılması için bir Ar-Ge projesini başlatıyoruz. Türkiye; son 10 yılda bilgide, iletişimde ve buna yönelik teknolojilerde, haberleşmenin bütün alanlarında çok önemli mesafeler katetti. İletişimde, bilişimde Türkiye Afrika seviyesinden, Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinin arasına girmeyi son 10 yılda başardı. Bu yeterli değil. Bu başarının sürdürülebilir olmasını istiyoruz. Bu başarının yerli teknolojilerle, yerli ürünlerle taçlandırılmasını istiyoruz. Kaynaklarımızı dışarıya transfer etmek istemiyoruz" dedi.
Türkiye'nin bilgi iletişim teknolojisinde 15 milyar dolara yakın ithalat yaptığını belirten Yıldırım, "Savunma sanayimize son yıllarda çok önemli kaynak ayırdık ve kaynak ayırmakla da kalmadık, ayrılan bu kaynaklarla savunma sanayimizin ihtiyacı olan ürünlerin de yerli oranını artırmak için çok büyük mesafe aldık. Şu an itibarıyla yüzde 50'nin üzerine çıktık. Yapalım, kavga edecek bir şey yok. Ortada bir şey yokken neyin kavgasını yapacağız? Bunun arkasında 3 bin 400 tane beyin var" diye konuştu.
Bakan Yıldırım, teknolojilerin işe yaradığını ancak baş ağrısı yapmaya başladığını belirterek, "İki türlü bu insanın sosyal yapısını bozuyor. Siyatiklerini de artırıyor, kafayı yorunca, hareketsiz kalınca. Ama ülke olarak baş ağrısı da yapıyor. Siber güvenlik artık ülke güvenliğiyle eş değer. Bir ülkeyi işgal etmek için yüz binlerce asker, mühimmat, top, tüfek, uçak gerekmiyor. Kolayca damarlarına bir şey zehrederek bir casus, bir mikrop hem altyapıyı hem bilgileri tahrip ediyor, adeta insanı kötürüm haline getiriyor" şeklinde konuştu.
Teknoparklarla ilgili çalışmalara da değinen Yıldırım, üniversite yönetimlerini eleştirdi. Yıldırım, "Üniversitelerimizin her birinde teknoparklar var fakat burada üniversitelerimize bir sitemim var. Teknoparklar üniversite içinde diye bunu bir gelir kapısı gibi görmeye başladılar. Teknoparkların gelişmesini yavaşlatıyorlar. Burası bir kiralama yeri değildir. Burada akıl ürünlerinin geliştirilmesi lazım. Sanki Maslak'ta bir plazanın katlarını kiraya verir gibi bir anlayış bizi bir yere götürmez. Böyle devam ederlerse bu sistemi değiştiririz ve onun kararını verdik. Üniversiteler dışında da aynı imkanları sağlayacağız. Böyle yağma yok. Bir imtiyaz, bir imkan veriyorsunuz, millet hemen kısa günün karına bakıyor. Ayıptır. Biz amacı unutuyoruz, araçlarla oynamaya başlıyoruz. Buna hakkımız yok. Ticaret olsan, esnaf olsan Tahtakale'de günübirlik ne gelecek, ona bakarsın ama siz yıllara, nesillere hitap edecek ürünleri üretecek merkezleri kuruyorsunuz" ifadelerini kullandı.
(EY-ÇK-GS-Y)

13.02.2013 14:57:25 TSI

Editör: Wan Haber