Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kabine değişikliğiyle ilgili soruya, "Yanlış adama soruyorsunuz. Bunun muhatabını siz biliyorsunuz. Ne derler? Himmete muhtaç" diye cevap verdi.
Bakan Yıldırım, Hersekli açıklarında İzmir-İstanbul Karayolu Projesi'nin kule ayakları temel kazısının startını verdikten sonra Altınova'daki Karayolları Yalova İl Müdürlüğü Şantiyesi'ne geldi. Karayolları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürü İsmail Kartal'ın verdiği brifingi dinleyen Bakan Yıldırım, devasa projenin birçok ilki de beraberinde getirdiğini anlattı.
Bu projenin Türkiye'nin gurur ve prestij projesi olduğunu ifade eden Yıldırım, bu projenin maliyeti ile 10 tane 100 bin nüfuslu şehir kurulacağını, maliyetin dünyadaki 53 ülkenin ayrı ayrı milli gelirinden ve Türkiye'nin 1950 yılındaki milli gelirinden daha büyük olduğunu söyledi.

"VATANDAŞLAR, 'YOLUMUZU BULALIM' ANLAYIŞINA GİRİYOR, BU ÇOK DOĞRU DEĞİL"
Vatandaşlara bir sitemde bulunan Yıldırım, "Biz Türkiye'nin her tarafında yol yapıyoruz. Şu an 3 binden fazla şantiye var. Sadece burası değil, her yerde bu çalışmayı yapıyoruz ama maalesef bazen yol yapmak bizi yormuyor, gönül yapmak daha çok yoruyor. 'Yol yapacağız' dediğimiz zaman bazıları, 'Yol yapılacak, yolumuzu bulalım' gibi bir anlayışa giriyor. Bu çok doğru değil. Yolu biz insanlarımızın yaşamını kolaylaştırmak için yapıyoruz. Yolu ülkemizin altyapısını güçlendirmek, refahımızı, kalkınmamızı daha da artırmak için yapıyoruz. Yollar, hava alanları, deniz limanları bir ülkenin nerede olduğunu gösterir. Ne kadar geliştiğini gösterir. Türkiye, böyle büyük projeleri başardığı için her vatandaşın iftihar edip, 'Benim de bir katkım olsun' anlayışında olması gerekir. Gerçi böyle düşünen birçok vatandaşımız var" dedi.

"DAVA OLUNCA İŞLER GECİKİYOR"
Kamulaştırma hususunda vatandaşların aklına giren birtakım insanların olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bu kamulaştırma avukatları var. Bunlar vatandaşlarımızı aşırı beklentiye sokarak aklını çeliyor. Ve durumu dava konusu yapıyor. Dava konusu olunca işler gecikiyor, mahkemelerin yükü artıyor, maliyetlerimiz de artıyor. Bazen de önce teknik ekibimizin belirlediği fiyatın altında bir rakamı mahkeme veriyor. Faizi, mahkeme masrafları, vatandaş bize, 'Yandım Allah, biz ettik sen etme' diyor. Ne diyoruz, şeriatın kestiği parmak acımaz. Biz öncelikli olarak vatandaşlarımızla mahkemelik olmadan oturup el sıkışalım, birbirimize yardımcı olalım. Bu muazzam eserin gururu hepimizin olsun. Bunun 1 günlük gecikmesi büyük bir zarara sebep olur ki bu bertaraf edilemez. Artık eski alışkanlıklarınızı bırakın çünkü üst mahkemeler daha takdiri kararlar vermeye başladı. O yüzden zaman kaybetmeyelim, hayal kırıklığı yaşamayalım, diyorsanız Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleriyle oturup el sıkışın. Ne onlar ne de biz üzülelim" diye konuştu.
Bu projenin akıllı adam işi olmadığını da söyleyerek salonu kahkahaya boğan Yıldırım, "Yüklenicileri tebrik ediyorum. Böylesine muazzam bir eseri yapacaklar ve 22 yıl sonra bize teslim edecekler" dedi.
Bu arada kabine değişikliğiyle ilgili soruya cevap vermek istemeyen Yıldırım, "Yanlış adama soruyorsunuz. Bunun muhatabını biliyorsunuz. Ne derler? Himmete muhtaç" şeklinde konuştu.
(OSM-İHS-GS-Y)

12.01.2013 17:03:36 TSI

Editör: Wan Haber