Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Sulak alanların hem korunması hem de ekosistem açısından önemini vurgulamak için bunları eko-turizm merkezi haline getirmeyi planladık" dedi.
Bakan Eroğlu, Dedeman Otel'de düzenlenen "Dünya Sulak Alanlar Günü" programına katıldı. Burada konuşma yapan Bakan Eroğlu, Türkiye'nin 14'ncü ramsar alanını da açıkladı. Eroğlu, "Özellikle Nemrut Kalderası'nın tabiat anıtımızı 14. ramsal alanı olarak ilan ettik. Ayrıca geçtiğimiz yıl 28 sulak alanımızın biyolojik çeşitlilik araştırma projelerini tamamladık" dedi.
Sulak alanları eko-turizm merkezi haline getireceklerini belirten Bakan Eroğlu, "Özellikle sulak alanların hem korunması hem de ekosistem açısından önemini vurgulamak için bunları eko-turizm merkezi haline getirmeyi planladık. Yani orada özellikle vatandaşların gözleme kuleleri ile çeşitli kuşları seyretmesine, en azından etrafı dolaşmasına, hoşça vakit geçirmesini sağlayacak eko-turizm merkezleri haline getireceğiz. Bu çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.
Türkiye'de eko-turizm merkezi haline getirilecek olan sulak alanları açıklayan Eroğlu, şunları söyledi:
"Balıkesir'de Manyas Gölü, Bursa'da Ulu Abant Gölü, İzmir'de Gediz Deltası, Konya'da Kozanlı Gölü, Muğla'da Dalyan ve Tuzla Gölü, Samsun'da Kızılırmak Deltası, Sivas'ta Tödürge ve Çimen Yenice Gölü, Tokat'a Kaz Gölü, Kars Kuyucuk Gölü, Kayseri'de Sultan Sazlığı gibi alanlar eko-turizm merkezi haline getirilmeye başlandı."

"HEDEFİ OLMAYAN KURUMLAR SİLİNMEYE MAHKUMDUR"
Eylem planları hazırlamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, "Bir plan, bir hedef koyarak bir plan ve program dahilinde işler üretmek temel esastır. Biz hükümet olarak her işte plan yapıyoruz. Sulak alanlar yönetimi ile ilgili plan hazırlandı, inşallah bu plan çerçevesinde yürüyüşümüz devam edecek. Çünkü büyük hedefler koyuyoruz. Hedefi olmayan kurumlar silinmeye mahkumdur. Bizim de bakanlık olarak çok büyük hedeflerimiz var" dedi.
Yaklaşık 48 şehrin su problemini çözdüklerini belirten Veysel Eroğlu, "Şu ana kadar problemli olan yaklaşık 48 şehrin su meselesini kökünden çözük. Plan yapmasaydık bu mümkün değildi. 2007 yılında muazzam bir ağaçlandırma erozyon kontrol eylem planı seferliği yapalım dedik ve 2012 yılında büyük bir hedef koyduk. Bütün illerdeki hedeflerimizi planladık. Geçtiğimiz yılın sonunda birinci dönem eylem planı tamamlandı, yılsonunda baktığımız zaman 2 milyon 420 bin hektarla gerçekten hedefin üstünde bir başarı sağladılar" şeklinde konuştu.
Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından eğitim ve tanıtım, bilim ve araştırma ile yönetim dalında ödüle layık görülenlere plaketlerini takdim etti.
(MH-ET-CC-Y)

02.02.2013 13:06:32 TSI

Editör: Wan Haber