Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, katıldığı televizyon programında HDP'nin önceki Van Milletvekilleri Kemal Aktaş ve Özdal Üçer'i konuştu. Arınç, cezaevindeyken vekil seçilen Kemal Aktaş'ın parlamentoya dönmesine vesile olduklarını, polis tokatlayan Özdal Üçer'in dokunulmazlık dosyasını Meclis'e sunmadıklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, NTV'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Arınç, geçmişte HDP'li vekillere yönelik olumlu çok sayıda adım attıklarını belirterek, Van'ın önceki milletvekilleri Kemal Aktaş ve Özdal Üçer'i konuştu.
 

"BENİM DÖRT PARTİM KAPATILDI"
Demirtaş'ın sözlerinin hepsinin propagandaya yönelik olduğunun altını çizen Arınç, "Demirtaş da arkadaşları da çok iyi bilir ki bizim iktidarda olduğumuz süreç içinde biz partilerin kapatılmasını engelleyen anayasa değişikliğini parlamentoya getirmiştik HDP olumsuz oy kullandı. Biz buna rağmen o madde çıktı. Parti kapatmaktan en çok mağdur olmuş birisi olarak benim 4 partim kapatıldı. Ben partilerin kapatılmaması gerektiğini her yerde ifade ediyorum sayın cumhurbaşkanımız da ve sayın başbakanımızda aynı kanaattedir. Ancak HDP'nin hayat bulması partilerinin kapatılmasına bağlıdır. Onlar parti kapatıldıkça bu devlet bizi kapatıyor biz ayaktayız propagandası yapıyorlar" dedi.


Arınç, konuşmasında Kemal Aktaş ve Özdal Üçer olaylarına da vurgu yaparak, "Bunlara bu hakkı vermemek lazım. Onun dışında da siyasi partiler her fikrin her düşüncenin, silah ve şiddeti eylem olarak kullanmadıkça ve benimsemedikçe ayakta kalma hakkı vardır. Sadece o partinin yöneticileri veya mensuplarından bireysel olarak suç işleyenler varsa mevcut kanunlara göre onlar yargılanabilir. Kemal Aktaş diye bir milletvekilleri uzun yıllar cezaevinde kalmıştı. Yine cezaevindeydi milletvekili seçildi 1 sene 8 ay veya 9 ay cezası vardı. Mecliste okunsaydı milletvekilliği de sona eriyordu. Biz onun için propaganda unsurunu değiştirdik o hüküm geçersiz oldu ve haklarında bu işlem yürümedi. Sebahat Tuncel 8 yıl 9 ay cezası vardı. Meclis başkanı okutsaydı milletvekilliği düşecek cezaevine girecekti. Mağdur olmasınlar diye meclis başkanı okutmadı ve sonunda cezası bir şekilde bozuldu ve dışarıya çıktı. Unutmasınlar ki 994 dokunulmazlık dosyası vardı geçen dönemde sonra 1000'i de aştı. Bunların 300 civarında olanı terörle mücadele kanunu kapsamında bu kişilere yönelik suçlamalardı. Biz 4 yıl boyunca hiç birisi hakkında dokunulmazlık dosyasını meclis gündemine getirmedik. Bize teşekkür etmişlerdir. En sonunda da 4 veya 5 milletvekilleri cezaevindeydi biz milletvekilinin yeri parlamentodur dedik bunlarda parlamentoya geldiler. Hatta bizim dönemde bunların bu işlerle ilgisi olmayan dosyaları ortaya çıkmaya. Özdal Üçer diyelim Van milletvekili, bir emniyet amirine halkın önünde tokat atmış. Bir kamu görevlisine tokat attı diyerek biz hiç olmazsa bundan dokunulmazlığını kaldıralım dedik ona bir fırsat olmadı. Aynı zamanda bir başka milletvekili bir hastane başhekimini hastanenin içinde dövdü. Hiç olmazsa bu adamı kaldıralım bir doktora, başhekime tokat atmak neymiş bunun cezasını görsün dedik siyasi anlaşılır diye bundan bile vazgeçtik. Diğer partileri bilmem onlarında kararlarına saygı duyarım. Ama onlar bizim bu konudaki kesin kararlarımızı bilirler. Buna rağmen bu işin mağduriyet edebiyatı ile propagandasını yapıyorlar. Onlar kapatın diye yalvarırlar ama bu konuda adım atmayacağız" dedi.iha

Editör: Wan Haber