AK Parti Erciş ilçe teşkilatında İlçe Başkanı Mürsel Göral ile birlikte gazetecilere açıklamalarda bulunan Arapoğlu, söylendiği gibi Erciş Belediyesi borçlarının 197 milyar TL olmadığını söyledi. Arapoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

“Son günlerde basın ve sosyal medyada çıkan haberlerde, Erciş Belediyesinin çok miktarda borcunun olduğu, borç miktarının 197 milyon TL olduğu hususu yazılıp çizilmektedir. Oysa bu haberler kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. İller bankasına olan borcumuz aşağıda zikredilmiş olup, bu meblağlar 07.04.2014 tarihli Ankara İller Bankası’ndan alınmış resmî borç bilgisidir. Aşağıdaki tabloda ayrıntılı olarak belirtilmiştir.


Erciş belediyemizin İller Bankası’na olan toplam borcu faiziyle birlikte (rakamlar yuvarlanmıştır) 19 milyon 622 bin TL'dir. Bunun 2.2 milyon TL'si Çelebibağı beldesinden ilçemiz belediyesine devir olunan borçtur. Kocapınar beldesinden ilçemiz belediyesine devir olunan miktar ise 139 bin TL'dir. Ayrıca şehirlerarası otobüs terminali için İller Bankası tarafından yüklenici firmaya hak ediş olarak ödenen 8 milyon 450 bin TL borç, bu borç meblağına dahildir. Terminal borcumuzun tamamı, büyükşehire devir olacaktır. Terminal, İller Bankası tarafından 9 milyon 550 bin TL'ye ihale edilmiş olup, otobüs terminali ve belde belediyelerinden devrolunan borçlar düşüldüğünde, Erciş Belediyesi’nin İller Bankası’na olan borcunun sadece 8 milyon 826 bin TL olduğu görülecektir. Öte yandan bu borca, ilçemize yaptırmış olduğumuz 16 adet taziye evlerinin miktarı olan 3 milyon 358 bin TL dahildir. Toplam ilçemize yaptırdığımız taziye evleri 35 adet olup, bunlardan 19 adedini kendi öz bütçemiz ve kaynaklarımızı kullanarak yaptırmış bulunmaktayız. Dolayısıyla Van Tasfiye Kurulu’na verilen bilgiler kesinlikle doğru değildir, mutlak surette kontrol edilmesi gerekmektedir." 


Erciş Belediyesi’nin geçmişten çok eskiye dayanan vergi dairesi ve emekli sandığına olan birikmiş borçları yaklaşık olarak 8,5 milyon TL olduğunu ifade eden Arapoğlu, "Akaryakıt ve yeni aldığımız ekmek fabrikası makineleri, parklarımıza alınan çocuk oyun grupları, sahil yolu ikinci etaba alınan banklar ve araçlara alınan yedek parçalar dahil tüm kayıt altına alınan borçlarımız 500 bin TL'dir. Bunun da yaklaşık 250 bin TL'si nakit olarak kasamızda mevcut olup, yeni yönetime devredilmiştir. Bu çerçevede iddia edildiği gibi belediyemizin esnafa 6 milyon TL miktarında bir borcu yoktur. Bizim dönemimizde, ilçemizde eksik kalan 75 kilometre kanalizasyon ve ileri biyolojik arıtma tesisi projesi, Van Gölü’nü kirletmemek adına önemli ve hayati bir adımdır. Bu projeyi ilçemize kazandırdık. Bu çerçevede yüklenici firma, yaklaşık 6 aydır Haydarber, Yeşilova, Örene, Alkanat ve Gölağzı mahallelerimizde çalışmalarına başladı. Bütün merkez mahallelerimizdeki eksik kanalizasyonlar tamamlanacaktır. Şu anda Sahilyolu-Haydarbey mahallesinin bağlantısı olan kanal çalışması devam etmektedir. Bu proje, 32 milyon TL'ye İller Bankası tarafından ihale edilmiştir. İller Bankası tarafından yüklenici firmaya hak ediş olarak, 11.500.000 TL ödeme yapılmıştır. Bu proje bedelinin tamamı Van Su ve Kanalizasyon Dairesine devir olunmuştur. Dolayısıyla Erciş Belediyesi’nin bütçesinden tek kuruş ödenmeyecektir.


Çok eskiye dayanan, hatta yaklaşık 20 yıla aşkın bir zamandır süre gelen 35,5 milyon TL'lik TEDAŞ'a olan elektrik borcunun tamamı içme suyuyla alakalıdır. Işıklı su kaynaklarımızda bulunan 6 adet 132'lik büyük su motorları ve ilçemizde bulunan çeşitli mahalle ve sokaklarımızdaki 42 adet sondaj pompalarının tamamı, enerjiyle su depolarımıza pompalama yapmaktadır. Bu borçların tamamı Van Su ve Kanalizasyon Dairesine devir edilmiştir. Erciş Belediyesi’nin bütçesinden herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Bu borçların bir kısmı, geçmişte Vangölü EDAŞ'a İller Bankası aracılığıyla kısmen yapılandırılmış ve yaklaşık 2 milyon 400 bin TL İller Bankası’na borcumuz vardır" dedi.
 

“ERCİŞ BELEDİYESİ’NİN TOPLAMDA FAİZLERİ İLE BİRLİKTE ÖDEYECEĞİ TUTAR YAKLAŞIK 21 MİLYON TL'DİR”

İlçede başlattıkları en önemli projelerden birin de Avrupa Birliği İPA kapsamında yaklaşık 28 milyon Euro’nun karşılığı olarak 80 milyon TL'lik içme suyu şehir şebeke hatlarının tamamımın yenilenmesi olduğunu ifade eden Arapoğlu, "Malumunuz olduğu üzere ilçe içme suyu şebeke hatlarımız çok eski ve asbest borulardan oluşmakta olup, depremde büyük tahribat görmüştür. Her ne kadar onarılsa da, yenilenmesi zorunlu olduğundan, bu projenin ihalesi geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği tarafından yapıldı. Bilemediğimiz bazı nedenlerden ötürü ihale iptal edildi, ancak geçtiğimiz mart ayında yeniden ihalesi yapıldı. 3 aylık itiraz süresinden sonra yüklenici firma işe başlayacaktır. Bu proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı , Avrupa Birliği ve Erciş Belediyesi tarafından yürütülecektir. Bu proje bedelinin büyük çoğunluğu bağıştır. Bu proje gerçekleşip bitiğinde Erciş belediyesi 5,5 milyon TL'sini ödeyecektir. Erciş Belediyesinin ödemesi gereken bu bedel, yani 5,5 milyon TL'nin tamamı Büyükşehir kapsamında Su ve Kanalizasyon Dairesine devir edilmiştir. Bu nedenle Erciş Belediyesi tek kuruş bile ödemesi söz konusu değildir.


Söylendiği gibi Erciş Belediyesinin büyük bir borcu yoktur. Toplamda faizleri ile birlikte ödeyeceği tutar yaklaşık 21 milyon TL'dir. Erciş Belediyesi, nüfus ölçeğine baktığımızda bölgesinde en borçsuz belediyelerden biridir. Bundan böyle, Erciş Belediyesinin büyükşehir kapsamında nüfus artışından ötürü gelirleri iki katına çıkacaktır. Bundan sonra Erciş Belediyesinin gelirleri artığından bütçesi ve imkanları genişleyecektir. Bizim dönemimizde, her ay belediyenin gelirinden yüzde 40 kesinti yapılmaktaydı. Deprem yaşamamıza rağmen, kesintiler sürekli devam etti. Biz bu zorluklarla ve kısıtlı imkanlarla 3 yıllık görev zarfımız da birçok önemli projeleri hayata geçirdik. Bundan böyle ilçemizin 30 yıllık içme suyu ve kanalizasyon arıtma tesisi sorununu çözdük, ayrıca Morgedik barajından ilçemize cazibe ile su verilecektir. Bu proje DSİ tarafından ihale edilmiş olup yüklenici firma tarafından çalışmalar başlamıştır. Bu da Ak Partinin ve hükumetimizin ilçemiz için yaptığı önemli bir projedir. Yani Erciş'imizin gelecek 50 yılını planladık" dedi.


Üst yapıyla ilgili önemli projelerin ise belediye hizmet binası ve terminal olduğunu ifade eden Arapoğlu, "Zira bunlar depremde ağır hasarlı olup yıkılmıştır. Bunlardan ihalesi yapılıp bitme aşamasına gelen terminalimiz, bölgemizde eşi ve benzeri olmayan 5 bin metrekare kapalı alanı olan ve çok modern bir yapıya haiz olup, bu güzel yapıyı Erciş'imize kazandırdık. Yüklenici firma, Haziran veya Temmuz ayında belediyemize teslim edecektir. Belediye hizmet binamız, kentsel dönüşüm kapsamında 13 bin 500 metrekare kapalı alanı olan Van-Ağrı yolu üzerinde TOKİ tarafından yapımı devam etmektedir. Önümüzdeki yıl yüklenici firma teslim edecektir. Ayrıca 2500 kişi kapasiteli merkez camimizin temelleri atıldı. Cami yapımı hızla devam etmektedir. Ayrıca bir kültür merkezi TOKİ tarafından kentsel dönüşüm kapsamında ilçemize yapılacaktır. Bizim dönemimizde belediyemize yaklaşık 6 milyon TL'lik araç gereç iş makinesi alınmış olup, bunun tek kuruşu kredi kullanmadan tamamıyla kendi bütçemizden karşılanmıştır. Bunlar; 1 adet yüksek binalar için 28 metre merdivenli itfaiye aracı, 1 adet asfalt dökme finişheri, 1 adet 11 tonluk asfalt silindiri, 4 adet hidromek, 3 adet damperli kamyon, 1 adet kazıcı eder, 1adet büyük kepçe, 7 adet otobüs, 2 adet vidanjör, 1 adet kanal açma makinesi, 4 adet arıza takip aracı, 1 adet binek araç, 1 adet çekici ve taşıyıcı araç, 2 adet cenaze yıkama ve taşıma aracı, 1 adet minibüs. Çalışan personelimizin geçmişten kalan alacakları olan toplam 4.5 milyon TL borcun tamamını biz ödedik. Terminal yeri, bazı taziye evi yerleri ve yeni açılan genişletilen yollar ile birçok kamulaştırmalar için bütçemizden ödeme yaptık" şeklinde konuştu.
 

"BU YIL BELEDİYE'YE 30 TON TUZ ALINDI, BUNUNDA BEDELİ 4 BİN TL'DİR"

Arapoğlu, şunları kaydetti:
"Son günlerde kamuoyunda şahsım ve partimizi yıpratmak amaçlı kulaktan kulağa bir takım iftiralar ve gerçek olmayan fısıltılar dolaştırılmaktadır. Adeta karalama kampanyası başlatılmıştır. Dolaşan fısıltılardan biri, belediyemize bu yıl 6 milyar TL tutarında tuz alındığıdır. Bu söylenti tamamen iftiradır. Bu yıl aldığımız tuz 30 ton olup sadece bir kamyon kadardır. Bunun da bedeli sadece 4 bin TL'dir. Ayrıca bir başka söylenti de; belediyemizin iş makinelerini başka kişi veya kuruluşlara kiraya verdiğimizdir. Bu da tamamen asılsız iftiradır. Bütün iş makinelerimiz ve araçlarımız belediye garajındaydı. Sadece bir kepçemiz Van servisinde bakım ve onarımdaydı. Bir başka iftira da; kendi evimizin önüne sondaj vurma söylentisidir. Bu da kesinlikle yalan ve iftiradır. Zira bundan 15 yıl önce kendi kapımıza sondaj yaptırmışımızdır. Buna sondajı kuran makinist usta ve komşularımız da şahittir. Bir başka iftira da kışla caddesindeki otobüslerin toplama merkezi yerinin bize ait olduğu ve bunu yüksek rakamlarla kiraya verdiğimizdir. Oysa bu da tamamen yalandır. Çünkü bu yer İsmail Aladağ isimli vatandaşa ait olup kendisi kiraya vermiyordu. Ancak biz rica ettik bizi kırmadı ve 7 dönüm arsayı 6 bin TL yıllık kira bedeli karşılığında verdi. Kira sözleşmesi belgeleri belediyemizde mevcuttur. Şimdi soruyorum merkezde yedi dönüm yeri kim bu rakamlara kiraya verir."

 

“ŞU AN İLÇEMİZDE 19 ADET SIFIR MODEL YENİ OTOBÜSLE HİZMET VERMEKTEYİZ”

Arapoğlu, "Bir başka söylenti de, garajda bulunan eski otobüsü çıkarmayışımızdır. Şu an ilçemizde 19 adet sıfır model yeni otobüsle hizmet vermekteyiz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ilçemizi ziyarete geldiğinde kendisinden talep etmiştik, o da bir adet sıfır otobüs spor müdürlüğüne, bir adet eski otobüsü de taşıma için verdiler. Eski otobüs geldiğinde kış başlamıştı. Birkaç gün TOKİ'lerde çalıştırdık, fren sitemleri sağlıklı değil kayma tehlikesi var olduğundan garaja çektik. Sonuçta insan taşıyoruz, tedbir almak zorundaydık. Zaten baharda biz de hizmete sunacaktık. Tamamen kasıtlı ve yalan bir haberdir. Yapılan asılsız iftira ve karalama kampanyasını halkımın vicdanına bırakıyor, bu vesileyle tüm hemşehrilerimi selamlıyorum” dedi.


Açıklamada şunları kaydedildi:

“İller Bankası’na olan borcumuz dokümanda faiziyle beraber toplam 19.622.029 TL, terminal borcumuz tabloda görüldüğü üzere faiziyle beraber 8 milyon 450 bin 883 TL, Çelebibağı Beldesinden gelen borçlar faiziyle beraber (üç cins) toplamı 2 milyon 204 bin 626 TL, Kocapınar Beldesinden gelen borç toplamı faiziyle beraber 139 bin 905 TL, toplam 10 milyon 795 bin 414 TL, faizi ile beraber toplam borcumuz 19 milyon 622 bin 029 TL, terminal ve beldelerden gelen borcumuz 10 milyon 795 bin 414 TL, kalan Erciş Belediyesi’ne devrettiğimiz borç 8 milyon 826 bin 615 TL, kalan 8 milyon 826 bin 615 TL, vergi, emekli sandığı toplam borç 8 milyon 500 bin TL, TEDAŞ’a yapılandırılan borcumuz 2 milyon 400 bin TL, kayıt altına alınan tüm borçlarımız 500 bin TL, toplam 20 milyon 226.615 TL (faizi ile ödenecek).

 

BÜYÜKŞEHİR VAN SU VE KANALİZASYON DAİRESİ’NE PROJELER BİTTİĞİNDE DEVREDEN BORÇLAR

75 kilometre kanalizasyon ve biyolojik arıtma 32 milyon TL (ödenen 11 milyon 500 bin TL), TEDAŞ 20 yıla aşkın birikmiş borcumuz 35 milyon 500 bin TL (Rakamlar net değil incelemede) terminal bittiğinde borcumuz 9 milyon 550 bin TL, Avrupa Birliği su projesi bittiğinde 5 milyon 500 bin TL, projeler bittiğinde toplam 82 milyon 550 bin TL (Gerçekleşmesi halinde Erciş Belediyesinden tek kuruş çıkmayacaktır).”

resmi-buyutmek-icin-tiklayin.JPG

(Resmi büyültmek için resme tıklayın)

Editör: Wan Haber