Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa ülkelerinin, terör gruplarının barınmasına göz yumduğuna vurgu yaparak, "Avrupa ülkeleri ile terör arasındaki, teröristler arasındaki bu muhabbet nedir? Bunun anlamı nedir, bunu bize açıklayın, ifade edin. Acaba bu muhabbet daha ne kadar devam edecek?" sorusunu yöneltti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son dönemde gerçekleştirdikleri çalışmaları ve hizmetleri anlatan Başbakan Erdoğan, dün akşam AB büyükelçileriyle yemek yediklerini ve Avrupa'nın terör örgütlerini barındırdığına vurgu yaptı. Erdoğan, ABD Ankara Büyükelçiliği'ne saldıran DHKP-C üyesi Ecevit Şanlı'nın AB'den talep edilmesine rağmen Türkiye'ye iade edilmediğini ve en sonunda da bu eylemi gerçekleştirdiğini söyledi.
Avrupa ülkelerinin terör gruplarıyla olan muhabbetini sert sözlerle eleştiren Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:
"Soruyorum; yahu bu muhabbet nedir? Avrupa ülkeleri ile terör arasındaki, teröristler arasındaki bu muhabbet nedir? Bunun anlamı nedir, bunu bize açıklayın, ifade edin. Acaba bu muhabbet daha ne kadar devam edecek? Bir taraftan bu örgütü terör örgütü olarak ilan edeceksin ama terör örgütü olarak ilan ettiğin bu örgüte karşı herhangi bir yaptırım uygulamayacaksın.
Acaba Avrupa ülkelerinde dernek, vakıf, kültür merkezi, gazete, televizyon adı altında Türkiye'ye yönelik bu kalleşçe saldırılara daha ne kadar göz yumacaksınız. Katillerin ellerini kollarını sallayarak, dolaşmasına terör örgütlerinin dilediği gibi haraç toplamasına, finansman toplamasına daha ne kadar müsamaha edeceksiniz? Bunları belgeleriyle önlerine koyduğunuzda bize ne diyorlar biliyor musunuz? Özgürlük, hukuk, demokrasi... Bu nasıl bir demokrasi anlayışıdır ki Türkiye'de kalleşçe masum insanları katletmeyi mazur görüyor. Bu nasıl bir hukuk anlayışıdır ki katillere kol kanat gerebiliyor. Bu nasıl bir demokrasidir ki üzerine bomba düzeneği bağlayıp kalabalıkların ortasında patlatmaya göz yumabiliyor. Bakın bizim şuanda yarıdan fazlası Almanya'da olmak üzere 408 terör suçlusu ile ilgili iade talebimiz tamamen sudan bahanelerle reddedilmiş durumdadır."

"ELİ KANLI CANİLERİ BAĞIRLARINA BASIYORLAR"
Başbakan Erdoğan, teröristlerin Avrupa ülkeleri tarafından barındırıldığına dair örnekler de verdi. Erdoğan, Denizli'nin Tavas ilçesinde bir grup teröristin gasp eylemi yaptıktan sonra iki eve zorla girdiklerini, güvenlik güçleriyle çatıştıklarını ve bir eri şehit ettiklerini söyledi. Teröristlerden bir tanesinin Avrupa'da tutuklandığını fakat Almanya'nın girişimleriyle bu teröristin serbest bırakıldığını kaydeden Erdoğan, "Bu azılı, bu eli kanlı canileri bağırlarına basıyorlar" dedi.
Bir örnek daha veren Erdoğan, 2011 yılında Şırnak'ta bir dershanede bomba patlatan teröristin Avrupa'da bir ülkede tespit edildiğini fakat bu ülkenin interpolünün yazılı taleplere cevap bile vermediğini söyledi. Avrupa birliğinin terörle olan muhabbetini artık sorgulamak zorunda olduğunu ifade eden Erdoğan, "Ve bugün bize, yarın kesinlikle bumerang gibi onlara dönecektir. Ve bunun altından da kalkamayacaklardır, çünkü iş işten geçmiş olacaktır" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 1959yılından beri AB kapısında bekletildiğine vurgu yaparak, Türkiye'nin artık gösterilen bu müsamahaya tahammülü kalmadığını belirtti. Siyasi engellemeler kalksa Türkiye'nin 12 ayda 10 faslı, 18 ayda 15 faslı açabilecek durumda olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Bizim şuanda Türk kurumlarımız AB standartlarındadır, hatta standartların üzerindedir" dedi. Erdoğan, "Bizim istikametimiz bellidir. Çok ama çok nettir. Bin yıldır olduğu gibi biz Doğu'dan Batı'ya akmaya devam ediyoruz. Mecramızın önüne engel çıkarsa, mecra değiştirir ama istikamet değiştirmeden yolumuzda kararlılıkla yürürüz" diye konuştu.
(AT-YHY-Y)

12.02.2013 14:28:12 TSI

Editör: Wan Haber