TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, YÖK'ü anayasa konusu olmaktan çıkarmak gerektiğini söyledi.
AK Parti İl Teşkilatı'nda halk günü toplantısı öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen Avcı, 2013 yılının, Eskişehir için 'Türk Dünyası Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Başkenti' olması sebebiyle hatıralarla dolu bir yıl olacağını söyledi. Avcı, Çifteler, Mahmudiye ve Kırka Beldesi'ne doğalgaz verileceğini bildirdi.
YÖK Kanunu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Avcı, ''Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan taslakta, tüm üniversitelerle yaptıkları görüşmeler ve farklı üniversitelerden gelen farklı teklifler yer almaktadır. Gerek kişisel gerek komisyon üyesi olarak görüşlerimiz var. Yeni Yüksek Öğretim düzenini kuracak olan yasayı düzenleyenlerin esnek olması gerektiğini düşüncesindeyim. Uzun yıllardır anayasa yapma geleneğimizde bir sorun var. Biz aslında yasayla çözülebilecek konuları anayasaya koyuyoruz. Anayasa gereksiz ayrıntılarla, yasalar gereksiz ayrıntılarla, yönetmelikler gereksiz ayrıntılarla şişiriliyor. Yasalar yönetmelik alanına girmemelidir. Yönetmelikler uygulamada kullanılacak ilkeleri belirlemelidir. Her yeni değişikliğe adapte olabilmek için anayasa değişikliği yapmak gerekiyor. Bizim mevzuatımızda yönetmelik konusu olacak konuların bile anayasa maddesi olduğunu görüyoruz. Darbe anayasaları olduğu için bunları yapanlar her şeyi anayasal yönetmeliğe bağlamaya çalışıyorlar. Bence yeni YÖK düzeni konusunu anayasa konusu olmaktan çıkartmak, geniş bir çerçeve hazırlamak gerekir.'' dedi.
Yeni yasanın tüm üniversitelerde değil her üniversiteye uygun atama yönetmesi olması gerektiğini savunan Nabi Avcı, ''YÖK kurulduğunda bu ülkede 27 üniversite vardı, bunlardan sadece bir tanesi özel, diğerleri devlete aitti. Şimdi 200'e yakın üniversite var. Sayı olarak çok arttı. Nicelik değil nitelik olarak da fazlalaştı. Devlet üniversiteleri, vakıf üniversiteleri var. Kağıt üzerinde vakıf görünerek özel işletme olan üniversiteler bile var. Dolayısıyla tek bir yasa tüm üniversitelerde uygulandığında haksızlık yapılmış olur. Her üniversitenin şartlarına uygun atama olması gerekir. Mevcut YÖK yönetimi tarafından hazırlanan taslak tartışmalara açık metindir. İnşallah elimizde önümüzdeki yılları verimli geçireceğimiz bir yasa olur. Bunların makul demokratik söylem içinde yapılması lazım. Tüm protestolardan, eleştirilerden ve önerilerden yararlanırız. Taslağın ne olduğu, okunması ve incelenmesinde fayda var. Neyi protesto ettiğimizi bilelim'' diye konuştu.
(GÖ-MŞ)

07.01.2013 17:38:01 TSI

Editör: Wan Haber