Anayasa’da başkanlık sistemine dair yapılacak değişiklikler içinde iktidar partisi içinde en büyük tartışmaya neden olan ‘yedek milletvekilliği’ konusunda parti yönetiminden geri adım geliyor. Başbakan Binali Yıldırım milletvekilleri ile yaptığı toplantıda ve MKYK’da bu konuda yoğun sorularla karşılaşmıştı. Yıldırım dün il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada da ‘teklif konusunda kafa karışıklıkları olduğunu’ söylemişti.

Cumhuriyet gazetesinden Emine Kaplan’ın haberine göre, parti yönetimi, milletvekillerinden ‘yedek milletvekilliği’ konusunda yoğun eleştiri ve itirazlar gelmesi üzerine formül arayışına girdi. Yedek milletvekilliğinin uygulandığı ülkelerdeki sistemle ilgili ayrıntılı inceleme yapılırken, sistemin adının değiştirilmesi ya da il yedek listesi yerine ülke geneli için bir yedek milletvekili listesini öngören bir düzenleme üzerinde duruluyor. Değişiklik yapılmasına karar verilmesi durumunda MHP ile yeniden uzlaşma aranacak.

Başbakan Yıldırım’ın konuyla ilgili olarak çalışma yapılması talimatını verdiği hukukçu kurmaylar, nasıl bir değişiklik yapılabileceği konusunda formül arıyor. Adalet Bakanlığı, konuyla ilgili olarak yedek milletvekilliği sisteminin uygulandığı ülkelerdeki işleyişle ilgili olarak ayrıntılı bir çalışma yapıyor. Yapılan ilk değerlendirmelerde, ‘yedek’ ifadesinin hem anayasada yeni bir statü getirmesi hem de rencide edici bir ifade olduğu eleştirileri doğrultusunda öneride geçen “yedek milletvekilliği” ifadesinin yerine başka bir ifadenin getirilebileceği, uygulamanın adının değiştirilebileceği kaydediliyor. Ancak ifade ya da isim değişikliğinin sorunu çözmeyeceği, sistemle ilgili sıkıntıları gidermeyeceği değerlendirmesi yapılıyor.

‘ÖLÜMÜ HALİNDE İFADESİ ÇIKACAK’

Üzerinde durulan diğer bir formül ise, milletvekillerinin seçim bölgelerinde yedek milletvekilleriyle sıkıntı yaşamaması için partilerin ‘iller için yedek vekil listesi’ yerine belli bir sayıda ‘ülke geneli yedek milletvekili listesi” oluşturulması. Ancak bu formülün de herhangi bir ilde boşalma olması durumunda yerine gelecek yedek milletvekilin o ille ilgisinin olmaması nedeniyle sıkıntı yaratacağı değerlendirmesi yapılıyor. Öneride, yedek milletvekilliği tanımında yer alan ‘ölümü halinde” ifadesinin de çıkarabileceği kaydediliyor. Bu ifadenin yerine boşalmayı anlatacak daha genel bir ifade getirilebileceği ifade ediliyor.

AK Parti, bu konuda bir değişiklik yapılmasına karar verilmesi durumunda MHP ile uzlaşma arayacak. MHP kaynakları, AKP’den şu ana kadar kendilerine değişiklik yapılması konusunda bir öneri gelmediğini belirtti.

AKP içinde, yedek milletvekilliğiyle ilgili maddenin TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada düşmesi durumunda anayasa önerisinin tümünün Meclis’ten geçmesinin riske girebileceği endişesi de dile getiriliyor. Parti kulislerinde, “Eğer anayasa önerisinin bir maddesi paketten düşerse MHP, uzlaşmayı bozabilir ve anayasa önerisinin diğer maddelerinde ve tümünün oylamasında desteğini çekebilir” değerlendirmesi yapılıyor.

ŞENTOP TOPLANTIYI BIRAKTI

Öte yandan bu tartışmalar yaşanırken TBMM’de devam eden Anayasa Komisyonu görüşmeleri sırasında Komisyon Başkanı Mustafa Şentop da dışarıya çıkarak yaklaşık iki saat boyunca görüşmelerde bulundu. (Gazeteduvar)

Editör: Wan Haber