Ercan Gürses'in haberi...

Siyaset kulislerinin bugünlerde en çok tartıştığı konuların arasında AK Parti'nin üç dönem şartı geliyor. Tüzüğe göre bir milletvekili en fazla üç dönem üst üste aday olabiliyor. Bu durumda AK Parti'nin mevcut 73 vekilinin bir sonraki genel seçimde adaylığı mümkün olamayacak. Tartışma da burada başlıyor.

BAŞBAKAN NET KONUŞMUŞTU
Bu 73 ismin siyasi deneyiminin çok yüksek olması ve ülkenin geçtiği kritik süreç, “Acaba AK Parti 3 dönem şartını gözden geçirecek mi?” sorusunu akıllara getirdi. Özellikle 17 Aralık süreci ile partinin yıpratılmak istendiğine dair inanç, “Kuralın rafa kalkabileceği” dedikodusuna neden oldu. Ancak Başbakan bu şartın kalıcı olacağı mesajını Japonya'dan verdi ve “Parti olarak prensibimiz üç dönem milletvekilliği. Bu benim 3. dönemim milletvekilliğinde. İlla milletvekili olmak şart değil, partinizi seviyorsanız partinizin mensubu olarak ülkenizin değişik yerlerinde görevlerinizi sürdürürsünüz” dedi.


AK PARTİLİLER '3 DÖNEM'E NASIL BAKIYOR?
AK Partili vekillerin ezici çoğunluğu üç dönem şartının faydalı olacağını düşünüyor. İşte parti içindeki yorumlardan bir kısmı...

"İçimi acıtıyor ancak söz ağızdan çıktı artık"

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal: Üç dönemini doldurduğu için gelecek dönem aday olamayacak 73 kişi bu partinin hafızasıdır. Her türlü sıkıntıyı ve güzelliği bizzat yaşamış insanlardır. Deneyimleri müthiştir. Onların sonraki dönem aday yapılamayacak olması içimi acıtıyor. Ama bizde kural bir defa konur. Başbakanımızın ağzından söz çıktı, biz kurala bağladık bunu. Dolayısıyla bu üç dönem şartının artık değişmemesi gerekir. Siyasette prensibe bağlılığı göstermeliyiz.

"Milletvekilliği meslek değil bunu herkes anlamalı"
AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar: “Mevcut üç dönem şartı devam etmeli. Çünkü bu Türk siyaset tarihinde devrim niteliğinde. İnsanlar milletvekilliğinin bir meslek olmadığını anlamalı artık. Siyaset kamu görevidir. İnsanlar süresi bitince asıl işlerine dönerler. Siyasi kurumları dinamik tutmak için de bu şarta ihtiyaç var. Uygulama doğru”

Tartışmak yersiz
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut: “Parti olarak verdiğimiz sözü tutarız. Kurallar konur ve uygulanır. Üç dönem şartı da kondu ve öyle devam edecek. Bu konunun tartışılmasını çok gereksiz buluyorum. Düzenleme bir kez yapılır.”

"Büyük eksiklik fakat arkasında duracağız"
AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner: “Partimizin tüzüğünde yer alan en fazla üç dönem aday olma şartı içime sinmiyor. Çünkü üç dönemini dolduran çok değerli isimler var. Önümüzdeki seçim bunlar siyaset dışında kalacak. Çok büyük eksiklik bizim için. Ama Sayın Genel Başkanımız bu kuralın arkasında. Dolayısıyla içime sinmese de ben de üç dönem şartının arkasında durmak zorundayım.”

"Başbakan istisna olmalı"
AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün: “Tüzüğe bu ifade konulmuş, millet de bu tüzükle bize oy vermiş. Ben üç dönem yasağının devamından yanayım. Ama Genel Başkan için aynı şeyi düşünmüyorum. Çünkü halk genel başkana oy veriyor ve seçimde genel başkanlar belirleyici oluyor.”

"Kuralı ileri taşımalıyız"
AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait: “Başbakan bir şey söylerse geri adım atmaz. Gençlerin yolu açılmalı. Üç dönem şartı sürmeli. Hatta bence bir aşama ileri de gidilmeli. Bakanlıktan sonra vekillik de yapılmamalı. Çünkü motivasyon kalmıyor.”

Millet verilen sözün tutulduğunu görmeli
AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener: “Üç dönem şartından taviz verilmemeli. Çünkü kayıtlı siyaset anlayışına geçmemiz gerekiyor. Verilen sözün tutulduğunu millet görmeli. Zaten her dönem parlamentonun yüzde 70'i değişiyor. Yani siz değiştirmezseniz millet değiştiriyor. Fiilen üç dönem şartı zaten uygulanmış oluyor. Dolayısıyla ben bu yasağı doğru buluyorum.”

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Editör: Wan Haber