ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıyla ilgili olarak, "Teröristler hiçbir zaman kazanamayacak" dedi.
ABD Büyükelçisi Ricciardone, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından düzenlenen "Obama'nın İkinci Dönemi: Türkiye-Amerika İlişkilerinde Realizm, Değişim ve Devamlılık" adlı uluslararası konferansa katılarak bin konuşma yaptı. Konuşmasında ABD Büyükelçiliğine cuma günü düzenlenen saldırıya yer veren Riccardone, saldırıyı düzenleyen teröristin ve arkasındaki grubun amaçlarına ulaşamadığını vurgulayarak, teröristlerin isteklerinin aksine Türkiye-ABD ilişkilerinin saldırı sonrasında daha da derinleştiğini kaydetti. Ricciardone, saldırı sonrası gösterilen dayanışmaya teşekkür ederek, "Teröristler hiçbir zaman kazanamayacak. Bu saldırı Türkiye ile Amerika arasındaki işbirliğini ve birlikte çalışma eğilimini arttırdı. Bu saldırı iki toplumu birbirine daha da yaklaştırdı. Saldırıyı takiben iki ülke ilişkileri daha da güçlendi, buna duygusal alan da dahil" ifadesini kullandı.
Saldırı sonrasında iki ülke arasında diplomasi, askeri ve güvenlik alanında terörizme karşı var olan mücadelenin daha da artacağını söyleyen Ricciardone, iki ülke ilişkilerinin Soğuk Savaş yıllarına göre gelişme gösterdiğini de ifade etti. Ricciardone, iki ülke arasında ki ilişkilerin birçok alanda geliştirildiğini vurgulayarak, Başkan Obama'nın ilk başkanlık döneminde iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımı arttırmak için yapılan projelere dikkat çekti.
İki ülke arasında son 3 yılda ticaret alanında art arda rekorların kırıldığını vurgulayan Ricciardone, Ankara ve Washington'ın bu mevcut ilişkileri daha da arttırmak için çalışmalara devam edeceğini kaydetti.
ABD'nin Irak'tan askerlerini çektikten sonra Afganistan'dan da çekilerek bu bölgeye daha az ilgi göstereceği iddialarına katılmadığını kaydeden Ricciardone, iki savaşın bitmesinin kendileri için zaman, askeri güç ve enerji açısından büyük kazanç olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin dünyada yeni bir oyuncu olduğuna işaret eden Ricciardone, önlerinde parlak bir 4 yıl bulunduğuna dikkat çekerek, "Bugün buraya geldiğim iki yıl öncesine göre çok daha iyimserim" diye konuştu.
(AUÖ-ÖZ-Y)

05.02.2013 12:18:44 TSI

Editör: Wan Haber