Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "İlki 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçiminde olmak üzere bundan sonra vatandaşlarımız milletvekili, halkoylamalarında bulundukları ülkelerde kurulacak sandıklarda oy kullanabileceklerdir" dedi.
Marriott Otel'de başlayan 5. Büyükelçiler Konferansı'nın 3. oturumunda konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TİKA'nın 100'den fazla ülkede faaliyette bulunduğunu söyledi. TİKA'nın faaliyet alanları genişletildiğini de ifade eden Bozdağ, "TİKA'nın kuruluşundan 2002'ye kadar olan sürede 2 bin 241 tane ecdat yadigarı eserin onarıldığını ve başkaca projenin hayata geçirildiğini görüyoruz. 2002 ile 2012 arasında 10 bin 86 tane projeyi TİKA marifeti ile hayata geçirdiğimizi görüyoruz. TİKA'nın bu yaptıkları bütün ülkeler tarafından taktir ile karşılanıyor. 2011 yılının 805 adedi Kafkaslar ve Orta Asya'da, 425'i Balkanlar'da, 202'si de Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde gerçekleştirildi" diye konuştu.

YURTDIŞINDAKİ VATANDAŞLARIN OY KULLANMALARI
Yurtdışında yaşayan vatandaşların seçimlerde ve halk oylamalarında oy kullanmaları ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Bozdağ, "Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın yaşadıkları ülkelerdeki yaşadıkları sorunların tespiti ve sorunların çözümünü takip etmesi, büyükelçilerimizin yetişemediği alanlarda yardımcı olmak üzere mobil bir yapıda örgütlendi. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın oy kullanmaları ile ilgili çalışmayı YSK ile birlikte yaptık. İlki 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçiminde olmak üzere bundan sonra vatandaşlarımız milletvekili, halkoylamalarında bulundukları ülkelerde kurulacak sandıklarda oy kullanabileceklerdir. 2014'te bunun başarıyla yapılabilmesi için Dışişleri Bakanlığımızın ve büyükelçilerimizin büyük desteğine ihtiyacımız var. Şimdiden bunun altyapısını yapıp 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi çalışmalarını büyükelçilerimizin bulundukları ülkelerde başlatmalarına ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

"NE KADAR VATANDAŞIMIZ CEZAEVİNDE BİLMİYORUZ"
Yurtdışında cezaevlerinde yatan Türk vatandaşlarının maruz kaldıkları kötü muamele ilgili büyükelçiliklerin çalışmalar yapması gerektiğini belirten Bozdağ, "Cezaevlerinde de çok vatandaşlarımız var. Onlardan da epeyce şikayetler geliyor. Hangi ülkede, hangi cezaevinde ne kadar Türk vatandaşı var bunu da bilmiyoruz. Geçenlerde Hollanda'da Cengiz Gürz vatandaşımız, yargı devam ediyor, babasının iddiası orada kötü muamele sonucu öldüğüne ilişkin, geçenlerde de onunla ilgili yeni görüntüler çıktı. Bu noktada Türkiye'ye ilişkin çok şey söylüyorlar, oralarda insan hakları ihlalleri var, bunları tespit edip gündeme getirmemiz lazım. Bize söylüyorlar, bizde onlara söyleyeceğiz. Cezaevleri ile ilgili özel bir hassasiyet geliştirmemiz gerektiğini söylüyorum. Bu noktada çok mağdur aileler var" ifadelerini kullandı.

"DİYANET'İN ÇOK ÖNEMLİ GÖREVİ VAR"
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın vatandaşların dini ihtiyaçlarını karşılamak için çaba içinde olduğunu ifade eden Bozdağ, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Orada vatandaşlarımızın asimile olmadan varlıklarını sürdürmeleri için, yaşadığı ülkenin kültür ve yasalarına uyarak orada varlık sürdürebilmeleri için Diyanet'in çok önemli bir görevi var. Vatandaşlarımızın dini ihtiyaçlarının karşılanması noktasında çalışmalar yapılıyor. Din bilen ve oranın yapısını daha iyi bilen din görevlilerinin orada hizmet edebilmelerinin önünün açma çabası içindeyiz."
(DY-ÖZ-Y)

02.01.2013 17:46:15 TSI

Editör: Wan Haber