Meclis soruşturma komisyonu 6 ay aradan sonra üyeleriyle ilk toplantısını basına kapalı yaptı. Toplantıda avukatların dosyaları alıp AKP’li olmayan vekillerin dosyalara erişememesi de tartışma yarattı. Bir sonraki toplantıda Rıza Sarraf ve Süleyman Arslan’ın dinlenmesi bekleniyor.

17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarından sonra TBMM’de kurulan soruşturma komisyonu 6 ay aradan sonra üyeleriyle ilk kez toplandı. Meclis’te ana binada 1. katta ayrılan odada yapılan toplantıda medyaya yasak konuldu. Soruşturma komisyonunun bulunduğu koridor medya mensuplarına kapatıldı.

Soruşturma komisyonu bugünkü toplantısına çalışmalarına devam edebilmesi için 2 aylık ek süre isteyecek. Ayrıca komisyon başkanlığının ilgili kurum ve kuruluşlara gönderdiği yazıların yanıtları değerlendirilecek.

Muhalefet komisyon yönetimin kendilerine haber vermeden yazışmalar yapmasını, bakanlarla ilgili 11 klasörün incelenmesindeki zorlukları toplantıda gündeme getirecek.

Muhalefetin ayrıca 4 bakanın dışında onlarla bağlantılı olarak Rıza Sarraf gibi soruşturmada adı geçenlerin dinlenilmesine yönelik talebi de bulunuyor.

TOPLANTIYA ARA
Meclis Soruşturma Komisyonu’nun 1,5 saattir devam eden toplantısına CHP’nin kendi içinde durum değerlendirmesi talebi sebebiyle 15 dakikalık ara verildi.

CHP DİNLEME LİSTESİ BELİRLİYOR
15 Dakikalık aranın ardından CHP’liler tekrar Komisyon’a döndü. Komisyon’un CHP’li İzmir Milletvekili Erdal Aksünger kimlerin dinleneceğine ilişkin isim listesi belirlediklerini söyledi. Komisyon toplantısının daha da sürmesi bekleniyor.

TOPLANTI SONA ERDİ
Meclis Soruşturma Komisyonu’nun toplantısı bitti. Komisyon’da 3 kişilik alt komisyon oluşturuldu. İki aylık ek çalışma süresi istendi.

TOPLANTIDA NELER YAŞANDI?
TBMM Soruşturma Komisyonu’nun 6 ay sonra üyeleriyle ilk toplantısında dört eski bakanla ilgili sorun yaşandı. Bakanların, avukatları aracılığıyla komisyondaki dosyaların örneklerini aldıkları anlaşıldı. Bunun üzerine CHP, MHP ve BDP’li komisyon üyeleri, AKP’li komisyon başkanı Hakkı Köylü’ye, “Biz bu komisyonun asli üyesi olarak hiçbir dosyadan örnek almadık. Ama, soruşturulan bakanların avukatları gelip örnek alıp gidiyor” diye tepki gösterdi. CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, “Biz şu ana kadar komisyondan dosyalarla ilgili tek bir örnek alamadık. Ama, bakanların avukatları gelip dosyalardan örnek almış. Bu nasıl bir uygulamadır” diye yakındı. HDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız da, “Biz 11 klasör üzerinden tek tek inceleme yaptık. Bizim fotokopi almamıza izin verilmedi. Buz, avukatların dosyalara ulaşmasına karşı değiliz. Ancak, komisyon üyelerine böyle bir hak verilmemesi doğru olmadı” diye konuştu.

RIZA SARRAF VE SÜLEYMAN ARSLAN DİNLENECEK
Yaklaşık iki saat süren toplantıda üç kişilik bir alt komisyon kuruldu. Komisyon Başkanı AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü’nün de üye olduğu komisyon İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında çalışma yapacak. Bakanlarla bağlantılı dosyaları inceleyecek.

Komisyonda dinlenilecek kişiler üzerinde de duruldu. CHP ve HDP, “Bu komisyonda ilk dinlenilecek kişi Rıza Sarraf ve Süleyman Arslan” diyerek kapıyı açtı.

İSİM LİSTELERİ YARIN VERİLECEK
Komisyonda kimlerin dinleneceğine ilişkin isim listeleri yarın CHP, MHP ve HDP tarafından komisyon başkanlığına verilecek.

TBMM DÖRT BAKANIN MAL BEYANINI GÖNDERDİ
TBMM Başkanlığı, komisyonun talebi üzerine dört bakanın en haliyle hazırlanmış mal beyanlarını gönderdi. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nden mal varlıklarını tespitine ilişkin yanıt bekleniyor. CHP’li Erdal Aksünger, “Bakanların, ikinci derecede akrabalarının ve çocuklarının mal tespitleriyle, para trafikleri bilmemiz gerekiyor” dedi. (ZETE)

Editör: Wan Haber