Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ata Nevzat Yalçın, "Türkiye'de grip aşısı yaptırması gereken, riskli gruplarda yer alan yaklaşık 20 milyon kişi var. Türkiye'de bu aşı yaklaşık 3-4 milyon kişiye uygulanıyor. Bu da büyük bir sıkıntı" dedi.

TÜRKİYE'DE RASTLANMADI
Norveç'te, 11 yaşındaki çocuğun ölmesi ve 14 kişinin de domuz gribi virüsüne yakalanmasını hatırlatan ve yılın 12 ayı boyunca turist alan Antalya'nın bu riskle karşı karşıya olduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın henüz Türkiye'de böyle bir virüse rastlanmadığını bildirdi.

87 ÜLKEDE 308 TANE DOMUZ GRİBİ VAKASI
21 Aralık 2012 tarihi itibari ile Dünya Sağlık Örgütü'nün 87 ülkeden 308 tane domuz gribi bildirdiğini kaydeden Prof. Dr. Yalçın, 2012 yılında bu virüse özellikle Kanada, Amerika, İngiltere, Kuzey İrlanda, Norveç ve Çin'de rastlandığını belirtti.

GRİP VİRÜSLERİ DEĞİŞİME YATKIN
Grip virüslerinin kendi özel yapılarından ötürü değişime yatkın virüsler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yalçın, şunları söyledi: "Bunların genleri zaman içerisinde bir takım değişikliğe uğruyor. Bu genler birbirine aktarılabiliyor. Bunun sonucunda da bir takım değişmeler oluyor. Bu yapısal değişimleri onaran malzemelerden de yetersiz iki önemli değişiklik oluyor. Bir antijenik kayma, diğeri antijenik kırılma dediğimiz iki husus var. Bunlar gerçekleştiği takdirde yeni mutasyonlar, değişime uğramış yeni virüsler ortaya çıkıyor" Antijenik kırılmanın değişik ülkelerde görülmeye başlayan yeni virüslere de sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu da yapısal anlamda değişmiş yeni bir virüsün karşımıza çıkmasına yol açıyor. Virüsün belli yerlerinde mutasyonlar gelişiyor. 2009 yılında ortaya çıkan domuz gribi virüsü 8 bin kişinin ölümü ile sonlanmıştı. Domuzlardaki ve insanlardaki bir takım genlerin bir araya gelmesi ile oluşmuştu. Bu virüs 2012-2013 kapsamında da var aslında."

MUTASYONLAR ORTAYA ÇIKTIĞI TAKDİRDE AŞILAR ETKİSİZ
Aşı yaptıran kişilerde bağışıklığın belli düzeyde oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Yalçın, zaman içerisinde gelişebilen mutasyonların ortaya çıktığı takdirde aşıların da etkisiz kalabileceğini söyledi. Türkiye'de domuz gribi virüsü ile ilgili henüz bir vakanın bildirilmediğini kaydeden Prof. Dr. Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama iklimin daha soğuk ve daha ağır geçtiği, kuzeyimizde yer alan kesimlerde biraz daha yoğun görülmektedir. Türkiye'de İstanbul Üniversitesi'nde yapılan çalışmalar var. Bu virüsün yaygınlığı ile ilgili şu ana kadar herhangi bir şey bildirilmiş değil"

GRİP BELİRTİLERİ
Gribin belirtileri ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Yalçın, konuşmasına şöyle devam etti: "38-40 derecelere ulaşan ateş çıkıyor. Ciddi baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları oluyor, iki ya da üç hafta süren ciddi yorgunluk, halsizlik, bitkinlik olabiliyor. Çok nadiren hapşırma ve boğaz ağrısı olabiliyor. Bizim en korktuğumuz şey gribin kendisi değil bundan sonra üzerine bakterilerin oluşturduğu süper enfeksiyonlardır. Bunlar zatürre ya da hastanın kronik bronşiti olabilir. Bunlarda gelişen ataklar bize sıkıntı çıkarıyor."

KOMPLİKASYONLAR ÖLDÜRÜCÜ
Gribin kendisinin değil ortaya çıkardığı komplikasyonların öldürücü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yalçın, Türkiye'de grip virüsüne karşı yapılan aşıların gerekenin çok altında olduğunu bildirdi. İlaçlarda da yüzde 10-20 civarında direnç oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Yalçın, şöyle konuştu: "Bizim en çok korktuğumuz farklı virüslerle bu aşının kapsamında olmayan virüslerin bir araya gelmesi. Bu bir dönem kuşlarda olmuştu, 2005 yılında. Böyle bir risk bizim için çok daha sıkıntılı. Çünkü ona karşı şu anda aşı yok"

TÜRKİYE'DE AŞILAMA ORANI BEKLENENİN ALTINDA
Uluslararası Aşı Kılavuzları'nda artık grip için aşı yapılmasının önerildiğini belirten Prof. Dr. Yalçın şunları söyledi: "Kalp, akciğer, böbrek yetmezliği, şeker, kanser ve bunun gibi nedenle ilaç alan hastalarda sıkıntı yüksek oranda gerçekleşiyor ve ölümlerin birçok kısmı da bunun sonunca ortaya çıkmakta. Önemli olan bağışıklığı artıracak aşılanmaların yapılması. Çünkü aşılama oranları yüzde 10'nun altında gerçekleşiyor. Beklediğimizin altında. Şu an Türkiye'de grip aşısı yaptırması gereken, riskli gruplarda yer alan yaklaşık 20 milyon kişi var. Türkiye'de bu aşı yaklaşık 3-4 milyon kişiye uygulanıyor. Bu da büyük bir sıkıntı."

HEKİMLER TAVSİYE ETMELİ
Yapılan çalışmalarda Antalya'da da grip aşısının yeteri kadar dikkate alınmadığını ifade eden Prof. Dr. Yalçın, sorunun büyük kısmının belki de hekimlerde olduğunu, sadece tedavi boyutu üzerinde durulduğunu belirterek, hekimlerin de bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE'YE DEĞİŞİK ÜLKELERDEN TURİST GELİYOR
Türkiye'ye değişik ülkelerden turist geldiğini ifade eden Prof. Dr. Yalçın, turistlerin özellikle tatil yörelerine seyahatleriyle virüsleri getirebileceği sıkıntısının olduğunu bildirdi. Domuz gribi aşısının yurt dışından ithal edildiğini belirten Prof. Dr. Yalçın, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de henüz aşı üretilmiyor ama yeteri kadar aşı sağlanabiliyor. Yeter ki insanlar aşılansın. Aşı özellikle riskli bireylere devlet tarafından ödeniyor. Sağlık Bakanlığı temin ediyor. Sadece herhangi bir sosyal güvence yoksa insanlar kendileri yaptırmak zorunda kalıyorlar. Çok da pahalı değil"

GRİP AŞISI İLE İLGİLİ BİLGİ VERİLMİYOR
Grip aşısı ile ilgili kendilerine hiçbir zaman bilgi verilmediğini söyleyen ve hastanede tedavi gören Selma Karahan, "İnsanlara bilgi verilirse çok iyi olur. Çocuklarımız, torunlarımız ve kendimiz açısından da bilgi edinmek istiyoruz. Faydası ve zararı ne diye bilgi edinirsek iyi olur" dedi.

GRİP AŞISI OLMAYI DÜŞÜNÜYORUM
2009 yılında ortaya çıkan domuz gribi virüsü ve aşısı ile ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldığını söyleyen serbest meslek sahibi Mutlu Barış Kankalı ise "Bir önceki domuz gribi ortaya çıktığı zaman griple ilgili bilgilerin aslı astarı çıkmamıştı. Büyük ilaç firmasının, ilaç sektörünün bu ilacı satmaya yönelik çalışmalar yönünde bilgi ortaya çıkmıştı. Ama risksel anlamda böyle bir şey varsa insanlar grip aşısı olmalı, ben şahsen aşı olmayı düşünüyorum."
(UG-SK-HO-Y)

07.01.2013 11:02:05 TSI

Editör: Wan Haber