Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kardiyoloji Bölümü doktorlarından Yrd. Doç. Ahmet Barutçu, yaşlılar, tansiyon hastaları ve kalp rahatsızlığı olan kişilerin soğuk havalarda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Kalp hastalarının soğuk kış günlerinde hayat tarzlarını mevsime göre programlamaları gerektiğini söyleyen Yrd. Doç Ahmet Barutçu, soğuk havalarda kalp sağlığını koruma yolları hakkında bilgi verdi. Barutçu, "Soğuk hava, yaşlılar, tansiyon hastaları ve daha önce kalp rahatsızlığı geçirmiş olan kişilerde kalp hastalıklarını tetikleyebilir. Havanın çok soğuk olduğu sabah erken ve akşam geç saatlerde dışarıya çıkmamaya özen göstermeliler. Özellikle ağır yemeklerden sonra soğuk havada dışarıya çıkmak tehlikeli. Yine soğuk havada aşırı efor sarf etmek kalp krizini tetikleyebilir, ani ölümlere sebep olabilir. Bu konuda dikkatli olmak gerekiyor" dedi.
Herhangi bir şikayeti olmayan kişileri de uyaran Barutçu, "Normalde riskli hastalar soğuk havalardan daha çok etkilenebilir. Ama hiçbir rahatsızlığı olmayan kişilerin de bunlara dikkat etmesinde fayda var. Zaman zaman tansiyon ölçümü de yapılmalı. Yine soğuk havalarda aşırı efor sarf edilmesi, bilinen hastalığı olmayan kişilerde de kalp krizi ve ani ölümlere sebebiyet verebilir" diye konuştu.
Kalp krizinin belirtilerinden de bahseden Yrd. Doç. Barutçu, şunları söyledi:
"Göğüs ağrısı, göğsün ön tarafından sırta, boyuna veya kola doğru yayılan ağrılar şeklinde ortaya çıkabilir. Soğuk havalarda bu gibi belirtileri hisseden vatandaşlarımızın hemen bir sağlık kuruluşuna görünmelerinde fayda var."
(CA-GD-MŞ-Y)

07.01.2013 14:34:28 TSI

Editör: Wan Haber