Ülkelerindeki iç savaştan yaralı olarak kurtularak Türkiye'ye sığınan 28 Suriyelinin tedavisi devam ediyor.
Medical Park Tarsus Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, Suriye'de olayların başlamasından bu yana yaklaşık 250 Suriyelinin hastanelerinde tedavi edildiğini söyledi. Op. Dr. Karakan, "Hastaların çoğunun durumu çok kötüydü. Ayağı, bacağı kopan, iç organları parçalanmış, beyin kanaması geçiren, yüzü, eli, kolu, ciddi derecede zarar gören, dokuları bozulan hastalarımız vardı. Bu hastalarımız yoğun bakım, genel cerrahi, ortopedi, beyin cerrahi, plastik cerrahi, çocuk cerrahi ve diğer branşlarda tedavi ve ameliyat edildi. Çok özellikli ve büyük ameliyatlar yaptık. Beyinden, karın içinden, akciğerden ve başka organlarından şarapnel parçaları çıkardık" dedi.

8 AMELİYAT GEÇİRDİ
Hastanede zorlu ameliyatlarla sağlığına kavuşan hastalardan örnekler veren Başhekim Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, "30 yaşındaki Muhemmet Ezrek isimli bir hastamıza 8 ameliyat yaptık. Neredeyse karın içindeki tüm organları zarar görmüştü. Karın ön duvarı tamamen yoktu. 8 ameliyattan sonra sağlığına kavuşturduk, çok yakında taburcu edeceğiz" diye konuştu.
28 yaşında olan Elap Hapkap'ın da başından ateşli silahlanma sonucu darbe almış halde getirildiğini kaydeden Karakan, "Bu genç beyin ameliyatı geçirdi. Öncesinde yoğun bakımda tedavisi sürdü. Şimdi serviste takip ediliyor. Oturamıyor, yürüyemiyor, elini kolunu oynatamıyordu. 1 aydan fazladır fizik tedavi uygulanıyor. Hastamız şu anda yürüyebildiği gibi koşu bandında koşuyor" dedi.

MORAL VERİYORUZ
Op. Dr. Karakan şöyle devam etti:
"Yine 10 yaşındaki İyad Halil isimli hastamız başından silahlı yaralanma sonucu hastanemize geldi. Yoğun bakımda kaldı. Beyin cerrahisi servisi takip etti. Savaştan sonra felç olmuştu. Bu hastamız da oturamıyor, yürüyemiyor, elini kolunu oynatamıyordu. Şimdi 10 günden fazladır fizik tedavi uygulanıyor. Giderek iyileşme kaydediyor. Yürüyor, elini kolunu oynatıyor. Hastalarımız savaş mağduru oldukları için ve yaşadıkları o kötü ortamdan sonra ciddi derecede moralleri de bozuk. Çok korkuyorlar. Çok korkak davranıyorlar. Malum psikolojileri de çok bozuk. Onların bir yandan yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da moral veriyoruz. Temennimiz Suriye'deki bu iç savaşın bir an önce bitmesi ve bu acıların yaşanmaması."
(ERY-ÖK-Y)

05.02.2013 11:54:06 TSI

Editör: Wan Haber