Suriye'de yaşanan iç savaşın Türkiye'ye gelen mülteci sayısının dolaylı yoldan etkilediğini söyleyen SGDD Afyonkarahisar Sorumlusu Utku Karakülah, "Yaşanan şiddet olayların ardından Irak'tan kaçarak Suriye'ye sığınan bir çok mülteci orayı terk ederek Türkiye'ye gelmek zorunda kaldılar" dedi.
Afyonkarahisar'da bin 300 mültecinin yaşadığını söyleyen Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Afyonkarahisar Sorumlusu Utku Karakülah, u rakamın ilerleyen zamanlarda da böyle kalacağını belirtti. Afyonkarahisar'da yaşayan mültecilerin yüzde 80'nini Iraklıların oluşturduğunu kaydeden Karakülah, sıralamada İran'ın 2., Afgan sığınmacıların ise 3. sırada geldiğini anlatarak şöyle konuştu: "Mültecilerin ülkelerini terk etmelerinin başında gelen nedenler ise şiddet, can güvenliğinin olmayışı ve kendilerinin yaşamış olduğu özel durumlar. Burada belli bir müddet kalıp daha sonra Birleşmiş Milletlerin (BM) prosedürlerini yerine getirdikten sonra 3. bir ülkeye gidiyorlar. 2012 yılında Afyon'dan 3. dünya ülkelerine giden mülteci sayısı bir elin parmakları geçmez. Burada aslında geçici olarak vekalet ediyorlar. Bu insanlar baskıdan, zulümden ve hayatı tehlikesi olduğu için kaçıp buraya gelen insanlar. Yüzde 90'nının burada kalmak gibi bir niyetleri yok. Buradan ABD, Kanada gibi 3. bir ülkeye gidip ve orada hayatlarını sürdürmek istiyorlar. Çünkü oralarda sağlık güvenceleri, eğitim ve iş imkanları ile birlikte maaş alacaklarını biliyorlar. Mülteciler içerisinde çok seçkin mesleklerden olan insanlar var. Doktor, eczacı ve mühendis gibi."

KENDİ GİDERLERİNİ KENDİLERİ KARŞILIYOR
Mültecilerimizin Türkiye ile birlikte Afyonkarahisar'da yaşadığı sorunların başında sağlık, barınma ve eğitim geldiğine dikkat Çeken Karakülah, "Sağlık konusunda büyük sıkıntıları var. Mültecilerin sağlık güvenceleri yok. Yani onların sağlık giderlerini karşılayan bir fon yok, sağlık giderlerini kendileri karşılıyorlar. SYDV ilaç ve ayakta tedavi giderlerini karşılıyor. Özellikle ameliyat ve doğum gibi önemli sağlık problemleri ne yazık ki karşılanmıyor. İlaç almaları içinde belli bir prosedür var. Barınma giderlerini kendileri karşılıyor. Kamuoyunda yanlış bir kanı var. Mültecilerin bin 500 dolar gibi maaş aldıkları yönünde. Aslında böyle bir şey yok. Kendi giderlerini kendileri karşılıyor. Afyon'da maaş alan mülteci sayısı 15'i geçmez. Bu da maaş değil hayatlarını idame ettirmeye yardımcı olsun BM tarafından diye kişi başı 100 TL veriliyor. Bu para ile kesinlikle yaşamalarına imkan yok. Bazı aileler aynı evde birlikte kalıyor, Bir yerde 3-4 ailenin yaşadığı evler var kira giderlerini paylaşıyorlar. Buraya gelmeden önce yaşam standartları iyi olan insanlar kendi tasarrufları ile tek kalıyorlar. Eğitim konusunda ise diğer Türk vatandaşları gibi kimlik numaraları ile okullara kayıt yaptırabiliyorlar. Ama bu da sıkıntılı çünkü Türkçe öğrenmeleri için belli bir süre tanınmıyor ya da öğretilmeden eğitim alıyorlar. Yani Türkçe eğitimi verecek bir mekanizma sistem yok" dedi.

IRAKLILARA BAKTIĞIMIZ ZAMAN BİR ÇOĞUNUN SURİYE'DEN GELDİKLERİNİ GÖRMEKTEYİZ
Suriye olaylarının mülteci sayısında dolaylı olarak arttırdığını, çünkü Irak'tan kaçarak Suriye'ye sığınan mültecilerin bu defa oradaki iç savaştan dolayı Suriye'yi terk ederek Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Karakülah, "Afyonkarahisar'a son gelen Iraklılara baktığımız zaman bir çoğunun Suriye'den geldiklerini görmekteyiz" dedi. Mültecilerin bazı insanlar tarafından ,yasak olmasına rağmen, çalıştırıldığını da iddia eden Karakülah, "Bu insanların çalışma izinleri olmadığı için bunu kötü niyetli kullananlar var, hiç parası kalmayan mülteciler kaçak çalışıyor. Bu insanları da çok komik günlük 5 TL'ye çalıştıran kişiler var. Bu durumla sık olmasa da genelde karşılaşıyoruz. Ama durum tespit edildiğinde hem çalıştırana hem de çalışana 700 TL ceza veriyorlar" diye konuştu.
(GC-Eİ-Y)

12.02.2013 19:04:17 TSI

Editör: Wan Haber