Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Alper Şener, Türkiye'de Hepatit-B taşıyıcılık oranının ortalama yüzde 10-15 arasında olduğunu söyledi. Şener, hastalığın manikür ve pedikürle bile bulaşabileceğini belirtti.
Çanakkale bölgesinde Hepatit B'nin en sık manikür-pedikür salonları, berberler ve diş muayenehanelerinden bulaştığını, bunun haricinde doğum esnasında da anneden yeni doğana bulaşabileceğini belirten Şener, "Hepatit B enfeksiyonu damar yoluyla uyuşturucu kullananlarda, eşcinsel ilişkisi olanlarda, doktor, hemşire gibi sağlık personelinde, sık sık kan ya da kan ürünü alanlarda, hemodiyaliz hastalarında diğer insanlardan daha sık görülür. Hastalığı taşıyan kişilerin yakınları da büyük risk altındadır. Cinsel ilişki virüsün bulaşması için en uygun yollardan biridir ve bu haliyle Hepatit B cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında da ön sıralarda yer alır" dedi.
Şener, "Hepatit B aşıları, 1982 yılından beri tüm dünyada milyonlarca insana uygulanmış, son derece etkili ve güvenilir aşılardır. Sağlık Bakanlığı 1998 yılından beri tüm yeni doğan bebeklere ücretsiz olarak Hepatit B aşısı yapmakta, ayrıca risk grubu kapsamında yer alan çok sayıda kişiye yine ücretsiz olarak aşı vurulmaktadır. Ailesinde Hepatit B taşıyıcılığı olan ve yapılan testte Hepatit B hastalığının henüz kendisine bulaşmamış olduğu tespit edilen bir kişi aile hekimine veya sağlık ocağına başvurduğunda ücretsiz olarak aşılanmaktadır. Bazı devlet hastanelerinin enfeksiyon hastalıkları kliniklerinde de Hepatit B aşıları ücretsiz olarak yapılıyor. Hepatit B aşısı gebelere ve emziren annelere de güvenle yapılabilir" dedi.
(CA-GD-MŞ-GS-Y)

20.02.2013 14:07:24 TSI

Editör: Wan Haber