Özel Meridien Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Us, katarakt operasyonunu gelişen teknoloji ile birlikte artık korkulan bir operasyon olmaktan çıktığını vurguladı. Us, titizlikle takip edilmesi gereken ameliyattaki başarının; doktorun tecrübesinin yanı sıra ameliyata kullanılan merceğin kalitesine bağlı olduğunu bildirdi.
Kataraktın, göz içindeki doğal merceğin şeffaflığını kaybederek, bulanıklaşması durumu olduğunu anlatan Uzm. Dr. Us, bu rahatsızlığın görme bulanıklığı ile ortaya çıktığını dile getirdi. Us, teknolojinin gelişmesi ile birlikte katarakt operasyonunun, eskisi kadar korkulan bir operasyon olmaktan çıktığını vurgulayan Us, bu hastalığın görülme sıklığının yaşla birlikte arttığına dikkat çekti.
Kataraktın, nadiren de olsa doğum sonrası ve travmaya bağlı olarak da oluşabildiğini belirten Mehmet Us, şeker hastalığı ve yüksek kortizon kullanımının da katarakt oluşumunu tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Us, günümüzde katarakt operasyonunun halk arasında; 'lazer', tıp dilinde ise 'fakoemülfikasyon' ya da kısaca 'fako' diye tanımlanan cerrahi yöntemler ile gerçekleştirildiğini kaydetti.
Göz içine konulan standart lenslerin yanında multifokal mercekler ile uzak, yakın ve orta mesafeyi görebilmenin mümkün olduğunu kaydeden Us, torik göz içi lensler ile astigmat tedavisi de yapıldığını ifade etti. Op. Dr. Us, "Katarakt ameliyatı halk arasında çok kısa bir ameliyat olarak bilinmesine rağmen, zorluk düzeyi son derece yüksek ve titizlikle takip edilmesi gereken ameliyat. Başarı sırrı, doktorun tecrübesi ile birlikte ameliyatta kullanılan merceğin kalitesine bağlı" dedi.
(ADN-Y)

05.02.2013 09:23:08 TSI

Editör: Wan Haber