Kastamonu'da, erkek işi olarak bilinen ve yüzyıllardır günümüze kadar yaşatılan ahşap oymacılığı sanatına kadın eli değdi. 15 kadın bir araya gelerek ahşap oymacılığı sanatını öğrenip birbirinden güzel eserler ortaya çıkarmaya başladı.
Kastamonu'ya özgü bir sanat dalı olan ve ünü Türkiye'yi aşıp Avrupa ile tüm dünyaya ulaşan yöresel ahşap oymacılığı, Selçuklu ve Osmanlı ahşap oyma motifleriyle tekrar hayat buluyor.
Türkiye İş Kurumu Kastamonu Şube Müdürlüğü ile Kastamonu El Sanatları Merkezi tarafından birlikte yürütülen Ahşap Oymacılık Kursuna erkeklerden çok kadınlar başvuruda bulundu. Kastamonu'nun tanıtımına katkı sağlayan ahşap oymacılığı kursu, kadınlardan ilgi görüyor. Kereste kesmek zımpara yapmak ağaç oymak gibi zor işlerde boy gösteren kadınlar, ahşap oymacılığının ilk aşamasından itibaren üretimde rol oynamaya başladı. Genelde erkek mesleği olarak bilinen oymacılık sanatında kendilerini kanıtlayan kadın ustalar, yaptıkları işten gurur duyarken erkeklerden daha iyi yaptıklarını ifade ediyor.
Kurs öğretmeni ve Kastamonu'da ahşap sanatının son ustası Hikmet Değirmencioğlu, kadınların işlerine daha sadık olduklarını belirterek, "Bayanlar iş konusunda işlerine daha sadık daha titizler, daha fazla sorumluluk sahibi oluyorlar. Bundan dolayı üretimde kalite yükseliyor, hata oranı düşüyor" dedi.
Değirmencioğlu, kadınların işe daha yatkın olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Hem evlerinde işlerini yapıyor hem de gelip burada ahşap oymacılığı sanatını öğreniyorlar. Ayrıca, aile bütçesine katkı sağlıyorlar. Hiçbir şekilde işten kaçma, oyalanma olayları yok. Erkeklerin yapmış olduğu işlerin aynısını yapıyorlar. Erkeğe ne kadar iş veriyorsan, kadına da o kadar iş verebiliyorsun. Aynı şekilde işlerini yapıyorlar."
Kadınlara ahşap oymacılığı sanatının püf noktalarını anlatan Değirmencioğlu, kadın kursiyerlerin erkeklere nazaran yaptıkları işi çok temiz ve düzgün yaptığını söyledi. 16 kişinin bulunduğu ahşap oymacılığı kursunun 14 tanesinin kadın olduğunu belirten Değirmencioğlu, 4 ay süren kursun daha verimli olması için 23 ay daha uzatılması gerektiğini belirtti. Değirmencioğlu, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler ortaya çıkardıklarını belirterek şunları söyledi: "Bayanlar, kendileri internete girip motif beğeniyor. Bunları daha sonra ahşap üzerinde çizip işlemeye başlıyorlar. Aynı zamanda Kurtuluş Savaşında simge haline gelen Şehit Şerife Bacı'yı da ahşap üzerine oydular" Mobilya sektörüne bir ay önce başladığını söyleyen Zehra Şahin, kısa sürede Ahşap oymacılığının inceliklerini öğrendiğini anlattı. Şahin, yaptıkları ürünleri satarak aile bütçesine katkı sağladıklarını söyledi. Şahin, kursun bir müddet daha devam etmesini istedi.
Kursiyerlerden Şenel Berkmen ise, erkeklerle aynı işi yaptığını belirterek şöyle konuştu: "Bazen yaptığım işlerle onları bastırıyorum. Yaptığım işle gurur duyuyorum. Evimizde kullandığımız her şeyimizi burada üretiyoruz. Bu konuda erkeklerden daha bilgili olduğumuzu düşünüyorum"
Sebahat Kurtoğlu da, arkadaşının isteğiyle buraya geldiğini ve bir müddet sonra alıştığını aktararak şunları söyledi: "Alıştıktan sonra insana bir nevi bağımlılık yapıyor. Elimiz bu işi yapmaya yatkın, ahşap oymacılığının püf noktalarını öğrendik. Fakat kursun bitmesine 15 gün kaldı. Biz ise bunun birkaç ay daha devam etmesini istiyoruz."
(Vİ-OA-HO-Y)

21.01.2013 16:15:10 TSI

Editör: Wan Haber