Gözyaşı kanalı tıkanıklığının Multi Diod Laser DSR ameliyatı ile 10 dakika gibi kısa sürede tedavi edilebileceği bildirildi.
Kişinin ağladığı, soğan gibi bazı kimyasal maddeleri kokladığı veya bazı tahriş eden maddeler ile karşılaştığında gözlerinin sulandığını kaydeden Maya Adana Göz Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Bozkır, bununla birlikte gözyaşı kanalı tıkandığında, alt kapaklar gevşeyip sarktığında ve hatta göz kuruluğunda irritasyona bağlı gözde sulanma olabileceğini anlattı.
DOĞUŞTAN TIKALI OLABİLİR
Op. Dr. Murat Bozkır, "Çocuklar doğuştan gözyaşı kanalı tıkalı olarak doğabilir. Gözde sulanma ve çapaklanma olur. Masajla geçmezse 9 ay-1 yaş civarı güvenli ve basit bir yöntem olan sondalama ile kanallar açılır. Geciktikçe kanalın tekrar tıkanma ihtimali artar. Sondalama yeterli olmazsa geçici olarak tüp takılır" dedi.
YÜZDE 90 BAŞARI
Yetişkinlerdeki kanal tıkanıklığında açık veya kapalı dakriosistorinostomi (dsr) ameliyatı yapıldığını bilgisini veren Dr. Murat Bozkır, açık dsr ameliyatında burun kenarında ciltten 1-1.5 santimetrelik bir kesi yapılıp, kemik pencerenin açıldığını dile getirdi. "Gözyaşı kesesi ile burun iç yüzeyini döşeyen mukoza ağızlaştırılır. Problemli vakalarda geçici olarak tüp yerleştirilir. Ameliyatın tıkanmadan açık kalma olasılığı yüzde 90 civarındadır" ifadesini kullandı.
AVANTAJLARI
Kapalı endoskopik dsr ameliyatında da lazerle veya burun iç tarafından kesi ile yapıldığına dikkat çeken Dr Bozkır, 'MultiDiod Lazer DSR' ameliyatının etkili, kanamayı azaltan, izsiz bir yöntem olarak öne çıktığını vurguladı. Uygun bir prosedürle yapıldığında yüzde 90 oranında bir başarıya ulaşıldığını belirterek, bu ameliyatların diğer gözyaşı kanal ameliyatlarına göre avantajları hakkında da bilgi verdi.
Op. Dr. Bozkır, "MultiDiod operasyonun en önemli avantajı; ciltte kesi yapılmadığı için yüzde iz bırakmaması, diğer yöntemlere göre ameliyatın 10-15 dakika gibi çok kısa sürede gerçekleşebilmesidir. MultiDiod lazerde kanama yok denecek kadar az olur. Ameliyatta doku zedelenmesi MultiDiod lazerin özeliğinden dolayı az olur. İyileşme süresi çabuktur. Hasta ameliyattan hemen sonra hastaneden çıkabilir" diye konuştu.
MultiDiod lazer operasyonunun ardından hastanın ertesi gün sosyal yaşantısına dönebileceğinin altını çizen Dr. Murat Bozkır, "Gözyaşı kesesi etrafındaki kasların zarar görmemesi diğer bir avantajdır. Kesenin pompalama fonksiyonları korunur. MultiDiod lazer tedavisinde tüm işlem endoskopi ile burun içinden izlenebilir. Gerektiğinde burun içinden de müdahale edilebilir'' dedi.
(AKL-Y)

05.01.2013 10:01:02 TSI

Editör: Wan Haber