Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, boşanma davası açtığı eşi V.C tarafından silahla başından vurularak öldürülen M.C'nin organları nakil bekleyen hastalar için umut oldu.
Genç kadının bağışlanan böbreği özel bir ekip tarafından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi. Genç kadının böbreği 10 böbrek hastasından en yakın uyumu gösteren hastalardan birine nakledilecek. Haberi alır almaz yapılacak tetkikler için hastaneyi koşan 10 böbrek hastasının umutlu bekleyişi sürüyor.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Böbrek Nakli Ünitesi'nde görevli Yrd. Doç.Dr. Tamer Sağıroğlu'nun İstanbul'dan teslim aldığı sol böbrek için, uyum için nakil bekleyen 10 kişinin tetkikleri yapılıyor. Dün beyin ölümü gerçekleşen M.C'nin sol böbreği Edirne'ye, akciğer ile sağ böreği İstanbul'a, karaciğeri ise Malatya'ya organ nakli için gönderildi. Böbreği almak için İstanbul'a giden Yrd. Doç.Dr. Tamer Sağıroğlu ve ekibi, M.C'den alınan sol böbreği sabaha karşı Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirdi. Böbrek nakli bekleyen 10 kişi ise sabah hastane yetkilileri tarafından arandı ve test yapılacağı bildirilerek hastaneye çağırıldı.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Yard. Doç.Dr. Tamer Sağıroğlu, "Bize haber gelir gelmez, hemen İstanbul'a gittik ve organı almak için ameliyata girdik. Üzücü bir olay sonrası beyin ölümü gerçekleşen bir bayanın sol böbreğini alarak ünitemize getirdik. Bu böbrek Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Ulusal Koordinasyon Merkezi tarafından 10 kişinin ismi bize gönderildi. Bu 10 kişiden sağlık durumu en uygun olan ve böbrek uyumu en iyi olan birine, birinci sıradan başlayarak karar vereceğiz. En uygun hasta hangisiyse ona nakil yapacağız. Hastaların tetkikleri devam ediyor. Organ nakli çok önemli. Herkesin nakil için daha duyarlı olması lazım" dedi.
Böbrek nakli için umutla sırada bekleyen hastalardan Fatma Öner, "Yıllardır böbrek rahatsızlığım var. Son bir yıldır diyalize giriyorum. Uygun böbrek bulunduğu haber verilince hemen hastaneye koştuk ve tetkiklere başladık. Çok sevinçliyim, kızlarının organlarını bağışlayan aileye teşekkür ediyorum" dedi.
(ÖK-ÖK-Y)

21.01.2013 13:43:17 TSI

Editör: Wan Haber