Özel Medline Antalya Hastanesi'nden Uzman Dr. Serpil Mızrakçı, enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığında kışın artış yaşandığını, yetersiz alt yapı koşulları, temizlik alışkanlığının yaygın olmayışı ve ekonomik sorunların da enfeksiyon hastalıklarına yakalanmayı kolaylaştırdığını belirtti.
Enfeksiyon hastalıklarının belirti ve bulgularının çok çeşitli olduğunu kaydeden Dr. Serpil Mızrakçı, "Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları, iştahsızlık, karın ağrısı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve bulgular; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları olabilir" dedi.
Dr. Mızrakçı, enfeksiyon hastalıklarından korunma yollarını ise şöyle açıkladı:
"Öksürürken, aksırırken elinizle ya da mendilinizle ağzınızı kapayın, mendilinizi ortada bırakmayın. Enfeksiyonu almış kişilerle aynı ortamda bulunmamaya, ellerinizi temiz tutmaya özen gösterin. Kirli elinizi yüzünüze ve gözlerinize sürmeyin. İçtiğiniz suyun temizliğinden emin değilseniz muhakkak kaynatın, sebze ve meyveleri bol suyla yıkayın. Beslenmenizde bol sebze ve meyveye ağırlık verin, yeterli vitamin ve probiyotik ürünlerden alırsanız bağışıklık sisteminizin de hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlarsınız."
(SK-CC-Y)

21.02.2013 11:33:53 TSI

Editör: Wan Haber