Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde, emekli öğretmen Mehmet Çetin, yılda üç çeşit ilkbahar balı, sonbahar balı, kestane balı adı altında bal üretirken, 160 kovandan yılda bir ton bal alıyor.
Gökçebey ilçesinde kurduğu bahçesinde 160 arı kovanı olan emekli öğretmen Mehmet Çetin, "Bal insanlığa yararlı olan en güzel yiyecektir. Cennetteki ürünlerden bir tanesi dünyada yegane baldır. Bal yiyen insanlar, uzun ömürlü olur, hastalıklara kolay kolay yakalanmaz. 24 çeşit madde vardır balın içinde, biri bilinmeyen maddedir. Bunu arılar, kendilerinden de bir şey katarak bal haline getirir" dedi. Yılda üç çeşit bal ürettiğini anlatan Çetin, şunları söyledi: "Birisine ilkbahar balı diyorum onu haziran ayının ortalarında alıyorum, açık renkte oluyor. Bu en fazla orman gülü, fatloyuk gibi orman altı çiçeklerinden elde edilen bal oluyor. Ağustosun ortalarına doğru aldığım sonbahar balı var, bu koyu renkte oluyor, en fazla yabani nanelerin çiçeklerinden getirdikleri bal olmuş oluyor. Kestane ormanlarına getiriyorum kuvvetli arıların bir kısmını, orada kestane balı yaptırıyorum."
Kestane balının nefes darlığı çeken insanlar için çok mükemmel bir yiyecek olduğunu anlatan Çetin, şöyle konuştu:"O baldan bir iki kaşık yediği gün nefes darlığı gibi bir şey çekmiyor hissetmiyor, rahatsız olmuyor. Kış boyu kestane balını yiyerek rahat eder nefes darlığı olan insanlar. Her gün bir bardak bal şerbeti içerseniz, içine çiçek tozu katarsanız, o zaman çok daha değerli bir içecek olmuş oluyor ve o gün insana ne kadar mineral ve vitamin lazımsa onların hepsini ondan elde etmiş oluyor. Fazla yemek yeme ihtiyacı duymuyor şişmanlama olmuyor, az yemek yediği için zayıflama oluyor. Sağlıklı bir zayıflama ile daha sağlıklı bir insan olmuş oluyor. Burada benim 160 kovanım var. 160 kovandan ben yılda ortalama bir ton bal alıyorum."
(SA-OA-HO-Y)

30.01.2013 13:41:09 TSI

Editör: Wan Haber