Burdur'da, 35 yıldır bakırcılık yapan 66 yaşındaki Hasan İmrak, Akdeniz Bölgesi'nde tek bakırcı ustası olarak kaldığını söyledi. Zorunlu eğitim sebebiyle çırak bulamadıklarını belirten İmrak, "Ben bıraktığım zaman Burdur'da bakırcılık biter" dedi.
Bakırcılık sanatının 1870'li yıllarda Burdur'da Rumlar tarafından yapılmaya başlandığını belirten Hasan İmrak, 15 yıldır emekli olmasına rağmen mesleğini sürdürdüğünü belirtti. İmrak, 1946 doğumlu olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Baba mesleğine devam etmekteyim. Önceden bakırcılık ve kalaycılık mesleği Burdur'da yaygındı. Şimdi 8 yıllık zorunlu eğitim nedeniyle hiçbir sanat dalında çırak yetişmiyor. Eleman bulunmuyor, Akdeniz Bölgesi'nde tek bakırcı ben kaldım. 15 yıllık emekliyim, mesleğimi sevdiğim için sanatıma devam etmekteyim. Ben bıraktığım zaman Burdur'da bakırcılık biter."
Geçmişte Yukarı Pazar'dan eski Müftülük binasına kadar olan bölgenin Bakırcılar Çarşısı olduğunu anlatan İmrak, şunları söyledi: "Bakırcılar Odası başkanlığı yaptım. 30 yıl bakırcıların haklarını savundum. 200 üyemiz vardı. Şimdi dört kalaycı, bir bakırcı kaldık. Burdur'da bakırcılık, demircilik, terzilik, kunduracılık Rumlar'dan kalmadır. 1870'li yıllarda Rum Kilisesinin olduğu mahallede bakırcılık yapılırmış"

DÖVME KAZAN YAPAN TEK USTA
Kendisinin Türkiye'de kazan döven tek usta olduğunu söyleyen İmrak, ilaç, kuruyemiş ve gül yağı kazanı yaptığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Krom çelikten ilaç ve kuruyemiş kazanları yapıyorum. Türkiye'de benden başka dövme kazan yapan yok. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından dövme kazan sanatım onaylanmıştır. Türkiye'nin her yerinden talep var ama çırak yok"
Sağlıklı yaşamak isteyenlerin yemeklerini bakır tencere ile pişirmesini öneren İmrak, sözlerini şöyle tamamladı: "Bakır, insan sağlığına çok yararlı bir madendir. Alzheimer, parkinson hastalığını önler. Yemeklerin bakır eşyalarda yapılması gerekir. Uzun ömürlü ve sağlıklı yaşamak istiyorsanız bakır kullanın."
(HG-SK-HO-Y

12.02.2013 14:56:39 TSI

Editör: Wan Haber