"Engelli öğretmen olamaz diye bir düşünceyi tanımıyoruz. Engelli de bal gibi olur hem de çok iyi öğretmen olur" şeklinde açıklama yapan Başbakan Erdoğan'a engellilerden destek geldi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Engelli kardeşlerimize 'ne yapalım, kader mahkumuyuz' ifadesini söyletme hakkına kimse sahip değildir. Öğretmen olarak atamalarını gerçekleştireceğiz' sözlerini engelliler sevinçle karşıladı. Engelli derneklerinden Yeni Oluşum Derneği Başkanı Cafer Çelik'in ilk sözleri, "Sevindirici ve Türkiye'de ilk ağızdan duyulmasının önümüzü açacağını düşünüyorum" dedi.
Cafer Çelik, bu kararla öğretmen olmak isteyen engellilerin önünün açıldığını belirterek şöyle konuştu: "Takdir edilecek bir açıklamadır. Bugüne kadar engellilerin zemini hazırlanmadığı için öğretmen olamaz diyorlardı. Özellikle bugüne kadar çok arkadaşımız okumuştur, özellikle görme engelli arkadaşlarımız daha da fazla okumaya meyilli. Başbakanımızın önümüzü açması eğitim almaya heveslendirdi engellileri. Öğretmen olamazsınız düşüncesi ortadan kalkmış oldu. Başbakana teşekkür ediyoruz. Çünkü engelli arkadaşlarımızın önü açılacaktır. Öğretmen olmak isteyip olamayan çok engelli var. Bundan sonra olacağına inanıyorum. Bugüne kadar engellilerin yapmadığı meslek yok. Mühendisinden tutun yöneticisine kadar. Sadece öğretmen yoktu inşallah bundan sonra öğretmenleri de göreceğiz."
Engellilerin 2000'li yıllara kadar evlerinden bile çıkmadığını dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Engelliler evlerinden çıkamıyordu. Başbakanımızın aracılığıyla inşallah bugüne kadar sağlanan imkanlarla engelliler yavaş yavaş dışarı çıkmaya başladı. Çünkü 2000'li yıllara kadar aileler, engelli çocuklarını saklıyordu. Benim çocuğum var demiyordu, 3 çocuğu varsa 2 diyordu. Bir yük olarak görülüyordu. Bugünden sonra engelliler bir yük değil, hem geçimlerini sağlayabiliyor hem meslek sahibi olabiliyorlar. Bence engellilere uygun mu derseniz, zemin hazırlanırsa engellilere uygun olmayan meslek yok. Engelliler kendi yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle daha güzel öğreteceklerine inanıyorum. Çünkü kendi zorlu şartlarda öğrendiğinden daha iyi öğretir."
Dernek üyesi engelliler de Başbakanın açıklamasını sevinçle karşıladı. Derneğin ikinci başkanı Yılmaz Çalışır da şunları söyledi: "Öğretmenliğe yönelik bir çalışma yoktu. Zemin olmadığından dolayı hiçbir çocuğumuzun öğretmen olmak gibi bir isteği yoktu, çünkü öyle bir imkan yoktu. Okuyup öğretmenlikten mezun olup da olamayan arkadaşlarımız var. İnşallah bunların da önleri açılmış oldu."
Bir diğer engelli Ayhan Güzel de, kendi hayalinin de öğretmen olduğunu anlatarak şöyle konuştu: "Benim hayalimde öğretmen olmak vardı, kaza geçirdikten sonra sakatlandım. Bütün engellilerin öğretmen olmasını ben de isterim. Bütün engelliler yeni kanunla birlikte öğretmen olmak isteyecektir. Çıkan karara biz çok sevindik dernek olarak. Daimi kalır inşallah. Sayın Başbakanımıza yaptığı reformlar nedeniyle teşekkür ederiz, çok güzel bir karara imza atmışlardır. İnşallah baki ve daimi kalır. Sevindirici."
(HD-HO-Y)

13.02.2013 14:04:06 TSI

Editör: Wan Haber