Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, "Gençler ve aileler lüks eşya alarak borçlanıyor, başkaları ne der düşüncesiyle hareket ediliyor. Evlilik en başta sıkıntıyla başlıyor" dedi.
Şahin, 2012 yılında aile mahkemelerinde bin 118 dava açıldığını, Afyonkarahisar'da, bu rakamın aslında çok yüksek olmadığını ama giderek artan boşanma sayısının düşündürücü olduğunu söyledi. Şahin, Afyonkarahisar ile birlikte boşanma vakalarında Ege Bölgesi'nin Türkiye ortalaması civarında olduğunu kaydetti.
Boşanma sebepleri arasında ilk sıralarda ekonomik sorunların geldiğini, aile içi şiddetin Afyonkarahisar'da yaygın olmadığını anlatan Şahin, şöyle konuştu: "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 1990'lardan başlayarak günümüze kadar ciddi bir istatistik çalışması yaptı. Evlenme yaşı yükseliyor. Bireysellik arttığı için özgürlüklerinde fedakarlık yapmama düşüncesiyle evlilik hayatının getirdiği sorumlulukları göze alamıyorlar. Eğitim düzeyi yükseldikçe boşanma artıyor. Özgürleştim düşüncesiyle fedakarlık yapılmıyor. Çocukların eşlerin sorumlulukları çiftler arasında birbirlerine ağır geliyor. Bir de ekonomik sebepler var."
Afyonkarahisar'da, birçok kişinin asgari ücretle geçimini sağladığını anlatan
Şahin, şunları söyledi: "Belli bir süre sonra bu para yetiyor gibi gözükse de zamanla istekler artıyor ve istekler karşılanamaz duruma gelince, huzursuzluklar ortaya çıkmaya başlıyor. Borçlanmalara gidiliyor. O borçlar bir süre sonra ödenemez duruma gelince daha çok huzursuzluklar ortaya çıkıyor."

DÜĞÜN ŞARTLARI AĞIR
Afyonkarahisar'da düğün şartlarının çok ağır olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti: "Herkeste var, bizde de bu olmalı düşüncesiyle gereksiz eşya alınıyor. Gençler ve aileler en lüks eşyaları alarak borçlanıyor. El ne der düşüncesiyle hareket ediliyor. Evlilik en başta sıkıntıyla başlıyor. O borçları ödemek için en başta sıkıntıya giriliyor."
2012 yılında Afyonkarahisar'da Aile Mahkemeleri'ne bin 803 başvuru yapıldığını, bunların önemli bir kısmının boşanma davası olduğunu belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:"Boşanmaların birinci sebebi geçim sıkıntısı. Bazı çifterde daha iyi yaşam standardı istemiyle huzursuzluk ortaya çıkıyor. Bir başka durum da ailelerin evliliklere çok karışması. Gençler birbirini sevdiği halde ailelerin istememesi veya gençlerin istemedikleri biriyle zorla evlendirilmeleri ile aslında ailelere gençleri boşanmaları için bir nevi teşvik ediyorlar."
Afyonkarahisar'da aile içi şiddetin çok yüksek olmadığını belirten Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Boşanma davalarında bu çokça ileri sürülüyor.Fakat bazılarının gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıkıyor. Afyonkarahisar'da çok yaygın ve dramatik boyutta aile içi şiddetten söz edilemez. Çok yüksek bir boşanma oranı yok. Küçük yaşta evlendirmeler çok yaygın değil. Evlilik yaşı ortalama 25'e yükselmiş durumda. Anlaşmalı boşanmalarda sebep ileri sürülmüyor. Bu bir avantaj. Boşanma kısa sürede tamamlanıyor. Anlaşmalı olmayan boşanmalarda boşanmak için herkes birbirinin mahremini ortaya döküyor. Boşanma davaları ve sebepleri konusunda yapılmış bilimsel bir çalışma ve istatistik bulunmamakta ancak yakın bir tarihte AKÜ'de Yüksek Lisans çalışması yapan bir arkadaşımız bu konuda bir araştırma yapmak istediğini belirterek, bizden de yardım talep etmiştir. Araştırma netleşirse biz elimizden gelen desteği vereceğiz."
(GC-SK-HO-Y)

13.02.2013 14:21:35 TSI

Editör: Wan Haber