Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Budak köyünde yaklaşık 50 kişi boyun şişmesi, halsizlik, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi şikayetlerle hastaneye başvururken, ilk tetkiklerin ardından hastalarda tularemi bulgularına rastlandığı öğrenildi.
Patnos Toplum Sağlık Merkezi Grup Başkanı Dilek Çelebi, olayın kendilerine bildirildiği anda köyün aile hekimi, 2 çevre ve sağlık teknisyeni, 2 bulaşıcı sağlık memuru ve Toplum Sağlık Merkezi'nde görev yapan 2 doktor ile köye gidip incelemelerde bulunduklarını söyledi. Çelebi, "Yapılan inceleme ve şikayeti olan hastalardan kan örneklerini alınarak Ağrı Devlet Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü'ne gönderdik. Sonuçlar geldikten sonra köy şebekesinde gerekli işlemler yapılacak" dedi.
Patnos Devlet Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Dr. Sibel Işlak Mutcalı ise, kendilerine boyun şişmesi, mide bulantısı ve baş ağrısı sebebiyle Budak köyünden hasta geldiğini söyledi. Mutcalı, "Yeme ve içmelerini sorguladığımız hastalarda ilk tetkikler sonucu tularemi olduğunu tespit ettik. Köyde sudan kaynaklanan bir salgın hastalığın baş gösterdiği kanaatine vardık. Köy halkına bir an önce Patnos Devlet Hastanesi'ne gitmeleri gerektiğini söyledik. Şu ana kadar 50 hastamız bize ulaştı ve tedavileri yapılıyor. Bize gelen hastalarımız hastanemizde tedavi ediliyor ve başka hastanelere göndermiyoruz. Su yolu ile bulaşan tularemi hastalığından kurtulmak için kesinlikle köydeki su şebekesinden su içmemeleri gerektiğini de hastalarımıza tek tek söylüyoruz" dedi.
(MSA-GS-Y)

01.02.2013 16:53:40 TSI

Editör: Wan Haber