1938 senesinde sinema sektörüne giren ve vahşi batı ile tanışmamızı sağlayan WESTERN FİLMLERİ, genel itibariyle kelle avcıları ile kzılderililer arasında gerçekleşen çatışmalar, düellolar ve silahlı adam figürlerini çokça yansıtan filmler olarak karşımıza çıkmaktadır. 1960 senesinden itibaren Western filmleri, tür olarak çeşitli değişiklikler yaşamış olsa da hala da kendini sevdirmeyi başarmıştır. Kısaca özetlemek gerekirse bu film, çekişmiş olduğu her zaman dilimi içerisinde aksiyon ile ilgili oluşturulan sinema türleri arasında her zaman popülerliğini sürdürmeyi başarmıştır.

Western, her ne kadar eskisi kadar olmasa da hala ilgi ile izlenen bir film türüdür. Modern zamanlarda geçen, fakat görsel bir atmosfer ile kimilerinin western olarak kabul etmiş olduğu İtalyanlar, aslında Amerika Birleşik Devletleri yapımı olan bu filmlerin önüne getirmeyi amaçlamaktadır.

Bireysel konuların işlenerek, aslında sosyal mesajların verilmesine olanak sağlayan western film türü, Amerika Birleşik Devletlerinin oluşumu esnasında ya da çıkan iç çatışmaları durumunda kişilerin bireylerin ailelerinin birbirleriyle gerek çatışma, gerek iletişim konularını ön planda tutan filmdir.

Bu kültür, genel itibariyle Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarının bütün yaşam koşullarına hitaben ya da giyimleri, kuşamları ile ilgili bütün tavır ve hareketlerini yansıtmaktadır. Ve kültürü daha çok güçlü olan kişinin ayakta kaldığı fakat mazlum olan kişinin ne kadar çok ezildiği karelerini beyaz perdeye yansıtan film türüdür.

İyi ile kötünün mücadelesinin devamlılığını filmlerine konu etmekte olan bu film türü, daha çok ilkel yaşam sahalarından modern yaşam çağlarına kadar geçen zaman içerisinde insanların yaşamları ile ilgili çeşitli örf ve adetlerinin değişime uğraması ve mutasyonu sürecini anlatmaktadır.

Batının vahşiliği ve ilk yaşamlardan modern yaşama kadar geçen süre içerisinde insanların çeşitli duygu ve düşüncelerinin çeşitli örf ve adetlerinin ya da çeşitli etnik gruplara karşı vermiş oldukları mücadelelerin kitaplardan uyarlanan film haline getirilmesidir.

Sadece ten rengi değişik olduğu için zulme uğrayan insanların hayatlarını konu alan bu filmler ile ilgili iyi ve kötü kavramlarının sıkça karşılanması ve sıkça işlenmesi elbetteki göze çarpmaktadır.

Eski zamanlarda popülerliği çok yüksek oranda filmler günümüzde de hala belli bir izleyici kitlesine sahip olmaktadır. Özellikle de Oscar ödüllü Amerikalı ya da Avrupalı devletlerin oyuncularının önerilerini sergilemiş olduğu bu film türleri günümüzde de hala güncel olmayı başarmaktadır

Western filmleri

İyi ile kötünün çatışması ya da beyaz ile siyahın uyum süreci içerisinde geçirmiş olduğu evrelerinin kare kare şeklinde çeşitli maceraları da içine katarak filmlere uyarlanmış halidir bu film türü.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Atlantik kıyılarından itibaren iç taraflara doğru gidildikçe göç esnasında meydana gelmiş olan olayları ile başlamış ve bir yaşam tarzı halini almıştır. Bu film türleri genel itibariyle Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarının gerek giyimlerinden gerek yeme-içme kültürlerinden ya da gerekse de edebiyat ile ilgili iş ve uğraşılarından çeşitli yansımaların ekrana taşınması olarak adlandırılmaktadır.

1990 senesinin başlarından itibaren 2014 li yıllara kadar uzanan bir serüven içerisinde çeşitli Western filmlerinin aktarılması öngörülmüştür.

Dances with wolwes (1990)

 En iyi film dalında dahil olmak üzere 7 tane Akademi ödülü kazanmıştır. 1999 tarihinde yapılmıştır Kevin Costner Bu filmde hem yönetmen koltuğunda oturmuş hem de oyuncu olarak ve görev almıştır.

Kurtlarla Dans (2007)

2007 senesinde Amerika Birleşik Devletleri kongre ve Kültür Merkezi aracılığı ile kültürel ya da tarihi alanda estetik olarak önemli filmler arasında seçilmiştir. ABD ulusal film arşivinde hala korunmasına karşılık kararlar alınmıştır. Filmde Teğmen rolünde oynayan dunbar Amerika’nın iç çatışmalarından sonraki aşamalarda Güney Dakotadaki sınır karakoluna atanmıştır. Bu karakola devamlı gelmekte olan bir kurt ile iyi anlaşıp dost olmuşlardır. Bu Kurt ile zaman zaman çeşitli oyunlar oynarken bu kurdun sioux ailesinden bazıları görür ve ona kurtlar ile dans eden adam lakabını takmışlardır.

Dunbar'ın Bu aile ile tanışmasından sonra siyasi fikirleri değişiklik göstermeye başlamıştır. Zamanın geçmesiyle beraber kızılderili’leri daha yakından tanıma fırsatını yakalayıp onlarla dostluklarını ilerlemişlerdir.

Unforgiven (1992)

 Filmin yönetmen koltuğunda Clint Eastwood otururken senaryosunu Dacid Webb Peoples yazmıştır. 1992 yapımı Amerikan tarzı bir western filmi olarak izleyicilerin karşısına çıkmaktadır.

Bütün yaşamını Haydut olarak geçirmekte olan katil William muny ve yakın arkadaşı silahları terk ederek çiftçilik yapmaya başlamışlardır. Fakat kendilerine gelen bir iş teklifini kabul etmeleri ile beraber başlarına çeşitli olaylar gelmektedir. Şiddet kültürünün en kötü olan taraflarını eski batı şeklinde yüzleştiren bir kısa western filmi olan bu yapımda yan rollerde Gene Hackmen, Morgen Freeman oynamaktadır. En iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi yardımcı erkek oyuncu olmak üzere 4 dalda Oscar ödülü kazanmıştır.

Lone Star (1996) 

Teksas’ın köyünde meydana gelen bu olayda Şerif Sam Deeds, çölün ortasında görülen 40 senelik bir iskeletin araştırılması görevi ile meşgul olmaktadır. Sam, yaşadığı kasaba ile ilgili daha önce hiç işitmediği gizli gerçekleri öğrendikçe babası, efsane Şerif Bu dine ait olan bütün sırları da ortaya çıkarmaya karar vermektedir.

Beyin jimnastiği sistemlerini oluşturarak bütün hikayeleri ve kurguları bir araya getirildiğinde geçmişin gizli olan tarafları ile çevrelenmiş bir cesedin bilinmeyenleri de ortaya çıkacaktır. Böyle bir durumda lisedeki eski okul aşkına olan duygularını anımsamaktan  kaçınmayacaktır.

Gizem ve cinayet kavramlarının harmanlandığı bu film karakterlerin hiç gerilimlerine odaklanmaları ile diğer kurgu ve bulguların bir araya getirilmesi ile ön plana çıkmaktadır.

Başrollerde Matthew McConaughey, Chris Cooper, Elizabeth Pena ve Stephen Mendillo yer almaktadır. 1996 senesinde en iyi senaryo dalında Oscar ödülünü almıştır.

Editör: Wan Haber