Diğer hastanelerden daha donanımlı ve kullanışlı olan şehir hastanesi ihtiyacı, koronavirüs salgınının hızla yayılmayı sürdürdüğü bugünlerde kendini daha da htirirken, Van’daki STK’lar hem sağlık turizmi açısından hem de bölgenin ihtiyacı açısından Van’a da bir 'şehir hastanesi' kurulması gerektiğine işaret ediyor.

“HAVZANIN İHTİYACI VAR”

Konu ile ilgili olarak Prestij Gazetesi'ne konuşan Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van’ın ciddi bir şekilde 'şehir hastanesi’ne ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Van’da bir an önce Şehir Hastanesi kurulması gerektiğini belirten Tunçdemir, gerekçelerini şöyle açıkladı:

“1. Van Gölü Havzasında, Şehir Hastanesi olması şart ve gerekli çünkü bu bölgeye hitap ediyor.        

2. Türkiye’nin en uç bölgesinde en büyük ihtiyaç olan şehir hastanesine gereksinim doğmaktadır. 

3. Van Gölü Havzasında, şehir hastanesinin olması Kuzey Irak, İran, Ermenistan ve Gürcistan gibi ülkelerin sağlık turizminden yararlanmış olacağız. Bu bölgedeki insanlar çok ciddi şekilde yararlanmış olurlar, tüm oteller haftalarca, aylarca dolu dolu geçer. Sağlık turizmi gelişir.

4. Van Gölü Havzası, kurulacak Şehir Hastanesi için diğer şehirlerden daha çok avantajlı ve hak ediyor. 

5. Van Gölü Havzasında, şehir hastanesi açıldığında bölge insanları tedavi için Ankara, İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır’a gitmeyecek.”

“VAN İÇİN ACİL İHTİYAÇTIR”

Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından da gazetemize yapılan açıklamada, şehir hastanesinin Van için acil bir ihtiyaç olduğu belirtildi.

Koronavirüs salgınıyla yapılan zorlu mücadeleye dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

“Van, konumu, sosyo kültürel yapısı, binlerce yıllık ticari yollar üzerinde olması, doğası, turizmi vb özellikleri ile cazibe merkezi olmuş ve bölgenin en kalabalık şehri haline gelmiştir. Komşuları Bitlis, Hakkâri ve Ağrı başta olmak üzere Muş, Iğdır gibi illerden de insanların çeşitli nedenlerle Van'ı tercih etmelerinin yanında, sınır kenti olmasından yüz binlerce turisti de misafir eden, durmadan büyüyen metropol bir şehir.

Van'ın bu ve benzeri birçok özelliklere sahip olması, başta sağlık, eğitim, altyapı, turizm, tarım hayvancılık yatırımları gibi birçok temel ihtiyacı da beraberinde getirmektedir. 

Yukarıda saydığımız bunca özellikleri olan ve 1 milyon 100 bin nüfusu ile diğer illerden de sağlık ile ilgili ihtiyaçlarda Van'ın tercih edilmesi, Van'da şehir hastanesinin yapılması ihtiyacının ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Son günlerde gündeme gelen şehir hastanelerinden birinin Van'da olması doğru bir adım olacaktır. Vangölü Aktivistleri Derneği olarak, Van'ın dört önemli özelliği olan sağlık, eğitim, turizm ve tarım-hayvancılık potansiyeli ile doğru ve yeteri yatırımları hak eden ve bu yatırımlarla bölgemize ve ülkemize önemli katkılar sunacak büyük bir şehir olduğunu belirtmek isteriz. Son dönemde yaşanan Covid-19 pandemisi göz önünde bulundurarak şehir hastanesinin Van için acil bir ihtiyaç olduğu da aşikardır.” Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber